Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – Leeds United 5-1

Manchester United gjorde allt man kunde önska och lite till när publiken åter fick fylla Old Traffords läktare. 5-1 mot Leeds i seriepremiären, hattrick av Bruno Fernandes och en Paul Pogba på ett fantastiskt humör. Stormvarningen är utfärdad. 

1-0 i paus men bud på mer. Tidig kvittering av Leeds i andra och viss oro för att premiären skulle sluta i moll. Då exploderade Manchester United. En uppvisning av den högre skolan av främst Paul Pogba och Bruno Fernandes gjorde att man seglade iväg till en stabil 5-1-seger. Premiärer är alltid premiärer, det återstår 37 omgångar, men visst angav Manchester United en viss ton på lördagseftermiddagen. Då ska vi komma ihåg att Jadon Sancho inte kommit igång, att Raphaël Varane snart finns att tillgå och att Edinson Cavani också snart finns med.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 7

Har ju i ärlighetens namn inte jättemycket att göra i matchen som helhet. Testas ett par gånger i första och gör det bra då. Känns tafatt på målet vid första anblick men avslutet är för bra. Fick säsongsstarten han behövde. Om han nu ska bli kvar.

Aaron Wan-Bissaka: 6

Svag sexa. Aaron Wan-Bissaka gör ingen fulländad premiär. Följer inte med upp i banan på det sätt som önskas och ger därmed inte James det understöd han skulle behöva. Sköter defensiven men hade inte mycket att göra där.

Victor Lindelöf: 7

1 assist. Paul Pogba bidrog med fyra assist, Victor Lindelöf med en. Stabil insats i största allmänhet även om Leeds inte bjuder upp till särdeles mycket dans. Viktigt att göra avtryck med Varane presenterad.

Harry Maguire: 6

Godkänd dag på jobbet för lagkaptenen. Kan tycka att han inte ”stöter” tillräckligt mycket på Leeds kvitteringsmål och även gör sig liten när han vänder sidan till då skottet kommer. Viss ringrost.

Luke Shaw: 7

Varnad. Fortsätter där han avslutade förra säsongen. Gör fortsatt anspråk på att vara en av världens absolut bästa vänsterbackar. Resolut, smart och så bra framåt. Något onödig varning att ta.

Fred: 7

Efter första halvlek var vi väl rätt många som påpekade att firma Fred och Scott McTominay visade att United minsann behöver förstärkning på det defensiva mittfältet. Fred spelade upp sig i andra och fick rulla in 5-1 framspelad av, just det, Pogba.

Scott McTominay: 6

Utbytt 69′. Spelar även han upp sig efter en rätt virrig inledning på matchen. Står för en hel del bra och resoluta brytningar och är som brukligt bekväm med boll när han inte är jättepressad. När han väl blir det är det mer nervöst.

Paul Pogba: 10

4 assist. Utbytt 75′. När Paul Pogba är på humör är han om inte bäst i världen då det kommer till mittfältare så väldigt nära. Idag var han på ett strålande humör. Får de mest avancerade passningar att se så lätta ut. Behöver inte titta upp när han slår vissa bollar. Han kan adressen. Slanta upp det som behövs för ett nytt kontrakt.

Bruno Fernandes: 10

3 mål. Om någon inför säsongen tvivlade på att Fernandes kommer att bli Uniteds förmodat viktigaste spelare kan de sluta tvivla nu. Hattrick i premiären. Kvalitetsmål. Allt man bara kan önska sig. Ren och skär världsklass.

Daniel James: 5

Utbytt 75′. Startplats då Jadon Sancho bevisligen inte är redo för 90 minuter än. Hade två chanser före paus, men avsluten tog för länge att få till. Försvann sedan ur matchbilden och lär inte starta på ett tag som det känns nu.

Mason Greenwood: 8

1 mål. Avgjorde matchen med sitt 2-1-mål. Mästerlig löpning och ett precist avslut som smet in via stolpen. Utmanar och sätter press på motståndarförsvaret. Tog chansen när han fick den. Bör få fortsätta.

Nemanja Matic: 6

Inbytt 69′. Kommer in i ett tacksamt läge. Städar bort det han får framför sig.

Jadon Sancho: N/A

Inbytt 75′. Fick debutera. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Anthony Martial: N/A

Inbytt 75′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Kort om betygen

Så här lagom till säsongens första match kan det vara skäl att påminna om betygsättningen som sådan. Ifjol fick två spelare en tia, sett över hela säsongen. Marcus Rashford fick en mot RB Leipzig medan Edinson Cavani kvitterade ut en mot Southampton. Vi är sålunda uppe i samma mängd tior redan nu. Skalan går teoretiskt även under 4, men betygen 1-3 används mycket sällan och i de fallen ska insatserna vara riktigt, riktigt dåliga.