Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Den ständiga snackisen

Brighton And Hove Albion v Manchester United - Carabao Cup Fourth Round

Solskjaer verkar försöka skapa sig en arvtagare. En ny, ständig avbytare. En ny super-sub. Målet verkar emellertid vara att göra honom så super på att vara just avbytare att han aldrig får spela.

Med anledning av att övergången Donny van de Beek till Manchester United annonserades i september förra året knåpade undertecknad samman en krönika med titeln Donny van de Beek: Transfersagan utan början.

För den intresserade kan texten läsas här.

Även om transfersagan aldrig hann börja har en annan på samma ämne florerat sedan dess.

Donny van de Beeks speltid. Eller snarare avsaknad därav.

Med risk för klappande av egen axel – och en tillhörande högmodets sträckning – förekommer följande meningar i den nu dryga året gamla krönikan:

”Att han skulle gå rakt in i startelvan ser jag personligen inte som en självklarhet.

Även om han visat framfötterna i den nederländska ligan kan den inte jämföras rakt av med Premier League. Hur han kommer acklimatisera sig till en engelsk kontext får framtiden utvisa.”

Kommentarsfältet på Facebook höll inte med. Föga förvånande.

Donny van de Beek var självklart flera snäpp bättre än samtliga av våra dåvarande mittfältare, möjligen fråntaget Bruno Fernandes och Paul Pogba.

Gräset är alltid grönare och allt det där.

Själv såg jag honom som ett framtida alternativ till Bruno Fernandes. En bra ersättare vid en eventuell skada på portugisen.

Manchester United v Leeds United - Premier League

Ett år senare alltså.

Säsongen 2020/2021 blev det 61 tävlingsmatcher för Manchester United. Donny stod då för 36 framträdanden. 15 gånger som startspelare, 21 som inhoppare.

18 matcher spenderade han på bänken som en oanvänd avbytare.

Innevarande säsong har det så här långt blivit elva matcher för klubbens herrar. Av dessa har Donny van de Beek framträtt i tre – två gånger som startspelare och en gång som inhoppare.

Det är inga siffror som får en lovande nederländare att hoppa jämfota av lycka.

Och det är mest sannolikt inte vad han eller hans läger förväntade sig då han satte sig på fraktbåten till England.

Man kan anta att det inte heller är vad van der Sar tänkte sig när han bad oss att hjälpa ”deras” Donny att drömma.

Bör han få spela mer, då?

Ja. Det bör han få. Åtminstone om du av någon outgrundliga anledning skulle få för dig att fråga mig.

Med det sagt håller jag inte med utropen var och varannan match – främst efter förluster – om att allt skulle blivit bättre om Donny fått spela.

Han har stått för några fina prestationer. Och det är inte hans fel att hans debutmål överskuggades av ett fiasko till ligapremiär mot Crystal Palace.

Men han har också varit uddlös. Hoppat in utan att göra det minsta väsen av sig. Och vid några tillfällen åsamkat mer skada än vad han tillfört.

Samtidigt: hur lätt är det att göra ett avtryck, att komma i form, om man får chansen blott en eller ett par gånger i månaden?

Tämligen svårt, skulle man kunna anta.

Och även om van de Beek verkade lita på processen och invänta sina chanser under föregående säsong har det sett annorlunda ut på sistone.

En skada som resulterade i ett missat EM, i kombination med att han nu inte blir uttagen till Nederländernas landslagssamlingar tycks bara spä på irritationen.

Hans agent gör mer eller mindre diskreta antydningar till pressen om en vilja att söka sig vidare. van de Beek själv säger sig lita på att Solskjaer låter honom gå när han inte längre är önskvärd och insinuerar därmed också en förhoppning om att få lämna om situationen förblir olöst.

Och det flygande tuggummit mot Mike Phelan efter att ha nekats ett inhopp mot Villarreal.

I närtid måste Donny erbjudas mer speltid. Eller flytthjälp.

Och speltid har han förtjänat.

Nej, stryk det.

Våra defensiva mittfältare – läs: Fred – har inte gjort skäl att få starta framför honom. Därför bör han erbjudas en chans. Ett par chanser. Kanske till och med, hör och häpna, tre.

Riktiga chanser.

Manchester United v Manchester City - Carabao Cup Semi Final

När han anlände till Manchester var det många med mig som tyckte att det var en rimlig övergång. En mogen investering i framtiden. Förmodligen var vi många som förutsatte att det fanns en plan för att integrera honom i laget och truppen.

Nu står vi där vi står. Med den kvardröjande frågan: varför köpte vi honom?

Var det som ett alternativ, ett komplement, till Bruno Fernandes? Grusades i så fall de planerna när en formstark Jesse Lingard återvände från London och klev före i rangordningen?

Jack Wilkinson vid Sky Sports satte kanske fingret på kärnan i situationen Donny van de Beek och Manchester United:

Kanske var han helt enkelt rätt spelare vid fel tidpunkt.