Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Hoppas han får hönsgården att bli mer organiserad

Transferfönstret är stängt för den här gången och Manchester United var sägas ha varit relativt aktiva under sommaren. I kronologisk ordning plockades Tom Heaton, Jadon Sancho, Raphaël Varane, och Cristiano Ronaldo in till klubben. Den enda spelarförlusten blev Daniel James, som drog till Leeds United på deadline day. I denna frågeask går vi igenom vad redaktionen tycker och tänker om Uniteds sommarfönster.

Transferfönstret är stängt för den här gången och Manchester United spände bågen och tog in flera stora namn. Dina tankar om klubbens agerande i sommar?

Elias Hallström: Jag vill egentligen inte ta till för stora ord, som många annars gör på sociala medier och dylikt. Man har adderat väldigt mycket spets i den offensiva delen men gjort desto mindre på annat håll. Sminka över med stora affischnamn och riskera trampa snett, i stället för att framstå som tråkiga men med större chans att skapa ett mer solitt lag.

Mikael Österdahl: Jag är mest förvånad över att mittfältet inte prioriterades alls. För mig var det faktiskt där vi hade allra störst behov av att förstärka.

Gustav Brinck-Larsen: Generellt väldigt bra att ha fått in spelare av den kalibern. Å andra sidan så kan man ju se det som att Sancho hade en överenskommelse med Dortmund om att få lämna, och såväl Varane som Ronaldo dök liksom litegrann upp mer av en slump än att United faktiskt gjorde något superbra arbete där. Och så Heaton då, den stackars bortglömde som kommer in som en stabil reserv i målet.

Jonathan Gren: Tycker inte att man kan säga annat än att man har gjort ett riktigt bra transferfönster. Dock så känns det lite bittert att man inte fick in en mittfältare som man verkligen behövde.

Björn Appelgren: Godkänt men inte tillräckligt. Vi har fortfarande ett svart hål på det defensiva mittfältet och just nu känns det inte som att United är ett titelvinnande lag. Hoppas jag har fel. Tror också att värvningen av Ronaldo kommer ställa till det lite med laguttagningen och eventuellt även långsiktigheten. Vare sig han eller Cavani är ju jätteunga.

Vad är du mest nöjd med?

Elias Hallström: Att man löste Varane, helt klart. Det är en ruskig förstärkning i de bakre leden.

Mikael Österdahl: Att Sancho och Varane – som var de två värvningarna klubben prioriterade högst – var klara relativt tidigt, så att vi inte behövde jaga desperat i slutet av fönstret.

Gustav Brinck-Larsen: På förhand att man faktiskt till slut skaffade sig den där högeryttern, även om Sancho varit direkt usel i sina första matcher.

Jonathan Gren: Att man lyckades värva Raphael Varane.

Björn Appelgren: Förstärkningen av vår mittbacksuppsättning.

Finns det något du är missnöjd över?

Elias Hallström: Generellt sett lutar jag nästan mer åt missnöje än belåtenhet över fönstret, när man ser lite mer nyktert på det. Jag var till exempel ingen förespråkare av Ronaldo-värvningen. Sancho? Alltså, jag vet inte. Känns som att det kan ta tid där. Att man tog in Heaton går knappt att räkna.

Så, mer om missnöjet. Ja, det är givetvis för dåligt att man inte löste en central mittfältare. Det är uselt, till och med. Vidare borde man plockat in ett alternativ till högerbackspositionen. Jag hade mer än gärna sett Trippier in.

Mikael Österdahl: Framför allt att vi inte förstärkte det centrala mittfältet. Jag tycker också att vi skulle ha gjort oss av med fler spelare. Vi har fortfarande ett gäng spelare som inte fyller någon egentlig funktion. Jag föredrar en tunnare trupp och att strömatcherna som idag går till medelmåttor istället går till de bästa ungdomarna i klubben.

Gustav Brinck-Larsen: Den uteblivna defensiva mittfältaren. Det är ett hål som är större än många anar, och då är det ändå många som förstår att det är ett stort hål i truppen där. Jag är ju inte heller speciellt glad att man värvade in Ronaldo, av moraliska skäl. Spelmässigt kommer han ju dock säkert vara fantastisk.

Jonathan Gren: Att det inte värvades in någon mittfältare.

Björn Appelgren: Inte missnöjd, men fundersam. Det absolut största problemet är det defensiva mittfältet. Hade önskat att man la krutet där. Är också (jag vet att han har spelat alldeles för lite för en rättvis bedömning) lite besviken på vad Sancho visat hittills. Det luktar några få procent nu-förstör-vi-ytterligare-någon-som-lirat-bra-i-Dortmund.

Vilken värvning har du högst förväntningar på?

Elias Hallström: Måste väl svara Ronaldo, trots allt. En av historiens främsta målskyttar ska så klart bara gå in och leverera omedelbums. Dessutom bör han kunna leda klubben till en prestigefull titel.

Mikael Österdahl: Jag har enorma förväntningar på alla tre (sorry Tom Heaton, men du räknas inte på riktigt), men på olika sätt. Säg så här: Ronaldo ska komma in och vara lagets bästa spelare, Varane ska vara den som gör störst skillnad för sin lagdel och Sancho ska vara den som långsiktigt bidrar med mest.

Gustav Brinck-Larsen: För den här säsongen kan man ju inte säga annat än att Ronaldo måste gå in och dominera, vad man än tycker om honom som person. Över tid är det ju Sancho som skall bli den nye superstjärnan.

Jonathan Gren: Skulle nog säga Varane med tanke på allt han har vunnit samt att han är på toppen av sin karriär.

Björn Appelgren: Varane. Jag hoppas han får hönsgården att bli lite mer organiserad.

Tror du Ole Gunnar Solskjaer har haft fullt mandat under sommarfönstret, eller har någon värvning gjorts ”över huvudet” på norrmannen?

Elias Hallström: Om han har haft det ska han ju givetvis stå till svars varför ingen mittfältare värvats in. Men jo, sanningen är nog att han haft sista ordet i allt. Sedan fanns det ju uppenbarligen andra, större röster, som nog körde över Solskjaer när Ronaldo kom på tapeten. Men där var nog inte heller aktuellt att lägga in något veto…

Mikael Österdahl: Solskjaer har tack och lov inte samma mandat som Fergie hade (det funkar inte i den moderna fotbollen) men ingen tränare i den absoluta toppen av världsfotbollen har lika mycket makt i sin klubb som Manchester Uniteds manager. Så nej, United värvar ingen som inte managern har godkänt.

Gustav Brinck-Larsen: Möjligen att Ronaldo värvades ”över huvudet” på honom, men det tror jag samtidigt bara han var glad för. Ingen av sommarens värvningar är ju som köpet av Van de Beek liksom, som vi väl med snart ett års erfarenhet av kan konstatera att Solskjaer nog inte direkt bad om.

Jonathan Gren: Tror absolut att han haft full mandat, och det tycker jag att man har sett på värvningarna.

Björn Appelgren: Svår fråga. Jag tror inte det. Skulle vara Ronaldo i så fall, men tveksamt. Fotbollsmässigt är han en förstärkning absolut. Tveksamheterna ligger väl i hur man tänker kring värvningen i förhållande till sin egen värdegrund som klubb, men det verkar varken klubben eller Ole ha gjort.

Det blev endast en spelarförlust och det var Daniel James, som gick till Leeds United. Tycker du att man borde avyttrat fler spelare?

Elias Hallström: En spelare som Lingard känns ju ganska överflödig just nu, så honom borde man väl kunnat låtit gå. Intresse ska väl ha funnits där. Annars? Ja, visst borde man kanske, men vilken klubb ska kunna matcha lönerna som vissa spelare har i United? Jag tror knappt det var möjligt att sälja så många spelare.

Mikael Österdahl: Vi har 23 utespelare i truppen som har gjort 100+ seniormatcher (de utlånade exkluderade). Jag tycker att det är 3-5 spelare för många. Vem vinner på att Juan Mata spelar för United den här säsongen? Ingen, varken klubb eller spelare. Däremot förlorar Hannibal, Elanga eller Amad på det och det är potentiellt en förlust för klubben på sikt.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, men United bestämmer ju inte över andra klubbar och vilka de bjuder på, så man kan ju inte klaga på United att man inte fick bud på Lingard och Jones. Däremot kunde ju United valt att inte förlänga med Mata, men han är ju samtidigt vad det verkar en ganska lättsam person att ha i en trupp.

Jonathan Gren: Ja. Tycker iallafall att Jesse Lingard borde ha lämnat med tanke på att han kommer att få minimalt med speltid i klubben.

Björn Appelgren: Egentligen inte. Kanske någon på det offensiva mittfältet, det är trångt där.

Betygsätt sommarens transferfönster på en skala, där 4 är uselt, 5 är dåligt, 6 är godkänt, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastiskt och 10 är utomjordiskt bra.

Elias Hallström: Som det kanske framgått är jag inte lyrisk över Uniteds fönster. Det positiva och negativa tar ut varandra lite grann, känner jag. Godkänt. Med darr på ribban.

Mikael Österdahl: United prioriterade i mitt tycke fel, så det kan inte bli godkänt.

Gustav Brinck-Larsen: Kan tänka mig att många ser framför sig minst en nia, eller till och med en tia, men jag nöjer mig med en åtta. Hålet på det defensiva mittfältet gjordes inte någonting åt, och det kommer leda till för många poängtapp för United.

Jonathan Gren: 8

Björn Appelgren: 7