Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis John Sivebaek, 60 år!
Fergieerans första målskytt

Idag har det blivit dags att gratulera den danska högerbacken John Sivebaek på 60-årsdagen!

Rubriken har redan avslöjat John Sivebaeks claim to fame. Han blev, hösten 1986, Manchester Uniteds första målskytt under den nya managern Alex Ferguson.

Tittar vi bortom United kan vi beskriva en framgångsrik karriär, framför allt i det danska landslaget. Men här tittar vi ju primärt på United. Vore det inte för det där första målet under Ferguson hade vi näppeligen lyft fram Sivebaek för en grattisartikel*. Och det handlar förstås mest om vad Ferguson gjorde sen. För det första målet under en manager räcker liksom inte. Det är relevant för en stund men när David Moyes, Louis van Gaal eller José Mourinho sparkas ut har det liksom tappat i värde. Men det första målet under en manager som Sir Alex Ferguson växer i värde för varje dag.

* Vi har ingen strikt definition för vilka vi lyfter fram, utan det blir mer på känsla från gång till gång. Förutom att vi som svensk supporterkanal givetvis kommer att lyfta fram alla svenskar som har spelat för vår klubb.

John Sivebaek föddes i danska Vejle hösten 1961. Fotbollskarriären inledde han i den lokala klubben Vejle Boldklub. Han slog sig in i a-laget 1980 och tog en ordinarie plats direkt. Då var han anfallare men Ole Fritsen tog snart över som tränare och flyttade Sivebaek bakåt i planen. Den stora delen av karriären var han högerback. Det blev vinst i danska cupen 1981 och 1984 blev Sivebaek dansk mästare.

Så dags var han redan landslagsspelare. Han debuterade mot Sverige 1982, efter 44 matcher totalt för U19 och U21. Sivebaek spelade EM 1984 och 1988 samt VM 1986, för ett danskt landslag som charmade världen. Sommaren 1992 blev det emellertid badstranden. Danmark var inte tillräckligt bra i kvalet…

Ja, ni vet förmodligen hur det blev med det. Danmark blixtinkallades till Sverige.

”Jag tänkte bara att vi inte skulle skämma ut oss enormt,” säger Sivebaek i efterhand. ”Och så slutar det med att vi vinner alltihop.”

John Sivebaek i aktion för Danmark i EM 1992.

Sivebaek startade alla matcher i EM 1992. Strax därefter avslutade han landslagskarriären. Totalt spelade han 87 landskamper. Idag är han tolfte bäst med det (Peter Schmeichel är bäst med 129). På den tiden var det emellertid bara Morten Olsen som hade spelat fler.

Efter 296 matcher för Vejle flyttade Sivebaek, i januari 1986, till Manchester United för 285.000 pund (eller om det var 200.000, historieböckerna är oeniga). Han debuterade nästan direkt, i en 1-1-match mot Liverpool på Anfield. Annars handlade debutsäsongen i United mest om att se och lära.

Varm i kläderna var Sivebaek ordinarie i United säsongen 1986/87. I november sparkades Ron Atkinson till förmån för Alex Ferguson. Sivebaek fick inte vara med i Fergusons första match, då det blev förlust mot Oxford United. I Fergusons andra match, 0-0 mot Norwich (en poäng och noll gjorda mål på två matcher, det här funkar nog inte…), fick Sivebaek agera inhoppare.

Det räckte sedan till en startplats mot Queens Park Rangers. United vann med 1-0, sedan Sivebaek dundrat in en frisparkskanon.

Det var Sivebaeks första och sista mål som Unitedspelare. Det har en evig plats i historieböckerna.

”Jag är väldigt stolt över det,” säger Sivebaek. ”Det enda målet jag gjorde för United. Det är en del av historien.”

Sivebaek fortsatte som ordinarie men fick mindre förtroende under våren. Sommaren 1987 blev högerbacken Viv Anderson den nya managerns första värvning. Tydligt besked för Sivebaek, även om Ferguson ville att han skulle stanna. Snart blev det en flytt till franska Saint-Étienne, för ungefär samma pengar som United hade betalat ett och ett halvt år tidigare.

Sivebaek gjorde fyra säsonger i Saint-Étienne och sedan en säsong i Monaco. Jag vet inte att detta är sant, men jag kan bara förmoda att Monacos tränare Arsène Wenger regelbundet kallade in Sivebaek till sitt kontor för att berätta hur den övermänskliga managern Ferguson agerade i olika situationer.

Efter Frankrike, som Sivebaek själv beskriver som den bästa tiden i karriären, blev det ett par säsonger i italienska Pescara. Därefter vände han hem till Vejle (1994-1996) innan han avslutade karriären i AGF Aarhus (1996-1997).

John Sivebaek har efter spelarkarriären fortsatt inom fotbollen som agent. Han är också en regelbunden åskådare på Vejles hemmamatcher. Som Uniteds första målskytt under Alex Ferguson har han en given plats i historieböckerna.

Grattis på 60-årsdagen, John Sivebaek!

John Sivebaek