Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Raphaël Varane

Sedan Sir Alex Fergusons dagar har Manchester United gjort många prestigevärvningar men där alla inte riktigt fallit väl ut. Nu har man gjort ännu en sådan men frågan är om inte värvningen av Raphaël Varane på förhand kanske är den bästa klubben gjort på snart tio år. United är, och ska vara, en klubb för vinnare. Det är precis vad denne nye fransman är.

Manchester United är en av de mest ikoniska klubbarna i världsfotbollen och chansen att komma hit och spela i Premier League var något jag inte kunde tacka nej till.

Raphaël Varane i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Raphaël Xavier Varane föddes den 25 april 1993 uppe i norra Frankrike, närmare bestämt i Lille. Som så många andra fransmän har även Varane påbrå från annat håll i världen, nämligen den lilla västindiska ön Martinique. Därifrån kommer hans far Gaston, medan hans mor Annie växte upp i Frankrike.

Redan vid barnsben fanns bollen ofta med Varane och han gjorde inte sällan sin far sällskap när han spelade match med sitt regionala lag. Men det ska också sägas att Varane testade på rugby vid ung ålder men det var inget som föll honom i smaken.

Vid en ålder av sju år gick han med i den lilla stadsklubben AS Hellemmes, detta mycket tack vare Gaston, som hela tiden uppmuntrade Varane att spela fotboll och omfamna sporten som fadern själv gjorde.

Gaston menade att han aldrig behövde tvinga iväg sonen på träningarna. Att träna var något Varane uppskattade och han ville hela tiden utvecklas.

”Hans främsta styrka är koncentrationen i det han gör,” förklarade Gaston.

Efter två år i Hellemmes skrev han på för RC Lens akademilag och harvade på där fram till 2010. Det var under den här tiden hans talang verkligen började framträda och Lens belönade honom därmed med ett A-lagskontrakt. Han skulle dock inte bli långvarig i den rödgula klubben.

2011 bekräftade Lens president Gervais Martel vid ett klubbmöte att Varane skulle säljas till Real Madrid. Med tanke på hur högt Varane värderades där och då fanns givetvis andra intresserade klubbar med i bilden. En av dessa var just Manchester United.

Faktum är Sir Alex Ferguson faktiskt satte sig på ett tåg till Frankrike för att göra klart med den unge mittbacken och Uniteds verkställande direktör, tillika Fergusons högra hand, David Gill hade förberett ett kontrakt som i princip bara skulle signeras.

Kruxet var att Real Madrid, med Zinedine Zidane som dåvarande sportslig direktör, klev in och övertalade den då 18 år gamle Varane.

Och med facit i hand är det så klart svårt att klandra honom för sitt klubbval. Han har nämligen vunnit allt som går att vinna med Real Madrid, vilket bland annat inkluderar fyra Champions League-titlar (tja, han har ju visserligen inte vunnit Europa League, men det är nog inget han gråter över).

I Real Madrid gjorde han 360 matcher och bildade allt som oftast ett svårforcerat mittbackspar tillsammans med Sergio Ramos. Nu är ingen av dessa kvar i Madrid-klubben men för Manchester Uniteds del är det givetvis inte ledsamt att ha knutit åt sig en av dessa toppspelare.

Raphaël Varane

Namn: Raphaël Xavier Varane
Född: 1993-04-25, i Lille, Frankrike
Längd: 191 cm
Position: mittback
Till United: 2021-08-14, från Real Madrid, 34.000.000 pund [Variabel övergångssumma: £34.000.000 – £42.000.000.]

Titlar:

  • VM (1): 2018: spanska ligan (2+1): 2012*, 2017, 2020
  • Uefa Champions League: (3+1): 2014, 2016*, 2017, 2018
  • Fifa Club World Cup (4): 2014, 2016, 2017, 2018
  • spanska cupen (1): 2014
  • Uefa Super Cup (3): 2014, 2016, 2017
  • spanska supercupen (3): 2012, 2017, 2020

Landslagskarriär

Varane gjorde landslagsdebut 2013 för Frankrike när man tog emot Georgien i en VM-kvalmatch hemma på Stade de France. Den då 19-årige mittbacken spelade hela matchen när Frankrike stod som segrare med 3-1. Den gången kamperade han tillsammans med Mamadou Sakho.

Dessförinnan hade Varane avverkat spel i U18, U20, och U21-landslagen för Frankrike men med tanke på hans tidiga utveckling och stora talang dröjde det alltså inte länge innan han flyttades upp till Didier Deschamps A-landslag.

Hans riktiga genombrott i landslaget kom emellertid strax innan VM 2014 i Brasilien, då han spelade till sig en av mittbacksplatserna på permanent basis.

Varane har även burit kaptensbindeln vid ett antal tillfällen, bland annat i en träningsmatch mot Sverige, där han för övrigt gjorde matchens enda mål.

Körsbäret på toppen i Les Bleus kom sedan naturligtvis under VM 2018 när Frankrike vann mästerskapet och Varane spelade varenda minut i mittförsvaret. Under turneringen var han kapten mot Danmark i Hugo Lloris frånvaro och han blev även målskytt när Uruguay besegrades i kvartsfinalen.

Föga förvånande röstades Varane in i turneringens lag av FIFA.

Han fanns även med i Frankrikes lag under sommarens EM men gjorde väl i ärlighetens namn ingen storartad turnering, precis som hela Frankrike.

Koppling till Manchester United

Egentligen har vi redan berört kopplingen till Manchester United, åtminstone den som faktiskt är någorlunda rimlig att göra. Som sagt, Sir Alex Ferguson var en hårsmån från att värva Varane från Lens men väl på mållinjen klev Real Madrid in och knep fransmannen.

Om United hade löst honom den gången hade det troligtvis blivit en dundervärvning. I vilket fall som helst lär det vara det även nu, om än tio år senare.

Karriär

LilleMatcherMål
2010/1123 (1)2
Real MadridMatcherMål
2011/1213 (2)2
2012/1328 (5)2
2013/1417 (6)0
2014/1536 (10)2
2015/1629 (4)0
2016/1738 (1)4
2017/18440
2018/1942 (1)2
2019/20433
2020/21412
Totalt Real Madrid331 (29)17
KlubblagMatcherMål
2010-2021354 (30)19
LandslagMatcherMål
Frankrike76 (3)5
Frankrike U2112 (1)3
Frankrike U2010
Frankrike U1821

Spelarkaraktär

De flesta har säkerligen sett Varane spela fotboll och jag tror majoriteten kan skriva under på att det är en mittback som går att definiera som en elegant fotbollsspelare.

Han försätter sig sällan i svåra situationer och skulle han så göra ser han till att ta sig ur dem. Givetvis på ett så elegant sätt som möjligt.

28-åringen har utöver det egenskaper som kommer lämpa sig väl i Uniteds backlinje, där vi får utgå från att han oftast kommer spela tillsamman med Harry Maguire. Varane har nämligen atletiska attribut såsom snabbhet, spänst, och räckvidd. Detta trots att han inte är någon liten pjäs. Han når drygt 190 centimeter över marken och väger cirka 80 kilo.

Den här matchen är visserligen inte purfärsk men den ger trots allt en bra bild av Varanes styrkor. Efter matchen menade han att det var den bästa insatsen han gjort i Real Madrid, då endast 19 år gammal. 

Väl med bollen är han dessutom mycket skicklig, sett till hans position på planen. En fin passningsfot kombinerat med att kunna driva upp bollen i banan är egenskaper som alltid är efterfrågade i dagens fotboll och det är också vad Varane kan erbjuda.

Om man ska hitta någon svaghet i hans spel är det möjligen att det inte är en spelare som ger sig in i duellspelet på samma sätt som andra mittbackar gör. Här tänker jag till exempel på hans partner i Real Madrid, Sergio Ramos, som verkligen kan smälla på. Men om man drar det ett varv längre behöver duellspel och låg tacklingsstatistik inte utgöra argument för en svaghet hos en spelare.

Kort och gott skulle man kunna sammanfatta Raphaël Varane som en alldeles komplett mittback. En av de absolut främsta som finns där ute.


Källor: Wikipedia, Talksport, Lifebogger, Transfermarkt, Football-espana