Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kvartalsrapport och konferenssamtal
Stor optimism inför framtiden

Manchester United v Crystal Palace - Premier League

Manchester United PLC presenterade idag sin ekonomiska resultatrapport för det fjärde kvartalet (perioden 1 april till 30 juni) i det finansiella året 2020/2021. 

Intäkterna för perioden var 94 milj jämfört med 81,5 under förra årets period vilket är en ökning med över 13 milj. Samtidigt minskade EBITDA till 10.5 från 2,7, totalt minskade det dock under året till 95.1 från 132,1. Ser vi på helåret så är intäkterna ändå goda i relation till föregående år, totalt 494,1. Det står sig väldigt bra i relation till andra klubbar.

Periodens höjdpunkter är, enligt rapporten:

  • Old Trafford tar nu in full kapacitet från starten av säsongen 2021/2022
  • Klubben har välkomnat Ronaldo hem och därutöver lagt till Varane, Heaton och Sancho till truppen
  • Ole G Solskjaer har förlängt sitt kontrakt och för damtruppen har Marc Skinner värvats som coach
  • Klubben har förnyat tre sponsoravtal, bland annat med DHL och även med Ecolab och Renewable Energy Group
  • Klubben har initierat en ny UEFA treårscykel med ökade sändnings- och sponsorsrättigheter.

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Det har varit en spännande start på säsongen på Old Trafford med full kapacitet igen efter 18 månader. Vi är mycket glada att välkomna Cristiano Ronaldo tillbaka till klubben bredvid Raphael Varane, Jadon Sancho och Tom Heaton, i syfte att fortsätta och stärka processen som Ole Gunnar Solskjaer har startat. Detta gjordes möjligt genom vår modell med hållbara investeringar baserade på robusta kommersiella inkomster. Alla som är affilierade med Manchester United kan vara stolta över den styrka vi har visat under pandemin med alla utmaningar i kölvattnet av den . Vi ser nu fram emot resten av säsongen och på framtiden med stor optimism.

Nyckeltalen: (samtliga siffror = £ million)

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet

  • De kommersiella intäkterna blev 51, 8 vilket är en minskning med 12,8% från samma period föregående år.
  • Intäkterna för broadcasting blev 39,9 vilket är en ökning från 2020 med hela 140%. Här har uppenbarligen pandemin haft en positiv effekt med många matcher. Även spelet i CL bidrar till ökningen.
  • Matchdagsintäkterna blev 2.3 vilket av naturliga skäl i detta skede är en minskning mot sista kvartalet 2020 då siffran var 5,5

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) har ökat från 10,5 till 92,7 jämfört med 2020. Totalt under året ser vi dock en minskning med 28%.

Nettoresultatet är en förlust på 107,7 mot förra årets siffra 36,5

Kontanttillgångarna är 110,7 vilket är en ökning på 115% mot förra året i motsvarande period.

Nettoskulden är 419,5 mot förra årets siffra 474,1. Som vanligt noteras att bruttoskulden i USD är oförändrad.

Lönekostnaderna uppgick till 322.6, en ökning med  38.6, eller 13.6%, främst på grund av spelet i Champions League

Ed Woodward uttalar sig positivt om framtiden och menar att United hittat rätt modell för en hållbar och långsiktig ekonomisk strategi.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. (Att notera här är att målgruppen för de här samtalen är investerare som funderar på att köpa eller sälja aktier, inte supportrar och journalister. Det är väldigt lite fokus på fotboll.)

Den här gången deltog  Ed Woodward (Vice Executive Chairman) samt Richard Arnold (Group Managing Director), Cliff Baty (Chief Financial Officer), och Hemen Tseayo (Director of Corporate Development).

Idag ägde samtalet runt kl 8.00. Den som är intresserad kan lyssna på samtalet här 

Simon Peach sammanfattar på ett bra sätt det mesta intressanta i följande tweet.

Mycket handlade om att klubben nu återuppstår på allvar efter pandemins stora utmaningar, särskilt när fansen kommer tillbaka i full kraft. Nyförvärven betonas som mycket viktiga för målet att bli titelutmanare igen. Även satsningar på akademin och damtruppen togs upp som viktiga framtidsstrategier. Ed Woodward tryckte på Uniteds strategi och modell står sig väldigt bra gentemot andra klubbar. Modellen lyfts fram som hållbar både ekonomisk och fotbollsmässigt.

Samtidigt råder förstås fortsatt finansiella utmaningar som följd av pandemin och allt ökade kostnader för värvningar och spelarlöner.