Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Southampton – Manchester United

Dags för säsongens första bortamatch i ligaspelet och en resa till sydkusten. Ralph Hasenhüttls Southampton väntar på St Marys Stadium på söndag eftermiddag. 

Manchester United

Manchester United fick exakt den start på ligaspelet som man behövde, och kanske lite mer därtill. Leeds hemmabesegrades med 5-1, Paul Pogba och Bruno Fernandes höll hov och det finns fortsatt kapital att ta av. Edinson Cavani och Raphaël Varane spelade inte alls medan Jadon Sancho fick några minuter Premier League-fotboll. En premiär gör måhända ingen säsong, men sett till hur United under vissa år fått kämpa i augusti ger segern mot Leeds förstås en viss skjuts.

Mötet med Southampton är den näst sista ligamatchen före höstens första landslagsuppehåll. United möter Wolverhampton nästa söndag innan spelarna åter sprids över Europa och resten av världen.

Målvaktspositionen cementerades (känns det som) utan att David de Gea eller Dean Henderson ens tävlade om den. Hendersons insjuknande i Covid19 gav handskarna åt De Gea och då spanjoren inte gjorde bort sig i premiären känns det som om positionen är hans för en överskådlig tid framöver. Henderson sägs komma igång försiktigt med träningen och frågan är trots allt om det inte är engelsmannen som lämnar om någon lämnar den kommande veckan.

Backlinjen är för en gångs skull en svårare nöt att knäcka, om än kanske bara på en position. Luke Shaw, Harry Maguire och Aaron Wan-Bissaka är så givna som några kan bli medan det sedan blir intressant att se om Solskjaer låter Varane debutera. Då det gäller backar, och speciellt mittbackar, är det mer sällan man spelar en timme för att sedan kliva av (så till vida man inte leder stort). Victor Lindelöf gjorde ingalunda en dålig match i premiären men samtidigt känns Southampton också som en lämplig debutmatch för vårt nyförvärv. På det centrala, defensiva, mittfältet lär Scott McTominay och Fred få fortsätta. Anledningen stavas brist på alternativ.

Trion framför lär bli Paul Pogba, Bruno Fernandes och Jadon Sancho. De två förstnämnda är odiskutabla medan det precis som i fallet Varane känns som en bra match att starta för Sancho. Lägger man dessutom till att Daniel James var sämst på plan mot Leeds så är lösningen given. På topp startar Mason Greenwood. Här kan det tänkas att Cavani kan få någon minut beroende på matchens utveckling.

Möjlig startelva:

Southampton

Ralph Hasenhüttl har inlett sin tredje hela säsong som manager för Southampton. Österrikaren har överlevt stora förluster och rätt långa sviter utan vinst under åren på sydkusten men frågan är ändå om inte förutsättningarna inför årets säsong är de sämsta han haft hittills. Southampton tippas som ett bottenlag och av vissa som en reell nedflyttningskandidat. Klubben har skeppat iväg bland andra Danny Ings och Jannik Vestergaard under sensommaren utan att stärka upp truppen desto mera.

I premiären borta mot Everton blev det stryk med 3-1. Southampton tog ledningen genom nyförvärvet från Blackburn, Adam Armstrong, men där tog det roliga slut. På pluskontot får Hasenhüttl lägga att truppen är i det närmaste skadefri. Endast irländaren Will Smallbone missar matchen.

Då det gäller startelvan lär man matcha Alex McCarthy i målet. Fyrbackslinjen framför lär bestå av Romain Perraud, Mohammed Salisu, Jack Stephens samt Tino Livramento. Den senare är namnet till trots engelsman och anslöt inför säsongen från Chelsea. Jan Bednarek såg mötet med Everton från bänken och exakt hur man resonerar där är osäkert. Polacken har en tendens att vara rätt ojämn och utan Vestergaard känns backlinjen en aning svajig.

På mittfältet är James Ward-Prowse och Oriol Romeu givna. På kanterna lär det bli Theo Walcott och Moussa Djenepo. Alternativen till Djenepo på vänstern heter Nathan Redmond. 27-åringen hoppade in i premiären och hörde till de spelare som fick mest förtroende förra säsongen.

På topp känns Ché Adams och Armstrong givna. Adams spelade fram Armstrong till målet på Goodison Park förra veckan och med tanke på den totala avsaknaden av alternativ lär duon spela vidare. Armstrong var bra i Blackburn ifjol men har enorma skor att fylla då han ska ersätta Ings.

Möjlig startelva:

Historik

Southampton brukar höra till de bekvämare motståndarna för Manchester United. Bortamötena på St Marys har dock blivit hyfsat nervkittlande genom åren. Förra säsongen låg United under med 2-0 i paus varefter man vände till en 3-2-seger i andra halvlek. Cavani avgjorde på stopptid med sitt andra mål i matchen efter att ha klivit på i paus. Hemmamötet med Southampton minns vi gärna tillbaka till. United vann då med osannolika 9-0.

Visste ni att…

 • Southamptons 9-0-förlust mot United ifjol var klubbens andra 9-0-förlust i Premier League?
 • Ole Gunnar Solskjaer ännu inte förlorat mot Southampton som manager?
 • Ralph Hasenhüttl ännu inte besegrat Manchester United som manager?

Matchinformation

Southampton
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 2
Tid: Söndagen den 22 augusti 2021, 15.00
Plats: St Mary’s Stadium, Southampton
Domare: Craig Pawson
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Henderson (covid-19, inget datum)
 • Rashford (axel, slutet oktober)
 • Telles (fot, september)
Tveksamma:

 • Amad (matchform)
 • Cavani (matchform)
 • Elanga (matchform)
 • Jones (matchform)
 • Varane (matchform)
FORM
O26/5VillarrealNEL1-1FS
V18/7Derby CountyBTR2-1
F24/7QPRBTR2-4
O28/7BrentfordHTR2-2
V7/8EvertonHTR4-0
V14/8Leeds UnitedHPL5-1

Southampton

Skador och avstängningar:

 • Smallbone (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
F23/5West HamBPL0-3
V27/7CardiffBTR4-0
V31/7SwanseaBTR3-1
V4/8LevanteHTR1-0
F7/8A BilbaoHTR1-3
F14/8EvertonBPL1-3

United mot Southampton

Totalt:12967-35-27230-144
Borta:6425-22-1796-79
Premier League:4428-9-796-50
SENASTE MÖTENA
O2019-08-31BPL1-1
O2020-07-13HPL2-2
V2020-11-29BPL3-2
V2021-02-02HPL9-0
SENASTE BORTAMATCHER
V2017-09-23BPL1-0
O2018-12-01BPL2-2
O2019-08-31BPL1-1
V2020-11-29BPL3-2