Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Leeds United (Starten på en fin säsong)

Manchester United v Leeds United - Premier League

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds Premier League-premiären säsongen 2021/22, när Leeds kommer till Old Trafford. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2021/08/14 15:37

Manchester United – Leeds United 5-1 (1-0)

Premier League, omgång 1 • 2021-08-14, 13.30 • Old Trafford, Manchester • domare: Paul Tierney

 

1-0 (30) Bruno Fernandes (Pogba)

1-1 (48) Ayling

2-1 (52) Mason Greenwood (Pogba)

3-1 (54) Bruno Fernandes (Pogba)

4-1 (60) Bruno Fernandes (Lindelöf)

5-1 (68) Fred (Pogba)

 

Manchester United

De Gea; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw; McTominay (Matic 69), Fred, James (Sancho 75), Fernandes, Pogba (Martial 75); Greenwood

Avbytare: Heaton, Dalot, Williams, Van de Beek, Pereira, Mata

Leeds United

Meslier; Ayling, Struijk, Cooper, Dallas; Klich, Koch; Raphinha, Rodrigo (Firpo 46), Harrison (Costa 69); Bamford (Roberts 77)

Avbytare: Klaesson, Shackleton, Phillips, Forshaw, Summerville, Greenwood

Updated: 2021/08/14 15:37
 • 0
 • Share


2021/08/14 15:37
Tack för idag

Från matchdagsbloggen säger vi tack för idag. Snackisar är på väg ut, spelarbetyg kommer efter det och så får vi väl kanske prata lite mer Varane under kvällen.

Tack för idag!

 • 0
 • Share


2021/08/14 15:30
Vilket premiär

”Starten på en fin säsong”, det var vad jag i något hybrisladdat tillfälle valde att döpa dagens matchdagsblogg till. Jag trodde jag skulle få äta upp det, men efter 5-1 mot Leeds är ju i alla fall starten på säsongen bra. Nu skall den bara fortsätta.

Plus idag:

 • Backlinjen. Sitter enormt bra, och det märks att dessa fyra känner varandra bra. Varane in där kommer bli spännande.
 • Scott McTominay. Var överallt idag, vilket stundtals var lite av ett problem då Fred inte alltid låg rätt. Men skotten skall ha beröm.
 • Pogba och de fyra framspelningarna. Fyra assist i en match. Galet. Det räcker så.
 • Bruno och hattricket. Han inleder alltså säsongen med ett hattrick. Bara för att han kan liksom.
 • Greenwood som anfallare. Visade att det är där han skall spela. Han och Cavani skall dela på den uppgiften, Anthony Martial göra sig icke besvär.

 • 1
 • Share

Premier League 2021/22 är igång, efter att Manchester United har besegrat Leeds på hemmaplan med 5-1. Bruno Fernandes står för ett hattrick, men frågan är om inte Paul Pogbas fyra framspelningar är snäppet värre. Att även Mason Greenwood är igång målmässigt smakar ju inte dumt det heller.

 • 0
 • Share


2021/08/14 15:12
Matchen har dött

Efter Uniteds femte mål har matchen mer eller mindre dött. Tempot är nere på noll, inga direkta chanser skapas. Att Sancho får känna på Old Traffords gräs några minuter är väl det viktigaste.

 • 1
 • Share


2021/08/14 15:03
De utbytta

Ut till förmån för Sancho och Martial går Pogba och James. Solskjaer gör en liten rockad och skickar ut Greenwood till höger (briljant som forward idag dock) och låter Martial spela anfallare. Sancho tar hand om vänsterkanten.

 • 0
 • Share


2021/08/14 15:01
Sancho kommer in

Vi närmar oss femton minuter kvar, och det är dags för Jadon Sancho att få debutera. Även Anthony Martial är på väg in, och jag missade att Nemanja Matic under det senaste målfirandet ersatte McTominay. Men United har alltså strax gjort sina samtliga byten, såvida man inte får en misstänkt hjärnskakning.

 • 0
 • Share

Hahaha, Fred gör 5-1 i matchminut 68. Assisten? Pogba så klart.

 • 0
 • Share


2021/08/14 14:49
Ingen offside

Nope, ingen offside utan United har i matchminut 60 alltså 4-1, och har gjort tre mål på åtta minuter. Bruno Fernandes inleder alltså säsongen med att göra hattrick, och motståndarfansen kommer per auomatik förutsätta att minst två av dem är straffar. Men icke då, tre spelmål.

Assisten på det fjärde målet stod för övrigt Victor Lindelöf för.

Updated: 2021/08/14 14:52
 • 0
 • Share


2021/08/14 14:47
Offside..?

Det ser dock misstänkt ut för offside. VAR skall få säga sitt.

 • 0
 • Share

Bruno Fernandes gör hattrick. Hoppsan sa.

 • 0
 • Share


2021/08/14 14:44
Psyke psyke psyke

Att efter en bra halvlek, som man gick till uddamålsledning efter, direkt släppa in ett kvittteringsmål kan vara knäckande för många. Inte för Manchester United anno 2021, detta lag gör istället två mål inom fem minuter efter kvitteringen. Enorm mental styrka.

Updated: 2021/08/14 14:44
 • 0
 • Share

Och nu kommer 3-1, Bruno Fernandes. Pogba med sin tredje assist. Två minuter mellan målen!

 • 0
 • Share


2021/08/14 14:40
Underbart mål

Paul Pogba kanske skall ha lite kritik för sitt icke-agerande vid 1-1, men passningen han slår till Mason Greenwood vid 2-1-målet är makalös. Två målgivande passningar idag från fransmannen.

Och Greenwood, denna underbara pojk.

 • 0
 • Share

Manchester United återtar ledningen tämligen omgående. Mason Greenwood målskytt!

 • 0
 • Share

Jaha, tre minuter in i andra halvlek drar Ayling till med ett drömmål för Leeds. 1-1.

 • 0
 • Share


2021/08/14 14:31
Andra halvlek

Ja men då kör vi igen. Lagen är återigen inne på planen och det är dags för den andra halvleken. Om det sker nåt byte i United meddelades det strax.

 • 0
 • Share


2021/08/14 14:17
Halvtid

Säsongens första 45 minuter är spelade, och Manchester United går till halvtid med ledning. Bruno Fernandes mål är matchens hittills enda, men med tanke på hur fint det var och hurpass bra matchen även är i övrigt så duger det helt och fullt.

 • 0
 • Share

Precis när klockan når 30 minuter (det förra inlägget kom lite tidigt) gör Manchester United, och så klart är det Bruno Fernandes som öppnar målskyttet för säsongen. Framspelningen från Paul Pogba är oerhört delikat.

Updated: 2021/08/14 14:03
 • 0
 • Share


2021/08/14 14:00
Halvtimmen spelat

Tempot består ändå ganska bra, Leeds har kvitterat i bra chanser men det brinner ändå inte riktigt till vid målen. Men ändå en rolig match så här långt.

 • 0
 • Share


2021/08/14 13:43
Jättechans

Matchens bästa chans missades precis av Paul Pogba, som fick ett friläge snett från vänster efter en fin framspelning från Greenwood. Pogbas avslut var faktiskt ganska dåligt och missade mål helt.

 • 0
 • Share


2021/08/14 13:42
Tio spelet

Och det är en match med ganska högt tempo, och precis innan det här inlägget går ut kom matchens bästa chans när Leeds satte sig i skiten och bollen gick via Mason Greenwood så att Lees målvakt behövde sträcka ut.

I övrigt har United haft ett par resultatlösa hörnor, och även Leeds har haft en misslyckad hörnspark.

 • 0
 • Share


2021/08/14 13:28
Nummer 19

Okej, vi tar upp Varane en snabbis igen, och konstaterar att det är nummer 19 han skall bära i United.


Updated: 2021/08/14 13:30
 • 0
 • Share


2021/08/14 13:27
Nu kör vi

Raphael Varane får ursäkta, men nu släpper vi honom. Lagen vandrar in på planen och det är dags att fokusera på matchen. Som jag hoppas att förhoppningarna nu skall infrias.

COME ON YOU REDS!

 • 0
 • Share


2021/08/14 13:25
Rätt sätt

Kan bara hålla med Andy Mitten om detta:


 • 0
 • Share


2021/08/14 13:18
Varane klar

Manchester United har nu officiellt presenterat Raphael Varane som Unitedspelare.


 • 0
 • Share


2021/08/14 13:04
Vissa kan inte bete sig

Det får vara fullsatt på Old Trafford för första gången på 18 månader, och en del väljer att ta ut sina känslor på det här sättet. Idioter.


 • 0
 • Share


2021/08/14 12:35
Tankar om elvan

Ja Ole Gunnar Solskjaer valde alltså exakt den elva jag själv förespråkade, med målvakt och backlinje som var given, McFred som centralt mittfältare och James, Bruno, Pogba samt Greenwood som offensiv fyra.

Mina tankar om varför detta är rätt elva för dagen hittar ni ett par inlägg ner.

 • 0
 • Share


2021/08/14 12:31
Bortalaget

Leeds ställer upp enligt följande.

Bild

 • 0
 • Share


2021/08/14 12:31
Dagens elva

Ole Gunnar Solskjaer har gjort sitt val. Detta är den elva han ställer upp med i säsongspremiären för 2021/22, exakt de spelare även jag ville se.

 • 0
 • Share


2021/08/14 12:20
Varane presenteras?

Enligt Manchester Evening News och deras liveblogg skall nu alla papper vara påskrivna för Raphael Varanes övergång, och det spekuleras i att han presenteras på plats på Old Trafford. Jag minns inte att United gjort så tidigare, även om det säkert kan han hänt nån gång bak i tiden. Men roligt hade det varit.

 • 0
 • Share

Detta har saknats. Spelare som går av bussen och möts av jublande publik. Underbart.


 • 0
 • Share


2021/08/14 11:43
Min elva

Med 45 minuter till att Ole Gunnar Solskjaers elva blir officiell kan det vara läge att tala om vad jag önskar för dagen.

Vi utgår utifrån det vi vet, alltså de 21 spelare som Manchester Evening News rapporterat är med i truppen, samt deras fysiska status. Att Jadon Sancho inte spelat en enda träningsmatch gör till exempel att jag ser det som osannolikt att han går direkt in i elvan.

Så, då föredrar jag denna elva.

Målvakt: David de Gea

Med tanke på att Dean Henderson inte ens är på plats är valet tämligen enkelt, för De Gea har inte tappat så mycket klass att han passerats av Tom Heaton.

Försvar: Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf, Harry Maguire, Luke Shaw

Även här är det inte mycket att snacka om. Varane är inte officiellt klar än, och med Axel Tuanzebe utlånad och Eric Bailly inte tillbaka än så är det dessa fyra som spelar i försvaret. Det tycker jag de skall göra, och det tycker Solskjaer.

Centralt mittfält: McFred

Positionen jag tycker United verkligen borde försöka hitta en förstärkning på innan transferfönstret stänger. För Scott McTominay är en duglig tvåvägsmittfältare, och Fred är helt okej när han får förtroende och har en stabil pjäs bredvid sig. Problemet är att det jobb dessa herrar lägger ner tillsammans bör kunna hanteras av en ännu skickligare defensiv mittfältare. Och problemet med att dessa två spelare gör en spelares jobb är också anledningen till att jag bänkar Donny van de Beek, vars defensiv jag inte ser som stark nog för att ackompanjera McTominay eller Fred. Nemanja Matic frågar sig någon? Jag tycker han i ett par säsonger visat att matcher med högt tempo inte är hans grej, och om Leeds har något så är det ju tempo.

Offensivt mittfält: Daniel James, Bruno Fernandes, Paul Pogba

Så kommer vi till positionen jag antar att jag tappar ännu fler av er på. Daniel James frågar ni kanske er? Ja, med tanke på att Sancho som sagt inte gjort en enda träningsmatch ser jag honom som bäst lämpad för ett inhopp, och med tanke på att Anthony Martial inte är en spelare jag tycker är bra nog för United behövs den tredje spelaren som kan spela högerytter längs fram (spoiler alert). James har dessutom egenskaper som kan passa mot just Leeds. I övrigt är Bruno Fernandes given, och Paul Pogba är för mig det enda rimliga vänsteralternativet. Dels för att jag, som sagt, inte uppskattar Martials förmåga, men också för att Solskjaer i alla fall hittills har sett Martial som anfallare och inte vänsterytter.

Anfallare: Mason Greenwood

Vår mest naturliga avslutare (när Cavani saknas) skall också spela på positionen där det är mest sannolikt att han kommer till avslut. Personligen ser jag Greenwood som bättre på alla för en anfallare väsentliga egenskaper än Martial, och fler centrala anfallare än dessa två har vi ju inte i dagens trupp.

Sammantaget vill jag alltså se detta:

De Gea

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw

McT – Fred

James – Bruno – Pogba

Greenwood

Jag är, så klart, också okej med:

De Gea

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw

VDB – Matic

Sancho – Bruno – Pogba

Greenwood

Men jag skulle föredra att ha Sanchos klass att slänga in från bänken idag.

Hur Solskjaer väljer att formera sin offensiv? Ingen aning faktiskt, men om 45 minuter vet vi.

 • 0
 • Share


2021/08/14 11:17
Att läsa

Här på muss.se finns mycket att läsa inför dagens match. Väldigt mycket faktiskt. Här är det som väl mer eller mindre obligatoriskt att ha gått igenom.

Utöver detta tycker jag ni skall spana in våra vänner på Svenskafans och deras införrapport.

För er som har Twitter men kanske inte har koll på vilka på Muss som finns där är det väl värt att följa:

 • 1
 • Share

Visst är det härligt att vi faktiskt kommer få se publik på läktarna idag? Ja, vi fick se lite publik i förra säsongens sista match, men inte alls på samma nivå som idag. Ju närmare vi kommer full återkomst av publiken inser jag hur mycket jag har saknat den. Det har varit 18 dåliga månader ur det perspektivet.

==

För de eventuella svenskar som är på plats så kan det vara bra att veta att det verkar brinna på Chester Road i närhheten av Old Trafford, så undvik området kring branden på vägen ut.

 • 0
 • Share


2021/08/14 09:55
Tidiga lagnyheter

Uniteds trupp är som ni säkerligen redan vet inte helt återsamlad än. Edinson Cavani fick förlängd semester som en del i hans kontraktsförlängning, Marcus Rashford är borta efter operation, Raphael Varane är tekniskt sett fortfarande inte Unitedspelare etc etc. Och, som vana läsare av matchdagsbloggen vet, så får vi i princip bara en bekräftad matchtrupp av United vid bortaresor i Europaspelet, men med hjälp av Manchester Evening News och deras fotografer brukar vi ändå ha ett bra hum om vilka som är aktuella, och idag är inget undantag vilket vi skrev om här.

Dessa spelare syntes till vid spelarhotellet igår.

Målvakter: De Gea, Heaton, Grant

Försvarare: Dalot, Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Williams, Shaw

Mittfältare: Pereira, Fred, McTominay, Van de Beek, Matic, Pogba, Mata, Fernandes, James

Anfallare: Greenwood, Sancho, Martial

Som konstaterades i gårdagens artikel är det alltså 21 spelare, och en matchtrupp består av 20 spelare den här säsongen. Alltså kan vi konstatera att Lee Grant kommer sitta på läktaren, och de övriga kommer bilda elvan plus bänken.

Ur svensksynpunkt bör vi kunna konstatera att Victor Lindelöf startar matchen, eftersom han är en av endast två mittbackar som är med. Scott McTominay gjorde en kort stund som mittback i en av träningsmatcherna, och har spelat som mittback i en fembackslinje i det skotska landslaget, men före Lindelöf som mittback idag kommer han inte gå. Vi kan också konstater att Anthony Elanga inte är med, vilket kan bero på hans lilla skada, alternativt att Ole Gunnar Solskjaer inte bedömer honom som bra nog att ta en plats i truppen och att man kanske sparar honom till morgondagens reservlagsmatch.

 • 0
 • Share


2021/08/14 09:14
Starten på en fin säsong

80 dagar. Så längesen är det vi såg Manchester United spela tävlingsfotboll. 83 dagar sedan är det laget vann sin senaste match. Men nu, likt den gode Fylkingen, är det dags att utropa ÄNTLIGEN! Manchester United är tillbaka och man är det dessutom med en klassisk rivalmatch då Leeds United kommer på besök i säsongens första match

Med den positiva inställning jag har är väl risken att jag sitter besviken i eftermiddag nog närmare 100 %. Varför? För att jag är så orimligt pepp på att den här säsongen skall dra igång att det inte kan bli annat än en flopp. För en som alltid tar ut förlusten i förskott är det en ovan känsla att gå in i en match (och en säsong) och faktiskt känna sig optimistisk, och det kan inte vara ett gott tecken. Någon kommer garanterat ta ner mig på jorden, och om det inte är så att Marcelo Bielsa och hans lag gör en fantastisk match så gör säkerligen typ David de Gea nåt supermisstag så United tappar poäng…

Men om vi struntar i det per nu så finns det ju anledning till optimism. Detta efter ett fint (om än inte perfekt) sommarfönster värvningsmässigt, en trupp som i övrigt innehåller många spelare som absolut kan och bör ha tagit fler kliv och en tränare vars idéer nu skall börja sitta helt och fullt. Är truppen lika stark som den trupp som världens dyraste tränare på andra sidan stan besitter? Nej, så klart inte, men den är närmare nu än för ett år sedan, och om stjärnorna står rätt kan det räcka långt. Väldigt långt.

Men tillbaka till att fokusera på idag, då ligan alltså drar igång med Rosornas krig på Old Trafford. I förra säsongens hemmamöte fick United en absurd utdelning på sina chanser, med 6-2 som slutresultat. Något liknande skall vi kanske inte förvänta oss idag, även om vi kan drömma. 

Men vad kan vi då förvänta oss? Ett United som dominerar och vill vinna, som grund. Huruvida allt sitter rent spelmässigt redan nu är oklart, men något som jag noterat under försäsongen är att oavsett vilka som spelat under träningsmatcherna har linjerna för hur United vill anfalla funnits där, och det är en oerhört bra grund att stå på. När nu fler av våra högklassiga spelare är tillbaka, då särskilt Bruno Fernandes, men också Paul Pogba som jag hoppas tar en vänsterytterposition, bör United kunna få till ett intressant anfallsspel, och försvaret med AWB, Lindelöf, Maguire och Shaw vet vi håller bra klass.

Vid 13.30 startar Premier League-säsongen 2021/22 på riktigt (sorry Brentford, er förmatch igår var rolig men ändock bara en förmatch). Här i matchdagsbloggen är vi med er före, under och efter match.

Come on United!

 • 2
 • Share