Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Zlatan Ibrahimovic, 40 år!

I vår serie med gratulationskrönikor till gamla Unitedspelare som fyller jämnt har vi idag kommit till en ovanlig sådan, då vi för första gången får skriva om en spelare som ännu inte slutat spela fotboll. Vi säger grattis på 40-årsdagen till Zlatan Ibrahimovic!

Vad finns det att säga om den långe skånepågen som inte redan är sagt? Förmodligen ingenting, men vi gör det ändå.

Född den 3 oktober 1981, uppvuxen i Rosengård under tämligen enkla förhållanden, men med en fotbollstalang utöver det vanliga som skulle han lämna sin hemstad och istället bli en man av världen. Efter juniorfotboll i MBI och FBK Balkan värvades han till Malmö FF:s juniorsektion som 13-åring, och fyra år senare, 1999, fick han göra A-lagsdebut för klubben. Det blev sex allsvenska matcher på förra sidan millennieskiftet, men han kunde inte stoppa Malmö från att åka ur Allsvenskan.

Han stannade kvar i klubben och etablerade sig som ordinarie under säsongen i Superettan, och inför 2001 skulle han få visa upp sig i Allsvenskan igen då MFF tagit sig tillbaka. Han fick i januari samma år också debutera i landslaget, i en tämligen ointressant match mot Färöarna i Tipshallen i Växjö. 

Redan innan Allsvenskan drog igång stod det dock klart att han bara skulle vara Malmö trogen fram till sommaren, då intresset för honom var stort från flera klubbar, men främst från Ajax som spenderade strax över 80 miljoner svenska kronor för att göra klart med honom. 

Den allsvenska återkomsten blev sedan en succé, med två mål mot AIK. Efter den matchen blev det sju matcher till (plus fyra i Svenska Cupen), där han dock bara mäktade med ett mål och dessutom drog på sig en utvisning, och tiden i MFF var sedan över.

Väl nere i Holland tog det honom några månader och ett tränarbyte för att bli helt ordinarie. Någon fullständig succé var hans period i Ajax inte, men han inledde ändå en nästan 15 år lång period av att stapla ligatitlar på hög då han vann ligan två av de tre säsongerna han representerade Ajax. Och han avslutade sin period i Holland på ett magnifikt sätt med konstmålet mot NAC Breda.

Efter Ajax gick han till Italien, där han vann italienska ligan fem år i rad med Juventus och Inter, om än att de två titlarna med Juventus officiellt inte längre räknas. Han vann den spanska ligan under sitt år i Barcelona innan han återvände till Italien och vann ligan ett år med Milan. Efter en titellös andrasäsong med Milan lämnade han återigen Italien, den här gången för att gå till Paris Saint-Germain, där han återvände till vinnandet och tog fyra ligatitlar på fyra säsonger i Frankrike.

När han anslöt till Manchester United sommaren 2016 fanns det därför goda förhoppningar på att Zlatan Ibrahimovic skulle kunna göra med United som han gjort med alla sina tidigare utländska klubbar – vinna ligatiteln. Så blev det tyvärr inte, istället var United den första klubb sedan han spelade i Malmö som han inte vann ligatiteln med direkt när han anslöt, och faktum är att franska ligan 2015/16 i skrivande stund fortfarande är den senaste ligatiteln han har i sitt prisskåp.

Cupspelet var istället där Zlatan skulle nå framgång i United. I Ligacupfinalen 2017 var han den store matchvinnaren med två mål i matchen som slutade 3-2 till United, och senare under säsongen tog United också hem Europa League, Zlatans enda internationella cuptitel. Han själv gjorde fem mål i turneringen, varav två i gruppspelet samt hattricket i sextondelsfinalens första match, mot Saint-Etienne. Han skadade som bekant knät i kvartsfinalen, och missade därför tyvärr semifinal och final.

Alla turneringar inräknat gjorde Zlatan Ibrahimovic 53 matcher för United, och på dessa matcher kom han upp till 29 mål. Han var den blott andre spelaren i klubbens historia att göra mål i sina tre första ligamatcher, och han var den som gjorde mål nummer 25.000 i Premier League.

Även om han officiellt tillhörde klubban i nästan två hela säsongen var den första säsongen, 2016/17, den enda säsong som han på riktigt kunde prestera för klubben, då hans comebackförsök i slutet av 2017 kom för tidigt och han inte kunde göra sig rättvisa. Det blev medverkan i sju matcher (ett mål) under 2017/18, innan han återgick till att rehabilitera sitt skadade knä, för att sedan i mars 2018 lämna klubben för att flytta till USA och LA Galaxy.

Zlatans tid i United måhända ha varit kort, men avtrycket lär sitta i betydligt längre då en spelare som Marcus Rashford säger att hans mentalitet hjälpts enormt av att ha haft Zlatan som lagkamrat och inspirationskälla.

==

Som svenskar har vi kunnat följa Zlatan Ibrahimovics medverkan i A-landskamper för det svenska landslaget under en period av mer än 20 år, om än med en femårig paus från 2016 till 2021. Debuten skedde som sagt i januari 2001, vilket sedan följdes upp av den riktiga tävlingsdebuten den 7 oktober samma höst, då han i VM-kvalmatchen mot Azerbaijan hoppade in i matchminut 66, och tre minuter senare gjorde sitt första landslagsmål någonsin då han fastställde slutresultatet till 3-0.

Han fick sedan agera inhoppare i VM 2002, men när EM-kvalet drog igång hösten 2002 var Zlatan till slut given i laget efter att Henrik Larsson för första gången tackat för sig i landslaget. Zlatans landslagskarriär tog initialt slut efter EM 2016, och då hade han varit ordinarie och lagets stora stjärna egentligen sedan hösten 2002. Med sina 62 mål är han tidernas bästa målskytt för Sverige, och även om han och landslaget under perioden inte haft några mästerskapsframgångar så har Zlatan vid flera tillfällen varit direkt avgörande när laget tagit sig till slutspelen, och två av hans mål i EM har röstats fram till turneringens mål. 2004 vann han för klacken mot Italien, 2012 för volleyn mot Frankrike.

Efter att ha lagt av i landslaget 2016 har rykten om comeback kommit och gått, och under våren 2021 blev det verklighet när han medverkade i VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo. I och med denna comeback blev han den äldste spelaren att ha spelat i det svenska landslaget. Sommarens EM missade han dock tyvärr på grund av skada.

==

Som spelartyp har Zlatan genom åren förändrat sig tämligen radikalt. Med sina 195 centimeter skulle man kunna tro att han alltid varit stark på huvudet, faktum är dock att han länge faktiskt var ganska svag på den grenen av fotbollsspelandet. Istället var det dribblingarna som var hans signum. Att dribbla av spelare var länge det som betydde någonting för honom, vad som hände när han kommit förbi var inte lika viktigt. Detta till trots skall det sägas att han genom hela sin karriär har haft förmågan att göra spektakulära mål.

Under årens gång utvecklades han till ett fysiskt monster, men det han framförallt utvecklade var en förståelse för att i den absoluta toppfotbollen är dribblande för dribblandets skull inte något värt, och slutprodukten – alltså mål – blev det han brydde sig om. Han är en av tämligen få spelare som gjort fler mål i sin karriär efter det att han fyllde 30 än vad han gjorde före 30, och då missade han ändå nästan ett helt års fotbollsspelande efter 30 på grund av skadan som i praktiken ändade hans Unitedkarriär.

Som person har han aldrig befunnit sig långt ifrån kontroverser, oavsett om de kommer från honom eller till honom. Redan i Malmös juniorlag skall han ha varit involverad i bråk, och skall bland annat ha skallat en lagkamrat på träning. Under sin tid i Ajax hävdade Rafael van der Vaart att Zlatan försökt skada honom i en landskamp mellan Sverige och Holland, han kom så illa överens med Pep Guardiola att hans sejour i Barcelona endast blev ettårig och vi minns nog alla när Anders Svensson fick en bil av Svenska fotbollförbundet för alla sina landskamper och Zlatan tyckte att Therese Sjögran (som gjort betydligt fler landskamper än Svensson) skulle få klara sig med en cykel med hans autograf. På senare år har hans staty nere i Malmö vandaliserats så till den milda grad att Malmö stad varit tvungna att ta bort den. Anledningen till folks ilska är så klart att Zlatan gick in och blev delägare i Hammarby. Utöver dessa, och betydligt fler, saker har han tröttnat på media mer än en gång och hade bland annat en långvarig bojkott av Aftonbladet, och hans avstängningar för dumheter på fotbollsplan är även dessa många.

Men faktum är att det under den överlägset största delen av tiden är en fröjd att se Zlatan Ibrahimovic spela fotboll. Hur länge till vi får njuta av att se honom göra det vet vi inte. Han har redan nu spelat längre än de flesta, men med landslagscomebacken i våras och ett VM i november/december 2022 kan vi väl ana att han önskar att få uppleva ytterligare ett mästerskap och spela matcher där, vilket i så fall skulle göra honom till den fjärde äldste spelaren att medverka i ett VM-slutspel (den näst äldste utespelaren, efter Roger Milla). Förhoppningsvis kan han bli kvitt de skador som hållit honom borta från de flesta av Milans matcher den här säsongen, så att han faktiskt kan få avsluta sin karriär på det sätt han vill.

Grattis Zlatan!

Zlatan Ibrahimović