Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Väntat och rimligt – nu är det upp till bevis

Ole Gunnar Solskjaer belönades i dagarna med ett nytt kontrakt i Manchester United. Här ger delar av redaktionen sin syn på beslutet.

Ole Gunnar Solskjaer har förlängt sitt kontrakt med Manchester United. Dina tankar om det?

Gustav Brinck-Larsen: Enda rimliga. Laget och klubben fortsätter utvecklas under honom, och då skall han givetvis få fortsätta

Marcus Beijar: Om än lite från det blå (ingen journalist droppade det före) så är jag ändå positiv. Det gamla kontraktet började vara onödigt kort och då finns ju två alternativ. Förlänga eller bryta.

Elias Hallström: Att det kom väldigt plötsligt men inte heller så att det slog ner som en bomb. Det skrevs visserligen om det för ett par veckor sedan från anförtrodda tidningar men det är inte något jag gått och tänkt på precis. Beslutet i sig var väl både väntat och rimligt, trots att det går att problematisera det hela både ett och två varv.

Mikael Österdahl: Fullt naturligt. Kan inte gå in i en ny säsong och prata om ett långsiktigt projekt när managern bara har ett år kvar. Men kraven är förstås tuffare nu. Så upp till bevis. Skulle det visa sig att det inte funkar går det alltid att bryta. Inte konstigare än så.

Jonathan Gren: Det var väl väntat och på något sätt så behövdes det väl också då han bara hade ett år kvar på sitt tidigare kontrakt.

Solskjaer hade ett år kvar på sitt gamla kontrakt. Vad tycker du om att förlängningen sker nu, och gör klubben rätt som ger honom fortsatt förtroende?

Gustav Brinck-Larsen: Att förlänga ett kontrakt med en tränare man är nöjd med när det bara återstår ett år på det gamla är väl i senaste laget, särskilt när man som United pratar om att man är inne i en process med Ole. Att klubben gör rätt tycker jag egentligen är en icke-fråga, utvecklingen från december 2018 tills nu gör att det är något snack om att Ole bör ha allas förtroende.

Marcus Beijar: Som sagt. Man hade att välja på att byta manager eller förlänga. Att vänta till jul hade gett signalen att klubben inte tror på honom och hans projekt fullt ut. Det är ett korrekt beslut att förlänga.

Elias Hallström: Alltså, det är detta jag menar med att det går att nysta i det både ett och två varv. Det snackas om en process från Solskjaer själv och klubben kommunicerar i sin tur ut vikten av långsiktighet. I en sådan kontext är det full befogat att förlänga och också något jag själv uppskattar. Problemet är att jag inte vet vartåt denna process och långsiktighet barkar. Solskjaer har gjort ett fullgott jobb och samlat ihop spillrorna från tidigare managers och återuppbyggt mycket av det som varit fel. Dessvärre ser jag inte hur han ska driva utvecklingen rent fotbollsmässigt framåt i Manchester United.

Mikael Österdahl: Uppenbarligen tror klubben på Solskjaer och då är förlängningen nödvändig. Annars hade det spekulerats fritt hela säsongen och det hade inte gynnat någon. Alternativet, menar jag, hade varit att sparka honom.

Jonathan Gren: Tycker att förlängningen kommer vid rätt tidpunkt då man inte kunde låta honom börja säsongen med ett år kvar på det tidigare kontraktet. När det kommer till förtroende så tycker jag också klubben gjorde rätt. Dock är detta en väldigt viktig säsong för Solskjaer då han måste bevisa att man gjorde rätt.

Avtalet är skrivet på tre år med option på ytterligare ett år. Vad säger du om kontraktslängden?

Gustav Brinck-Larsen: Rimligt. Eftersom det i praktiken är att man förlänger hans kontrakt med 2+1 år är det ju ganska nära det minsta möjliga, men det är ju också dumt att skicka på ett femårskontrakt bara för att.

Marcus Beijar: Rimligt. Varken mer eller mindre.

Elias Hallström: Det går i linje med klubbens uttalade strategi med Solskjaer, alltså den om långsiktighet. Rimligt på så vis. Sedan går kontrakt alltid att bryta, även om det är mindre kul.

Mikael Österdahl: Optionsår på ett managerkontrakt känns meningslöst. Men annars kan jag känna att tre år är den naturliga längden på ett managerkontrakt (ger managern tillräcklig långsiktig trygghet samtidigt som det är hanterbart om avtalet måste brytas). Det naturliga är då också att förlänga med två år när det återstår ett år.

Jonathan Gren: Lite långt kanske men det tyder ju på att man har förtroende för honom.

Sedan anställningen våren 2019 har han ännu inte vunnit någon titel med United. Hur påtaglig tror du pressen är på honom att vinna, från klubbledningens håll?

Gustav Brinck-Larsen: Bryr sig vår klubbledning om titlar? Det är väl från fans och media den pressen skulle komma i så fall. Men jag tror pressen från honom själv är betydligt större än från någon utomstående.

Marcus Beijar: Stor. Speciellt om han får in Sancho och kanske Varane. Då blir det med ens än tuffare. United förväntas vinna en titel kommande säsong och det vet ju förstås Solskjaer.

Elias Hallström: Den borde vara monumental. Men visst, för det högre hönset är så klart inkomsterna det primära. Någonstans måste man alltid rätta sig efter verkligheten men det faktum att det på många håll nästan blivit acceptabelt att sluta tvåa i ligan och gå långt i Europa League, det är en tanke jag har svårt att förlika mig med. En titel av betydelse måste in nästa säsong, något annat är oförsvarbart.

Mikael Österdahl: Tyvärr tror jag inte att klubbledningen bryr sig överdrivet mycket om titlar. Det är väl möjligen i den mån det anses vara lättare att kränga sponsorsavtal i en vinnande klubb. Oavsett är jag övertygad om att fansen har högre krav än klubbledningen.

Jonathan Gren: Tror att pressen är väldigt stor. Han har varit nära tidigare men nu behöver han visa att han faktiskt kan leda detta laget till en titel.

Anser du att han har fått de rätta förutsättningarna för att sköta sitt arbete under sina dryga två år i klubben?

Gustav Brinck-Larsen: Förutsättningarna från klubben verkar ändå ha varit rimliga. Däremot ställde ju pandemin till det, till exempel med att det inte blev någon rimlig försäsong i fjol. Det drabbas ju så klart alla lag av, men City och Liverpool (som ju är lagen att komma ikapp) har haft sina tränare betydligt längre och grunderna sitter därför mer hos dem.

Marcus Beijar: Både ja och nej. Klubbens värvningar och transferstrategi är ju synnerligen märkliga och stundtals obefintliga. Solskjaer kunde fått än bättre förutsättningar men samtidigt har han haft pengar att spendera.

Elias Hallström: Han har fått ganska mycket att spendera för. Pengar finns ju alltid i Manchester United liksom. Men hade det funnits en kompetent ledning, som kan fotboll samt ser Manchester United som en fotbollsklubb snarare än en pengamjölkande kossa, då hade det kanske varit mer rättvist att utröna huruvida han fått de rätta förutsättningarna. Det ska inte bara mätas i pengar och hur många värvningar som tillåtits göras.

Mikael Österdahl: Det är väldigt svårt att svara på utifrån, men jag skulle påstå att han inte har någon anledning att klaga. United värvar för stora summor och känslan är att han i väldigt stor utsträckning får bestämma vem som värvas och vem som säljs.

Jonathan Gren: Inte helt och hållet. Han har fått mer backning än tidigare tränare men tycker att han kunde ha fått mer.

Vad är din generella åsikt om Solskjaer som manager?

Gustav Brinck-Larsen: Kriminellt underskattad. Slipad taktiker som gör vad som krävs för att vinna matcher, och samtidigt verkar han ha förmågan att se sina egna brister och ta in hjälp på de områden där han är svagare.

Marcus Beijar: Han är en bra manager sett till att bygga trupp, tänka långsiktigt och förädla. Sedan är han en rätt medelmåttig matchcoach och inte den bästa taktikern sett över en hel säsong. Vinner han en eller fler titlar släpper en del.

Elias Hallström: En bra manager som är duktig på ledarskap och hantera sin spelargrupp. Det är i stället den taktiska biten som är Solskjaers akilleshäl. Han klarar av vissa typer av motstånd, vissa inte. Alldeles för ofta är det upp till individuella prestationer snarare än en tydlig initial spelidé eller matchcoachning.

Mikael Österdahl: Strukturellt och strategiskt förefaller det vara så att han gör ett väldigt bra jobb. Taktiskt finns det fortfarande mycket att jobba på. Dels har vi fortfarande för stora problem mot svaga motstånd och han framstår emellanåt som låst och feg. Efter två och ett halvt år har han inte övertygat mig om att han är rätt man för jobbet men heller inte att han är fel man för jobbet.

Jonathan Gren: Vet inte riktigt än. När det kommer till relationer med spelare så är han riktigt bra. Behöver dock se förbättringar när det kommer till den taktiska biten, byten till exempel.