Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U23: Stalybridge Celtic – Manchester United 1-5

Manchester United v Newcastle United: U18 Premier League

Under tisdagskvällen tog Manchester Uniteds U23 emot Stalybridge Celtic i en träningsmatch och vann med klara 5-1. Det var dock inte själva matchen som på förhand var det stora ämnet. Den föregicks nämligen av en hyllning och en minnesavtäckning för att hedra Bert Whalley, som omkom i Münchenkatastrofen 1958. 

Innan vi tar oss till själva matchen ska vi givetvis nämna anledningen till att United mötte just Stalybridge Celtic. Matchen spelades nämligen för att hedra den före detta Unitedspelaren- och tränaren Bert Whalley, som var en av de som förolyckades i Münchenkatastrofen 1958. Han var vi den tiden förstelagstränare i klubben vid sidan av Sir Matt Busby.

Whalley föddes i Ashton-under-lyne 1913, strax utanför Manchester och alldeles i närheten av Stalybridge. Det var också där han började spela fotboll innan flytten in till storstan och Manchester United blev verklighet. Väl där blev det emellertid endast 32 liga- och cupmatcher för United-ikonen. Anledningen till det berodde helt enkelt på att ett andra världskrig bröt ut.

I samband med gårdagens match avtäcktes en hedersplakett på Stalybridge Celtics hemmaplan Bower Fold. En som fick äran att hjälpa till med avtäckningen av minnestavlan var ingen annan än Bryan Robson.

Matchen skulle sedan visa sig bli en komfortabel resa för Uniteds del. Laget bestod i hög utsträckning av juniorspelare och bland dessa hittar vi målskyttar i form av Zidane Iqbal, som öppnade målskyttet, och Dillon Hoogewerf, som stod för två av Uniteds mål.

På planen fanns även Charlie McNeill, som i dagarna skrev på ett nytt kontrakt med United. Några mål blev det emellertid inte för den målglade 17-åringen men hade med lite tur också kunnat skrivit in sig i målprotokollet.

Efter paus hade United gått upp i en 3-0-ledning men Stalyridge fick kontakt när man reducerade efter knappt 70 minuters spel.

Mål från inhoppande Alejandro Garnacho samt en soloräd från Noah Emeran gjorde dock att siffrorna rann iväg till slutresultatet 5-1.

Från matchen noterar vi också att Paul McShane fanns med som en av elva startande. McShane spelade under sin ungdomskarriär i United och har nu återvänt till klubben i rollen som assisterande reservlagstränare. Därtill kommer han också ingå i truppen som en av tre tillåtna överåriga spelare. 35-åringen spelade en timme i gårdagens match innan han bytte med Logan Pye.

Stalybridge Celtic – Manchester United 1-5 (0-1)

Träningsmatch, 27 juli 


0-1 (16) Zidane Iqbal

0-2 (57) Hoogewerf

0-3 (63) Hoogewerf

1-3 (69) Bakkor

1-4 (79) Garnacho

1-5 (82) Emeran


Uniteds lag: Mee (Vitek 60); Wellens, McShane (Pye 60), Hardley, Fernandez (Jurado 73); McCann (Hansen 73), Savage; Hoogewerf (Garnacho 73), Iqbal, Emeran; McNeill.


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK