Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Dags för optimism

Efter en tuff start för både U18 och U23-laget så har iallafall ett lag vaknat till liv. U18-laget tog sin första seger i lördagens match mot Leeds. Slutresultatet blev 3-0 till Travis Binnions mannar och det var mycket välförtjänt. Desto sämre gick det för U23-laget som fortfarande letar efter sin första seger. 

I den här ungdomskollen kommer vi, trots den tunga starten fokusera på det positiva och varför det finns anledning till optimism i framtiden. 

Matcher sedan senast:

Dags att vara optimistiska

Ja, starten har inte varit optimal men vi får inte glömma bort att man fortfarande saknar en del spelare, främst i U18-laget. Man får också ha i åtanke att majoriteten av U23-laget utgörs av spelare som också är tillräckligt unga för att spela i det yngre laget. 

Man har tappat spelare som Zidane Iqbal, Dillon Hoogewerf, Noam Emeran, Omari Forson, Charlie McNeill och Charlie Savage, som alla var viktiga kuggar i U18-laget förra säsongen, och att förvänta sig att kunna ersätta dem på så kort tid är inte rimligt. Men om Leeds-matchen är någon som helst indikation så är man verkligen på rätt väg.

Vad det gäller U23-laget så har man färre ursäkter då man har de flesta ordinarie spelarna i laget. Problemet ligger främst i försvaret, centralt för att vara specifik. Efter att ha skickat ut både Will Fish och Di’shon Bernard på lån så är man tunna i mitten. 

Utöver Björn Hardley som har spelat alla tre PL2 matcher och EFL Trophy-matchen mot Lincoln så har man växlat mellan den spelande tränaren Paul McShane och Joseph Olowu, som provspelar för klubben. Jag står frågande över hur mycket man faktiskt kan förvänta sig med ett så pass tunt försvar.

Ett tydligt exempel på mittbackssituationen var i matchen mot Lincoln där man mer eller mindre tvingades till en trebackslinje bestående av en tidigare högerytter, en vänsterback och Björn Hardley som var den enda renodlade mittbacken i startelvan. 

Att sedan släppa in fyra mål i lördagens derby mot Manchester City var väl tyvärr föga förvånande, men samtidigt så visar det att försvaret behöver stärkas upp.

Det finns dock anledning till viss optimism i U23-laget då man fortfarande väntar på att få tillbaka Teden Mengi som jag tror kommer att hjälpa försvaret då jag tror att ett mittbackspar med honom och Hardley kan funka bra.

Imponerande U18-debut av Hanbury

En utav två debutanter i vinsten mot Leeds var målvakten Eric Hanbury, och frågan är om han kunde ha önskat sig en bättre start i U18-laget.

16-åringen togs in till den professionella utvecklingsfasen inför denna säsongen och spelade som sagt sin första match i lördags, där han gjorde många kvalificerade räddningar vilket också ledde till en hållen nolla.

Det ska bli otroligt intressant att följa Hanburys utveckling. Man har haft det lite tufft med att utveckla målvakter i akademien och även om det är tidigt så hoppas vi att Hanbury kan bryta den trenden.

UEFA Youth League

Grupperna till UEFA Youth League har bekräftats, och som alltid så är grupperna samma som i Champions League. Därför betyder det att United kommer att spela mot Villarreal, Atalanta och Young Boys.

Man inleder, precis som A-laget sin kampanj mot Young Boys den 14 september.

Målfarliga Fernandez

Vänsterbacken Alvaro Fernandez har varit en utav de få ljusglimtarna i U23-laget, speciellt offensivt. 18-åringen har nämligen startat säsongen med att göra 2 mål på de fyra första matcherna och visat sig vara ett riktigt vapen framåt.

Det har inte varit några skitmål som spanjoren har gjort heller utan han har verkligen visat upp att han har en riktigt giftig vänsterfot.

Håll ögonen på

Ethan Ennis gjorde sin Manchester United-debut med U18-laget I lördagens 3-0 seger mot Leeds, och man kan se varför United ville ha 16-åringens signatur efter att lämnade Liverpool.

Redan från start fick vi se en pigg Ennis som tidigt hade en chans att ge United ledningen, men skottet gick tätt över. Han skapade också åtminstone två farliga chanser till innan han blev utbytt efter första halvlek.

Noterbart är också att Chelsea var mycket intresserade utav Ennis, där han till och med var på besök, men tillslut blev det ändå United för honom, och det är vi mycket glada för.

Om vi pratar spelstil och spelsätt så är Ennis en offensiv mittfältare som kan spela ute på kanterna, men som är som bäst när han får spela centralt, och helst långt upp i plan. Han är inte speciellt lång, 178 centimeter för att vara exakt, men det ger honom en låg tyngdpunkt vilket gör det svårt att ta bollen av honom.

Några korta

  • Den 16-årige yttermittfältaren Sam Mather gjorde sin U21/U23-debut när han blev inbytt i förlusten mot Lincoln.
  • Målvakten Dermot Mee gjorde sin första start för U21/U23-laget mot Lincoln.
  • Mee har också lånats ut till Trafford.
  • Den norske U18-mittfältaren Isak Hansen har skrivit på sitt första proffskontrakt med klubben.
  • Mittbacken Willy Kambwala är tillbaka i träning efter en lång skadeperiod.
  • U18PLCup är tillbaka efter två års frånvaro och United spelar i samma grupp som Birmingham, West Bromwich och Wolverhampton.
  • En annan 16-åring, Sonny Aljofree gjorde sin U18-debut mot Leeds när han fick hoppa in i den 76:e minuten.Målvakten
  • Tom Myles har gjort sin U16-debut.

Höjdpunkter

U23: Chelsea – Manchester United 1-1

U18: Leeds United – Manchester United 0-3