Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Genomgång av spelartruppen och allmän turneringsinformation

Då nyhetsutbudet inte är det allra matigaste under dagen passar vi i stället på att köra en genomgång av truppen i Manchester United och tar lite extra hänsyn till vilka spelare som räknas till kategorin ”home grown” samt U21. 

Vi tar även en titt på vad som gäller i europaspelet, där United under säsongen ska spela i Champions League.

Manchester Uniteds spelartrupp

Rubriken avser alltså herrlaget och vilka spelare som under säsongen 2021/22 ingår i densamma.

Totalt räknas 32 spelare som ordinarie A-lagsspelare i Manchester United.

Målvakter: David De Gea, Dean Henderson, Lee Grant, Tom Heaton

Backar: Aaron Wan-Bissaka, Diogo Dalot, Luke Shaw, Alex Telles, Victor Lindelöf, Eric Bailly, Harry Maguire, Raphaël Varane, Phil Jones, Teden Mengi

Mittfältare: Scott McTominay, Nemanja Matic, Fred, Donny van de Beek, Bruno Fernandes, Paul Pogba, Jesse Lingard, Daniel James, Juan Mata, Amad, Hannibal

Anfallare: Edinson Cavani, Marcus Rashford, Anthony Martial, Mason Greenwood, Jadon Sancho, Anthony Elanga, Shola Shoretire

I skrivande stund befinner sig tio ordinarie A-lagsspelare på lån.

Facundo Pellistri
Axel Tuanzebe
Brandon Williams
James Garner
Ethan Galbraith
Dylan Levitt
Ethan Laird
Tahith Chong
Nathan Bishop
Andreas Pereira

Allmänt

Home grown

I enlighet med Premier Leagues regelverk får totalt 25 spelare registreras i spelartruppen, varav minst åtta måste klassas som ”home grown”. Det innebär att spelaren ska ha spenderat minst tre säsonger, eller 36 månader, i en klubb i det engelska eller walesiska ligasystemet före 21 års ålder.

Harry Maguire är en av tolv spelare i Manchester Uniteds A-trupp som räknas som ”home grown”.

Manchester United uppfyller den kvoten med marginal, då det i A-truppen finns tolv spelare som kan betecknas som ”home grown”. Dessa spelare är följande: Phil Jones, Harry Maguire, Paul Pogba, Marcus Rashford, Jesse Lingard, Daniel James, Luke Shaw, Dean Henderson, Aaron Wan-Bissaka, Scott McTominay, Lee Grant, och Tom Heaton.

Än finns emellertid inga begränsningar vad gäller utformningen av truppen, detta med anledning av att reglerna för Premier League-trupperna träder i kraft efter att sommarens transferfönster stängt (1 september). Ändringar får göras i samband med transferfönstret i januari.

U21

På den så kallade B-listan får ett obegränsat antal U21-spelare registreras. I Manchester Uniteds A-trupp finns totalt sju spelare som kan kategoriseras som U21-spelare. Dessa spelare är följande: Mason Greenwood, Amad, Jadon Sancho, Anthony Elanga, Teden Mengi, Hannibal, och Shola Shoretire.

Även bland de utlånade spelarna kan sju stycken kategoriseras som U21-spelare.

I och med att det finns totalt 32 spelare i A-lagsspelare i Uniteds trupp, varav sju av dessa kan räknas som U21, innebär det att man uppfyller det högst tillåtna antalet spelare som kan registreras i en Premier League-trupp, det vill säga 25 stycken.

Champions League

Även i europasammanhang finns en B-lista. För att få listas på denna måste spelaren kategoriseras som U21-spelare och ha varit registrerad i klubben under en oavbruten period på två år efter sin 15-årsdag (16-åriga spelare får registreras på B-listan om de har varit registrerade i klubben, utan avbrott, de två senaste åren).

Det innebär således att spelare som Jadon Sancho och Amad inte får registreras på UEFA:s B-lista, utan måste i stället räknas in i den ordinarie truppen, som ska registreras till UEFA senast klockan 24.00 den 2 september.

Manchester Uniteds nyförvärv Jadon Sancho kan inte inkluderas i den så kallade B-listan i europasammanhang.

Förutsatt att inga/ingen spelare lämnar klubben, måste alltså någon/några av de redan 25 befintliga spelarna petas för att göra plats åt Sancho och Amad. Den tidigare kommer givetvis inkluderas i Champions League-truppen. Detsamma lär gälla för Amad, så till vida att ivorianen inte lånas ut under transferfönstrets sista dagar.

Vidare information

I kolumnen Turneringsinformation och regler finns mer att läsa kring vad som gäller under säsongen 2021/22.

För den som vill uppdatera sig om spelarna i Manchester United rekommenderas att ta en titt i spelartruppen.