Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Liverpool 0-5
Solskjaer: ”Accepterar att ansvaret ligger på mig”

Manchester United stod igår kväll för en insats som kommer gå till historieböckerna som en av de absolut sämsta i modern tid. Något plåster på såret var det minsann inte heller att motståndaren hette Liverpool. 

1990 förlorade Manchester United med 4-0 mot Liverpool. Det var den största senaste förlusten mot rivalerna från västkusten. Igår fick vi alltså se ett resultat som skulle överträffa det.

Liverpool åkte de dryga fem milen österut till Manchester och vann med 5-0. Men United förlorade inte bara stort. Det värsta är givetvis på det förnedrande sätt som det sker. Det var skamligt.

Manchester United Football Club skämde ut sig inför en hel fotbollsvärld. I det största mötet som existerar inom fotbollen. Att som supporter behöva bära med sig en förödmjukelse av detta slag gör genuint ont.

Över till det mer konkreta.

Tidigare brukade Ole Gunnar Solskjaer få beröm för hur han utmanövrerade de allra tuffaste motstånden United ställdes mot. Idag är det en förmåga han inte längre besitter. Jürgen Klopp och hans Liverpool utnyttjade Uniteds naivitet och misstag gång på gång och det resulterade som bekant i fem baklängesmål, varav fyra i första halvlek.

Ska man möta det mest formtoppade laget i ligan, med fotbollsvärldens just nu bäste fotbollsspelare i laget, då passar det liksom inte att gå bort sig med en handfull spelare i pressen för att därefter ha en hel backlinje som blottar sin sämsta sidor.

Uniteds organisation var ett enda stort haveri igår. En hönsgård, som det ibland heter. Och faktum är att det inte var första gången det var så den här säsongen. Färskast i minnet har vi så klart mötet med Atalanta och där var det lite mer av ett kontrollerat kaos och man kunde till slut reda ut situationen, tack vare kvalitetsskillnaden lagen emellan.

Igår var det okontrollerat kaos. Mot ligans bästa lag. Mot ett lag där spelarna håller likvärdig, eller högre, kvalitet som de i United. Nej, någon optimism eller tro från fansen kunde varken rädda laget eller Solskjaer igår. Vad gäller norrmannen är frågan om ens någonting kan rädda honom just nu. Kommande möten med Tottenham Hotspur på bortaplan och Manchester City hemma lyser inte upp den becksvarta tunneln precis.

Höjdpunkter

Om någon mot förmodan vill se höjdpunkterna kommer dem här. Dessutom från Liverpools konto, eftersom United nog gör bäst i att hålla ganska låg profil på sociala medier ett par dagar framöver.

Solskjaers presskonferens

  • Den inledande frågan från en journalist är hur man går vidare när man har nått ”rock bottom”, som Solskjaer själv sade i en efter matchen-intervju tidigare. Norrmannens svar var att det handlar om att fortsätta livet som vanligt, vakna upp imorgon (läs igår), gå till jobbet och se över vad som gick snett.
  • I intervjun tidigare sade Solskjaer även att han kommit så pass nära att uppnå det han vill med det här laget. På det fick han frågan vad det egentligen är han vill uppnå. ”Känslan att vi är nära dit vi vill komma har varit där men de senaste veckorna ha vi kört in i väggen. Resultaten har inte gått vår väg, insatserna har inte varit tillräckligt bra och vi har släppt in för många enkla mål.”
  • Nästa fråga handlade om Solskjaer tror att han har klubbens backning. ”Vi är alla låga nu. Jag har aldrig känt mig lägre än nu. Men jag accepterar att ansvaret ligger på mig.”
  • Nästa journalist som får ordet säger att Solskjaer alltid har satt klubbens bästa i första rummet och om managern tänker samma sak nu (kort och gott om Solskjaer överväger kliva av självmant). ”Jag tror på mig själv och att jag är nära att göra det jag vill med klubben. Resultaten på senaste har inte varit bra nog och det gör många tveksamma. Men jag tror på det vi gör. Nästa vecka väntar Tottenham borta och vi måste ställa om och fokusera framåt.”
  • Den sista frågan ställer James Ducker från The Telegraph och undrar om Solskjaer tycker det är dåligt tajming att ställas mot toppkonkurrenter vars lag och tränare för stunden tillhör de absolut bästa i Europa. På det svarar managern att tiden är nu. Manchester United har upplevt tuffa tider för men studsar alltid tillbaka. Uppbyggnaden måste börja sakta men säkert. Börja med en hållen nolla och ett par bra prestationer, så få vi se var det tar oss mot slutet av säsongen.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Oerhört pinsamt, men knappast förvånande

Nattsvart söndag