Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: West Ham United - Manchester United
Låt West Ham få betala

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot West Ham United. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2021/09/19 19:22

West Ham United – Manchester United 1-2 (1-1)

Premier League, omgång 5 • 2021-09-19, 15.00 • London Stadium, London • domare: Martin Atkinson

 

1-0 (30) Benrahma

1-1 (35) Cristiano Ronaldo

1-2 (89) Jesse Lingard (Matic)

 

Manchester United

De Gea; Wan-Bissaka, Varane, Maguire, Shaw; McTominay, Fred (Matic 88); Greenwood (Lingard 73), Fernandes, Pogba (Sancho 73); Ronaldo

Avbytare: Heaton, Bailly, Dalot, Van de Beek, Mata, Martial

West Ham United

Fabianski; Coufal, Zouma, Ogbonna, Cresswell; Rice, Soucek; Vlasic (Yarmolenko 68), Benrahma (Lanzini 88), Fornals; Bowen (Noble 90+4)

Avbytare: Areola, Fredericks, Dawson, Diop, Masuaku, Kral

Updated: 2021/09/19 17:20
 • 0
 • Share


2021/09/19 19:22
Trea it is – tack för idag

Matchdagsbloggen har lite diskret sådär inte stängts, förrän nu. Jag ville se klart Spurs-Chelski först, och bortalaget vann allså till slut med 3-0 och går om United på målskillnad.

Snackisar för West Ham-United hittar ni här, och spelarbetygen här. Obligatorisk läsning givetvis.

Nästa match är på onsdag, då West Ham reser upp till Old Trafford för ett möte i Ligacupen, och nästa helgs match spelas på lördag då United tar emot Aston Villa.

Notervärt är att de fyra kommande matcherna spelas på Old Trafford, vilket är resten av matcherna före landslagsuppehållet.

Trevlig söndagskväll.

 • 0
 • Share


2021/09/19 18:46
Ser ut att bli trea

En usel start av Tottenham i deras andra halvlek mot Chelsea, och Chelsea leder med 2-0, vilket alltså räcker för dem att gå om United på målskillnad. Så för tillfället är United trea efter den femte omgången.

 • 0
 • Share


2021/09/19 17:16
Andra plats

I och med att Liverpool vann med tre mål igår tappar United ändå serieledningen idag. Men inte på poäng, bara på målskillnad. Om Chelsea vinner med två mål eller fler halkar vi ner till tredje plats dessutom, men med tanke på att vi bara spelat fem omgångar gör det inte jättemycket i mina ögon.

Som jag skrev före matchen idag så hade jag känslan av att dagens match var ett potentiellt sliding doors-moment i Uniteds säsong. Förlust hade kunnat ge större effekter än att bara tappa tre poäng, och jag hävdar nu att ett 2-2 i den 95:e minuten hade känts som en förlust. De Gea räddar oss därför från den negativa sliding doors-potentialen idag, och det skall han ha oerhört mycket credd för.

 • 0
 • Share

Hur sammanfatta den här matchen? 2-1, United rånade på två solklara straffar och David de Gea fick rädda en West Ham-straff i den 95:e minuten. En straff som enligt regelboken är felaktig dessutom. Ingen bra dag för den gode domaren.

Det som storyn kring matchen kanske borde vara är väl Jesse Lingard, som kommer in med drygt 15 minuter kvar och som med ett drömmål avgör matchen i slutminuten. Efter det katastrofala inhopp han gjorde mot Young Boys frågade jag efter en start för honom idag, för att visa honom förtroende. Men ett inhopp vid 1-1 räckte uppenbarligen bra.

En annan story är Oles byten, som jag och många med mig skrek oss hesa om på twitter. Sen är det alltså inbytte Lingard som avgör assisterad av inbytte Matic. Och Ole går med huvudet höjt den här gången…

Updated: 2021/09/19 17:09
 • 1
 • Share


2021/09/19 16:57
Första sen 14/15

Detta var alltså David de Geas första straffräddning sedan säsongen 2014/15. Också intressant att straffen var Mark Nobles första bolltouch i matchen, då han byttes in specifikt för att slå straffen…

 • 0
 • Share

Manchester United står som segrare med 2-1 efter att David de Gea räddat oss på stopptid efter Martin Atkinsons pinsamheter!

 • 0
 • Share


2021/09/19 16:54
Räddar

David de Gea räddar straffen!

 • 0
 • Share


2021/09/19 16:52
Straff West Ham

Efter att United rånats på två straffar ger nu Martin Atkinson West Ham straff i den 93:e minuten. Pinsamt.

 • 0
 • Share

89 minuter spelat, och Jesse Lingard viker in från vänster och sätter 2-1 till United!

 • 0
 • Share


2021/09/19 16:38
Ronaldo fälld

Med knappa kvarten kvar drogs Ronaldo ner i straffområdet av Coufal, men Atkinson friar för att det är Ronaldo. Reprisbilder visar att det skall vara straff, men eftersom VAR numera är så gott som borttaget ändras inte domslutet.

 • 0
 • Share


2021/09/19 16:31
Pogba och Greenwood ut

Det blev nästan som jag trodde. Greenwood går ut, men det blir inte McTominay som också går av utan istället får Pogba lämna. Det kan man ju tycka vad man vill om…

 • 0
 • Share


2021/09/19 16:29
Lingard och Sancho tar av sig

Och är på väg in. Gissar vi på Greenwood och McTominay ut, med Pogba ner på innermittfältet? Jag hade verkligen inte uppskattat Greenwood ut dock. Även om han mattats av sista tio minuterna är han fortfarande en av våra bästa avslutare, och de skall vi ha på planen nu.

 • 0
 • Share


2021/09/19 16:03
Då kör vi igen

Andra halvlek är på väg att dra igång. Från United inga byten, och jag förväntar mig lika få byten från Moyes.

Om vi för en gångs skull skall ge oss på en tippning så går jag för 3-2 till United, där Ronaldo gör ytterligare ett och Mason Greenwood välförtjänt sedan avgör.

 • 0
 • Share


2021/09/19 15:50
Halvtid

45 minuter är spelat, och vi går till paus med 1-1. Det är en halvlek med flera ansikten vi sett, då United inledde bäst, West Ham tog över vilket också gav ett då rättvist ledningsmål. United kopplade sedan direkt greppet om matchen igen, och kvitterade snabbt, och har varit något bättre även matchens sista tio.

Ser vi till den officiella statistiken ser det ut som att United dominerat mer eller mindre hela halvleken, med typ 65-35 i bollinnehavsprocent, 7-2 i avslut på mål 4-0 i hörnor och nästan dubbelt så många passningar inom laget från United. Men något jämnare än vad statistiken visar har det ändå varit.

Updated: 2021/09/19 15:55
 • 0
 • Share

United sätter full fart efter 0-1, och skapar både tre och fyra målchanser på bara ett par minuter, och redan i minut 35 kvitterr Ronaldo till 1-1.

 • 0
 • Share

Wst Ham tar ledningen efter en halvtimme. Benrahmas skott styrs in i mål via Varane.

 • 0
 • Share


2021/09/19 14:57
Då kör vi

Bubblorna har flugit, lagen är inne på banan och det är dags för 90 minuter fotboll. Manchester United måste göra en bra prestation för att besegra West Ham idag, lyckas man med det? Låt oss hoppas.

 • 0
 • Share


2021/09/19 14:43
Lindelöf sjuk?

Enligt Viasat i alla fall, så vi får väl lita på det tillsvidare.

 • 0
 • Share


2021/09/19 14:33
Moyes hittar ursäkter

David Moyes försöker hitta ursäkter redan på förhand, utifall att West Ham skulle förlora. Nu är det spelschemat som det klagas på, vilket är lite av en nationalsport i England (i och för sig många gånger av rimliga anledningar), då United spelade Champions League i tisdags och vilat sedan dess samtidigt som West Ham spelade Europa League i torsdags och alltså har 48 timmar mindre vila inför matchen.

Deal with it, är väl det enkla svaret.

 • 10
 • Share


2021/09/19 14:15
Tankar om elvan

Det egentligen ingen trodde visade sig hända, nämligen att Scott McTominay var frisk nog för att starta. Detta innebär att Solskjaer alltså kunde starta med sitt favoritmittfältspar McFred, och resten av elvan var väl ganska gjuten.

Så här kommer laget vara formerat.

De Gea

AWB – Varane – Maguire – Shaw

McTominay – Fred

Greenwood – Fernandes – Pogba

Ronaldo

Som sagt, målvakt och backlinje inget att diskutera. Egentligen inte heller mittfältet, detta är förstavalet när alla är friska vad det verkar, såvida inte Pogba skall ner där. Och det vågar man inte i en sån här match. För mig borde ju en Van de Beek gå före Fred alla dagar i veckan, men det anser ju uppenbarligen inte Solskjaer.

Framåt är det den bästa fyran vi har nu, vilket innebär att vi har en Jadon Sancho på bänken. Märkligt vid en första anblick kan tyckas, men samtidigt ett gott tecken på att Uniteds trupp har utvecklats något enormt under Solskjaer. Förutom Sancho finns offensiv bänkkraft även i Lingard, och så finns Mata och Martial som fyller platser som finns, enlig mig helt i onödan.

Jag har ännu inte sett något om varför Lindelöf saknas, vi får se om vi får någon information kring det. Istället ser vi alltså Eric Bailly där, och att se Eric Bailly är ju aldrig direkt tråkigt. Förutom ibland.

 • 1
 • Share


2021/09/19 14:01
Hemmalaget

David Moyes har fått chansen att sätta lika många spelare som Solskjaer på banan. Så här startar hemmalaget.

Bild

 • 0
 • Share


2021/09/19 14:00
Dagens elva

Då är den här, elvan för dagen. Så här startar Manchester United, med bland att Scott McTominay i laget.

 • 0
 • Share


2021/09/19 13:58
Bekräftade spelare

För en stund sedan rullade två bussar in på London Stadium, med följande 21 Unitedspelare

Målvakter: De Gea, Heaton, Grant

Försvarare: Wan-Bissaka, Dalot, Varane, Maguire, Bailly, Shaw

Mittfältare: McTominay, Matic, Van de Beek, Fred, Lingard, Pogba, Mata, Fernandes, Sancho

Anfallare: Ronaldo, Greenwood, Martial

Vän av ordning frågar sig ju var Victor Lindelöf är. Han kan ju helt enkelt bara ha missats.

Elvan om två minuter.

Updated: 2021/09/19 13:59
 • 0
 • Share


2021/09/19 12:48
Applådminut och svarta armband

På grund av Jimmy Greaves bortgång kommer det bli en minuts applåder, vilket ersatt tyst minut i många fotbollssammanhang numera, före matchen, och båda lagen kommer bära svarta armband för att hedra honom.


 • 0
 • Share


2021/09/19 12:45
Fjolåret

Uniteds fjolårsmatcher mot West Ham är på pappret trevlig läsning. Dubbla vinster i ligan, och vinst efter förlängning även i FA-cupen.

Hemmamötet i ligan spelades i mars och slutade 1-0 efter ett självmål, och United var det bättre laget.

Månaden innan krävdes det förlängning för United att vinna med 1-0 cupen. Scott McTominay gjorde målet i en match som beskrevs som ”Det satt långt inne och inte var det en av de vackrare segrarna vi sett.”

Och bortamötet, motsvarigheten till idag, det spelades i december och United stod för en komplett usel första halvlek, där spelare som Bruno och Rashford fick vila. Man låg under med 1-0 efter de 45, och båda nämnda spelarna fick hoppa in direkt till halvlek två, och när sedan en usel Anthony Martial gick sönder efter 62 minuter kom Juan Mata in – och en kvart senare ledde United med 3-1. Jag säger inte att det berodde på att Martial till slut lämnade planen, men korrelationen finns där…

 • 0
 • Share


2021/09/19 12:29
Även Jones och Elanga

För er som missat så kan det vara bra att veta att förutom Dean Henderson så spelade också Phil Jones och Anthony Elanga 90 minuter med Uniteds U23-lag igår.

Matchen vanns med 2-1, efter mål av Elanga på straff och Zidane Iqbal efter en rörig situation i straffområet på stopptid.

Även Teden Mengi och Shola Shoretire som officiellt tillhör A-truppen medverkade i matchen

Läs mer om matchen här.

 • 0
 • Share


2021/09/19 12:13
West Ham utan Antonio

Michail Antonio debuterade för West Ham i september 2015, och har sedan dess startat i 137 matcher, och missat 90 matcher.

Det finns en tämligen stor skillnad i West Hams statstik med respektive utan honom. Med honom i elvan har de vunnit 56 av 137 matcher, vilket ger en vinstprocent på 41 %. Utan honom i startelvan har de bara vunnit 25 av 90 matcher, vilket ger en vinstprocent på 28 %.

Positivt för United, så klart.

 • 0
 • Share


2021/09/19 12:07
Min elva

Att det är uppenbart att United saknar en defensivt stark innermittfältare lär bli en tjatig följetong i matchagsbloggarna under säsongen. Men det är helt enkelt sant, och inte något man bara kan undgå att nämna.

För mig är den stora frågan idag om Solskjaer vågar ställa upp med en såpass offensiv mittfältare som Paul Pogba på en av de två centrala mittfältspositionerna, eller om han vill ha en defensivare balans. Hade vi vetat att Scott McTominay varit redo för 90 minuter hade min gissning hamnat på att han spelat med Fred där, och att Pogba skulle gått upp i sin vänsterytterposition. Men med McTominays status oklar, och att Pogba upp till vänster då lär betyda att Nemanja Matic går, då blir jag mer osäker. Något vi kan börja med att avskriva är att Donny van de Beek startar. Men vi suger lite på mittfältet och börjar från början istället.

I mål står David de Gea. Enkelt så. Dean Henderson spelade med U23 igår för att få matcher i kroppen, och jag tror han spelar på onsdag i Ligacupen istället. Faktum är dock att det i nuläget inte finns någon anledning att peta en De Gea som gjort en bra säsongsinledning till förmån för en Henderson som vi inte vet var han står.

I backlinjen gissar jag på ett Victor Lindelöf återgår till bänken, och att man spelar med Aaron Wan-Bissaka, Raphael Varane, Harry Maguire och Luke Shaw. Att Solskjaer skulle straffa Wan-Bissaka med en petning efter det idiotiska röda kortet i tisdags tror jag inte. Men om vi leker med den tanken, skulle det i så fall bli en offensiv Diogo Dalot där, eller skulle Lindelöf få chansen. Som den försiktiga general Solskjaer är skulle jag tippat på Lindelöf.

Men så, då har vi sugit klart på mittfältskaramellen, och jag landar i att jag tror att det blir Matic/Fred, och därmed en gyllene chans för West Hams offensiva mittfält att leka runt. Å andra sidan skulle de få samma möjlighet med Pogba där. Personligen skulle jag ville se Van de Beek, och det skulle i brist på alternativ få bli bredvid Fred. För som sagt, jag ser McTominay som utesluten för startelvan.

Framför denna trio måste ju Mason Greenwood gå in i laget igen, och resten av elvan tar ut sig själv med Bruno Fernandes som tia, Pogba till vänster och Cristiano Ronaldo längst fram. Jadon Sancho förpassas till bänken.

Alltså tror jag att Solskjaer går för denna elva.

De Gea

AWB – Varane – Maguire – Shaw

Matic – Fred

Greenwood – Fernandes – Pogba

Ronaldo

Personligen hade jag föredragit denna elva.

AWB – Varane – Maguire – Shaw

VBD – Fred

Greenwood – Fernandes – Pogba

Ronaldo

Updated: 2021/09/19 12:14
 • 0
 • Share

Ni får inte missa att läsa de texter vi producerat inför dagens match. Vi har till att börja presskonferensen som hölls redan i torsdag, vi har gårdagens införrapport här samt bloggarnas bidrag.

Både bloggen och införrapporten innehåller samma gissning av startelva. Om en stund skall jag gå igenom min, så får vi se om den blir likadan eller skiljer sig något.

Updated: 2021/09/19 11:55
 • 0
 • Share


2021/09/19 11:41
Jimmy Greaves död

Fotbollsengland har sorg. Den gamle Spurs-, Chelsea, West Ham- och landslagsspelaren Jimmy Greaves har dött, 81 år gammal.

Greaves var med i det engelska landslag som vann VM 1966. Han startade samtliga tre gruppspelsmatcher, men skadade sig och missade såväl kvart- som semfinalen. Till finalen var han frisk, men coach Alf Ramsey valde att inte ändra på ett vinnande lag, och Greaves fick därför inte spela finalen. FIFA valde på den tiden att bara ge medalj till de spelare som spelade i finalen, varför Greaves inte fick mottaga en VM-medalj förrän 2009, 43 år efter mästerskapet. Han är fortfarande den som gjort fjärde mest mål i det engelska landslaget, med 44 mål på 57 matcher, en plats han dock snart lär tappa till Harry Kane. Ett rekord han fortfarande har är att han är den som gjort flest hattrick för det engelska landslaget, med sex stycken.

Han gjorde 357 mål i den engelska högstadivisionen, och nio i den italienska under en kort period där, vilket fram till 2017 gjorde honom till den som gjort flest mål i den fem europeiska toppligorna. 2017 passerades han dock av en viss Cristiano Ronaldo.

Vila i frid Jimmy.

 • 0
 • Share


2021/09/19 10:26
Trea inför dagen

Inför denna den femte omgång låg Manchester United etta i tabellen, dock endast tack vare fler gjorda mål än Liverpool och Chelsea som båda hade samma poäng samt lika bra målskillnad. Även Everton låg på samma poäng (tio), men hade sämre målskillnad.

Efter de matcher som redan spelats i omgången ligger United nu trea, och behöver ta (minst) en tremålsseger för att behålla serieledningen inför nästa helg. Detta efter att Liverpool vunnit med 3-0 mot Crystal Palace igår. Att Chelsea skall vinna med tre mål eller mer borta mot Tottenham får kanske anses som osannolikt, men det kan hända med tanke på Tottenhams debacle förra helgen. Everton? De förlorade med hela 3-0 igår, så de ligger United med all säkerhet före även efter idag.

Manchester City låg inför omgången en poäng efter United, och trots att de som bekant bara lyckades ta en poäng hemma mot Southampton igår är de tillfälligt om United (på målskillnad). Men United kan alltså vid seger öka avståndet till lillebror på andra sidan stan till tre poäng, och varje poängs försprång till laget styrt av världens dyraste tränare kommer vara viktigt.

Vid förlust idag kan United sjunka hela vägen ner till sjätte plats. West Ham får om oss om de vinner, Chelsea går om ifall de vinner eller spelar oavgjort och om de förlorar, ja då går Spurs om istället. Slutligen kan också Brighton passera United, om de besegrar det Leicester som stått för en svag inledning på säsongen.

Det var nog i någon podd, jag minns inte vilken, som det för ett tag sedan pratades om ”sliding doors-moments” under fotbollssäsonger. Dagens match kan verkligen vara ett sådant. Vid seger så har United studsat tillbaka efter en usel insats, och även om man kan tappa serieledningen på målskillnad ligger man i alla fall med på samma poäng. Vid förlust är det visserligen bara tre poäng upp till serieledning, men man kommer som bäst ligga femma och vipps så har man efter en fin säsongsinledning två raka förluster, och allt ser betydligt sämre ut.

Inte så att United kommer tappa allt om man förlorar idag, men som jag vill att man skall sätta ner foten och visa att man faktiskt är ett topplag på riktigt idag.

 • 0
 • Share


2021/09/19 09:44
Tidiga lagnyheter

Vi har tyvärr ännu inte full koll på vilka spelare Solskjaer valt att ta med ner till London, detta då vare sig Manchester Evening News eller någon annan lyckades så syn på hela truppen.

Vi vet dock några saker, som vi skrev om igår, och i korthet är det viktigaste förmodligen att Scott McTominay är med i en trupp igen efter sin skada. Huruvida han är redo för att starta vet vi inte, men med ner till London har han åkt.

Sammanlagt vet vi tio spelare som åkt ner, nämligen dessa.

David de Gea, Raphael Varane, Scott McTominay, Nemanja Matic, Diogo Dalot, Jesse Lingard, Jadon Sancho, Harry Maguire, Luke Shaw, Cristiano Ronaldo

 • 0
 • Share


2021/09/19 09:13
Låt West Ham få betala

”Sorry for Tuesday, Make West Ham pay.” Det budskapet är vad jag hoppas att Ole Gunnar Solskjaer har präntat in i sina spelare i veckan. Dels att han själv tar ansvaret för debaclet i Bern, men också att han hittar ett sätt att använda förlusten på ett positivt sätt idag.

För en bortamatch mot Young Boys skall United bara vinna, även om man vid ledning får en utvisning dryga halvtimmen in i matchen. Så många fel begicks i den matchen, majoriteten av Solskjaer och hans ledarstab, plus varsitt enormt på planen av Aaron Wan-Bissaka och Jesse Lingard. Vår käre manager i synnerhet, men även många andra, måste se den matchen som en varning för hur man inte skall agera och lära sig utifrån det.

Idag är det ett betydligt svårare motstånd som står på andra sidan, då United åkt ned till London för att möta det hittills obesegrade West Ham. Man inledde ligan med två segrar, mot Newcastle och Leicester innan man kryssade mot Crystal Palace och nu senast Southampton (som utöver att kryssa mot West Ham också tog en poäng mot United, samt också klarade kryss borta mot Manchester City igår). I veckan inledde man också sitt Europa League-spel på bästa sätt, när man slog Dinamo Zagreb på bortaplan. Och inte för att det kanske betyder jättemycket, men det kan ändå vara värt att nämna att deras sju träningsmatcher inleddes med två oavgjorda och avslutades med fem segrar, bland annat mot Uniteds kommande CL-motståndare Atalanta.

Med andra ord, träningsmatcher inkluderat, har man inlett säsongen med att gå obesegrade i tolv matcher, att lägga till de tre avslutande matcher förra säsongen där man vann två och spelade en oavgjort. Det är alltså inte ett motstånd man bara åker ner och tar tre poäng ifrån som vi ställs mot idag. Det krävs en hundraprocentig insats för att behålla serieledningen efter den här söndagen.

Något som dock talar till Uniteds fördel är att West Hams offensiva spjutspets Michail Antonio är avstängd, efter att han långt in på stopptid mot Southampton dragit på sig ett onödigt andra gult kort, och därmed blev utvisad. Då han har stått för fyra av tio West Hams ligamål den här säsongen är det så klart ett stort avbräck, även om West Ham ingalunda är ett ”one man-team”.

15.00 sparkar vi av, och vi håller igång matchdagsbloggen från nu till en stund efter match. Haka på.

==

PS. Om Ole Gunnar Solskjaer vill att Jesse Lingard någonsin skall ha självförtroende i en Unitedtröja igen, då startar han engelsmannen idag. Det hade varit stort ledarskap. Jag tror väl dock snarare att Solskjaer (likt mig) inte tror att Lingard har den klass som krävs för att vara en långsiktig del av en framgångsrik trupp, och att han därför cementeras på bänken. Men det hade ändå varit nåt fint i om Lingard fått en start idag. DS.

 • 0
 • Share