Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Inte problemfritt men uppåtpekande trend

Manchester Uniteds ungdomslag fortsätter att prestera bra efter den tunga starten på säsongen. Det blev förvisso en tung förlust mot Villarreal i Uefa Youth League. Men det är den enda förlusten på tio matcher – åtta vinster – för Uniteds ungdomslag (U18 till U23).

Med ungefär en fjärdedel av säsongen avverkad gör vi i den här Ungdomskollen en tabellavstämning. Dessutom spelarfokus på juniorlagets offensiva mittfältare Sam Mather.

Matcher sedan senast:

Vinn eller försvinn i EFL Trophy

United ska på onsdag avsluta gruppspelet i EFL Trophy (MUTV, 20.00). Detta då laget åker till Sunderland för en match som United måste vinna. Inte bara vinna, United behöver göra många mål också. Bara en seger med 3-2 eller bättre garanterar avancemang till nästa omgång. Detta då Sunderland har strykpåsen Bradford City kvar i en hängmatch.

Oavsett resultat på onsdag kommer Sunderland ha ödet i egna händer inför avslutningen. Så United behöver ta sig förbi nuvarande tabellettan Lincoln City, som redan har genomfört sina tre gruppspelsmatcher, för att säkra en slutspelsplats.

Att matchen spelas på onsdag är mycket olyckligt för United. Detta då vi kommer att tvingas matcha ett svagt lag. Kanske kan Teden Mengi göra sig tillgänglig för spel efter det engelska U20-landslagets match på måndag. Vårt ordinarie mittfält bestående av Martin Sviderský och Charlie Savage spelar emellertid landskamper på tisdag. Det gör den i startelvan givna trion Shola Shoretire, Anthony Elanga och Matej Kovár också. Vidare kan även Zidane Iqbal ha match på tisdag. Isak Hansen och Alejandro Garnacho spelar också landskamper på tisdag.

Jag begriper faktiskt inte hur United kunde acceptera onsdagen som speldag. För om vi utgår från att de nämnda missar matchen så är det alltså halva startelvan som är borta. Mot ett Sunderland som satsar på turneringen – de vann den förra säsongen – så blir det svårt på gränsen till omöjligt. För det vi har att fylla på med är spelare som ännu inte är redo för spel på EFL Trophy-nivån.

Om nu inte United har någon plan för att få hem spelare i förtid, men det kan jag inte tänka mig.

U23 har klättrat till tabellmitten

Efter att ha inlett säsongen med två poäng på de fyra första matcherna har Uniteds U23 nu tre raka vinster i Premier League 2. Det ger United en sjundeplats i tabellen. Förra säsongen var Manchester city överlägsna i serien och de ångar på nu också. Men United har bara två poäng upp till trean West Ham. Så förutsättningarna finns för laget att klättra.

Juniorerna har kontakt med täten

Juniorlaget inledde säsongen med två hemska förluster (0-3 mot city och 0-5 mot Liverpool). Därefter har vi repat oss och vi har nu lika många poäng som de förmodade topplagen Manchester city och Liverpool. Låt vara att city har en match mindre spelad.

Vi har förvisso fem poäng upp till tabellettan Blackburn. Men jag tänker tills vidare utgå från att från att deras position i tabellen enbart beror på ett extremt gynnsamt spelschema. Fyra av Blackburns fem vinster hittills har kommit mot de tre bottenlagen samt Newcastle som är femma från botten.

Så det finns anledning att tro att United ska kunna utmana i toppen även den här säsongen. Ja, vi inledde med tunga förluster men det kom i matcher då vi tvingades matcha ett svagt lag. Så var fallet även i gårdagens 3-3-match mot Middlesbrough.

Hittills har juniorerna idel vinster i matcher där vi har kunnat matcha en någorlunda ordinarie startelva.

Ungdomsspelare på prao

På den officiella hemsidan meddelar United att klubben har lanserat ett Pro Experience Programme för ungdomsspelarna. Detta ser spelare skickas till EFL-klubbar för seniorträning. Den här veckan tränar två, inte namngivna, spelare med Sheffield Wednesday. United ser två fördelar med detta. Dels att spelarna får lära sig av seniorer. Dessutom får de chansen att visa upp sig inför potentiella lån i framtiden.

”Det här programmet utgör en utmärkt utvecklingsmöjlighet för våra spelare,” säger akademichef Nick Cox. Akademichefen slår fast att United alltid försöker vara innovativa i spelarutbildningen. Det hela ska vara utvecklingschef Justin Cochranes idé.

”Möjligheten ger spelarna en chans att lära sig nya beteenden och på första hand bevittna de standarder som finns i en a-lagsmiljö,” säger Cox.

Läs mer på Uniteds hemsida.

Håll ögonen på

Sam Mather (toppbilden) är den förstaårsjunior som har fått mest speltid under säsongsinledningen. Han är faktiskt den enda av säsongens förstaårsjuniorer i United som har fått starta i Uefa Youth League. Vidare har han fått göra inhopp både i Premier League 2 och i EFL Trophy. Igen som ensam förstaårsjunior.

Förra säsongen fick han ett par inhopp som schoolboy men nu är han given i startelvan. Speltiden han får är välförtjänt. På sju starter och tre inhopp totalt har han bidragit med tre mål och sju assists. Med det är han klart poängbäst i Uniteds ungdomslag (Manni Norkett är tvåa med sex mål och en assist).

Mather, som igår startade för Englands U18-landslag, spelar vanligen bakom toppforwarden. Aningen som tia eller som inverterad vänsterytter. Helst spelar han nog som tia. Men där tenderar det att vara svårare att få speltid. Oavsett kliver han gärna in centralt även när han spelar på kanten.

En av hans styrkor är att hitta passningar in bakom backlinjen. Vidare är han ett hot på fasta situationer.

Några korta

  • Harrison Parker tog vi upp i Ungdomskollen för några veckor sedan. Nu har Parker själv bekräftat att han har signerat för United. Parker, 15 år, uppges vara en av Englands bästa försvarare i sin åldersklass. Han kommer till United efter nio år i Arsenal.

  • Signerat har Daniel Gore också gjort. Den offensiva mittfältaren har nu blivit professionell fotbollsspelare. För Manchester United. Tänk att få kunna säga det…

  • Juniorlagets mittback Rhys Bennett fick agera inhoppare i U23-matchen mot Liverpool. Det var hans debut på nivån.
  • Debut har det ännu inte blivit för målvakten Daniel Polakowski. Han signerade som förstaårsjunior inför förra säsongen. Först mot Middlesbrough igår fick han vara med i juniorlagets matchtrupp för första gången.
  • Habeeb Ogunneye, engelsk U17-landslagsman, blir förstaårsjunior först nästa säsong. Han har inte bara debuterat i U18. Igår mot Middlesbrough fick han även göra sin första match från start i juniormatch (tidigare två inhopp).
  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 12 oktober, då vi bjuder på vår årliga presentation av klubbens ungdomsspelare.

Höjdpunkter

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik