Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Durham - Manchester United 2-2, 3-5 straffar
Svag insats men säkra straffar för två poäng

Manchester United fick nöja sig med två poäng mot Durham när laget gick in i den här säsongens Women’s League Cup. United tog ledningen två gånger men lät Durham kvittera. I den efterföljande straffläggningen var Unitedspelarna emellertid säkra och bonuspoängen bärgades.

Marc Skinner roterade, som brukligt i Women’s League Cup, ordentligt inför den här matchen. I mål fick Sophie Baggaley göra sin Uniteddebut och offensivt fick både Ivana Ferreira Fuso och Carrie Jones (toppbilden) göra sin första match från start. Vidare säsongens första start för Martha Harris och Hayley Ladd. Det lämnar skadade Kirsty Smith som den enda spelare i a-lagstruppen som inte har fått någon speltid under säsongen. Den roterade truppen till trots fanns det inte plats för någon ungdomsspelare i truppen. Istället valde Skinner, obegripligt enligt mig, att lämna tre vakanta platser på bänken.

Det må vara Ligacupen men för Durham är det en stormatch när Manchester United kommer på besök. Detta noteras då de för första gången någonsin rapporterade utsålt på en hemmamatch.

En som var kvar i startelvan från Manchesterderbyt var Alessia Russo. Anfallaren kom till matchens kom till matchens första avslut, framspelad av Fuso. United var förstås spelförande, mot ett Durham som för närvarande toppar andradivisionen. De är alltid svårspelade och har definitivt ambitioner om att spela i samma serie som United nästa säsong.

Durham får sin första chans efter en kvart, då det blir farligt i Uniteds straffområde. De avslutar med en klack men det blir i slutändan inget som hotar Baggaley i Uniteds mål.

United ser framför allt farliga ut när Russo får bollen, men även Fuso och Jones är pigga. Durham försvarar lågt och hotar på kontringar på kanterna.

Skinner formerade ikväll sitt lag i en 4-2-2-2-formation. Det ger resultat då alla i anfallskvartetten är involverade i matchens första mål efter dryga halvtimmen. Lucy Staniforth skarvar vidare till Russo som hittar Jones i straffområdet och den unga walesiskan hittar Fuso fri mitt i straffområdet. För Fuso är det sedan en smal sak att göra mål. Faktiskt Fusos första mål som Unitedspelare medan det var första assisten för Jones.

Ivana Ferreira Fuso fick för första gången starta för United. Hon tackade för förtroendet genom att göra matchens första mål och stod för en allmänt bra insats. Tyvärr tvingades hon i andra halvlek kliva av skadad.

Durham skulle kvittera kort efter pausvilan. Uniteds mittförsvar går bort sig på en långboll men högerbacken Harris hinner ikapp anfallaren och täcker till hörna. United är emellertid inte vakna på hörnan och Dee Bradley kan tämligen ohotad nicka in kvitteringen.

Matchen är fysisk, med en domare som inte gillar att blåsa frispark. Det gynnar Durham och United får jobba hårt för varje boll.

United gör ett dubbelbyte mitt i halvleken, då Leah Galton och Ella Toone introduceras. Strax dessförinnan blev Kirsty Hanson inbytt. Negativt för United är att Fuso kliver av skadad. Brasilianskan hade stora skadeproblem under debutsäsongen i United, så skadan oroar.

Toone behöver inte lång tid på sig för att ge United ledningen på nytt. Ladd gör ett bra arbete för att behålla bollen utanför Durhams straffområde och lämnar över till Toone som stänker in 2-1 med ett mäktigt distansskott.

Ella Toone gjorde matchens snyggaste mål.

Durham flyttar upp efter ledningsmålet. De hotar framför allt på fasta situationer, där United inte alls har kontroll. Maria Thorisdottir bjuder på en stor chans med en bedrövlig bakåtpassning. Baggaley är dock alert och rensar till inkast.

Baggaley är mindre alert när United skänker bort en frispark till höger om straffområdet. Trots en dålig vinkel väljer Beth Hepple avslut och Baggaley når inte upp till bollen och bollen går in i mål.

Efter Durhams kvitteringsmål är det istället United som flyttar upp i jakten på ett segermål. Russo får en stor chans efter en långboll från Aoife Mannion. Anfallaren rundar målvakten men får inte avslutet på mål. Mycket svagt av Russo, som vi alltid räknar med ska göra mål i ett sådant läge.

Därmed straffar och där var Toone, Mannion, Ladd, Vilde Boe Risa och Russo säkra för United. Durham missade faktiskt två straffar men Katherine Hill fick ta om sin missade straff, då hon sköt innan domaren hann blåsa. När Becky Salicki missade mål fanns det emellertid ingen räddningsplanka för Durham. Därefter kunde Russo skjuta bonuspoängen till United.

United har hemmamatch mot Manchester City i nästa gruppspelsmatch i cupen, den 17 november. Mest troligt måste vi vinna den matchen om det ska bli avancemang till kvartsfinal.

Sammantaget en mycket svag insats av United, mot ett Durham som får matchen dit de vill. Vi förväntar oss bättre av Uniteds mittfält, där varken Hayley Ladd eller Vilde Boe Risa lär ha gett Marc Skinner huvudbry inför matchen mot Tottenham. Även mittförsvaret Aoife Mannion och Maria Thorisdottir förväntar jag mig bättre av. Hannah Baggaley gör på det stora hela en bra match i mål men måste göra det bättre på 2-2-målet.

Bäst i United tycker jag att Alessia Russo var, den stora missen i slutskedet till trots. Det blir ständigt farligt när hon får bollen och hon är tredje sist på bollen före båda Uniteds mål. Även Ivana Ferreira Fuso och Carrie Jones imponerar i sina första starter för United.

Nu väntar landslagsuppehåll för damlaget. Först den 7 november ska vi ta oss an Tottenham på bortaplan. Det blir ett stort test för United, mot ett Tottenham som har öppnat säsongen bra.

Målen

Durham – Manchester United 2-2 (0-1), 3-5 straffar

FA Women’s League Cup, gruppspel, 14 oktober


0-1 (35) Ivana Ferreira Fuso (Jones)
1-1 (50) Dee Bradley
1-2 (73) Ella Toone (Ladd)
2-2 (85) Beth Hepple


Uniteds lag: Baggaley; Harris, Mannion, Thorisdottir, Blundell; Boe Risa, Ladd; Staniforth (Galton 68), Fuso (Toone 67); Russo, Jones (Hanson 59)


Straffar United: Toone, Mannion, Ladd, Boe Risa, Russo (alla mål)
Straffar Durham: Robson (mål), Hepple (mål), Hill (mål), Salicki (miss)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK