Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Atalanta - Manchester United
Gå inte i formationsfällan

Manchester United tog en oerhört viktig seger i helgen mot Tottenham Hotspur och har därmed fått lite andrum och arbetsro till morgondagens match i Champions League. Atalanta borta står på menyn och vid vinst imorgon ska det mycket till för att man ska trampa på samma mina som man gjorde föregående säsong. 

Manchester United

Det råder förmodligen inte total harmoni i Manchester United, trots helgens vinst nere i London. Men vi har ändå full anledning att tro att det är muntrare miner än det var för en vecka sedan.

Man studsade tillbaka efter förnedringen mot Liverpool och tog en stabil 3-0-seger mot ett Spurs, som var lika blekt som färgen på deras tröjor. Huvudstadsklubben upplever nog just nu ungefär det United gjorde förra veckan, med den lilla skillnaden att man har gjort sig av med tränaren.

Det har inte United gjort, trots ihärdiga rykten, om allt från Antonio Conte till Zinedine Zidane. Nu fick Ole Gunnar Solskjaer med sig ett resultat när han behövde det som allra mest. Precis som han brukar. Intet nytt under solen, så att säga. Hur många liv han har förbrukat vid det här laget går knappt att räkna på två händer längre, men förmågan att resa sig har han minsann.

Imorgon tar han sitt manskap till Bergamo i norra Italien för möte med Atalanta, och förhoppningsvis säkrar man mer eller mindre avancemang i Champions League. Inget kommer bli matematisk klart, men ett stort steg på vägen skulle det onekligen vara.

Hur ska man ta sig an detta oförutsägbara motstånd då? Ska Solskjaer fortsätta på samma spår som senast och spela en 3-5-2-formation, med det sagt också matcha motståndarcoachen Gian Piero Gasperinos tankesätt? Troligtvis inte. United har vare sig spelarmaterialet eller tränarkompetensen för att fortsätta bedriva en sådan typ av fotboll. Mot Tottenham gjorde Solskjaer ett aningen fegt, men lyckat, drag. Att tro att det ska bli något vinnande koncept är en farlig fälla att gå i.

Imorgon är det sannolikt ”back to basics” som gäller. Men nu måste väl ändå ett par spelare vilas, eller petas, om man så vill? Jag tänker till exempel på Luke Shaw, som just nu bara är en skugga av den spelare han var för ett par månader sedan. Alex Telles gör det inte sämre än engelsmannen för tillfället och bör kunna få en chans.

För att stanna kvar i backlinjen är det dessutom ett ypperligt läge att vila Harry Maguire. Med Raphaël Varane tillbaka efter skada torde han och Victor Lindelöf bilda ett säkert mittbackspar. Och till höger? Där finns bara ett, någorlunda vettigt, alternativ i form av Aaron Wan-Bissaka.

På mitten startade Fred och Scott McTomniay mot Atalanta i hemmamötet. De startade även mot Liverpool. Och igår. De kommer också högst troligt starta mot Manchester City i helgen. Det måste innebära vila på åtminstone en av dem. Mitt tips är att skotten vilar men brassen spelar kvar, den här gången med Nemanja Matic. Paul Pogba finns även att tillgå, då hans avstängning endast gäller under FA. Men någon plats på det centrala mittfältet har jag svårt att se att fransmannen tar.

Bland platserna längst fram har Marcus Rashford med all tydlighet visat att han inte kan hållas utanför startelvan. Han startar till vänster och har övriga lekkamrater i form av Bruno Fernandes och Cristiano Ronaldo runtomkring sig. Men högerkanten då? Att Jadon Sancho ges en chans där ser jag inte som omöjligt. Men att Mason Greenwood inte spelade senast och dessutom är bättre, gör att han ska gå före.

Möjlig startelva:

Atalanta

Den italienska ligafemman var senast det begav sig mot United nära att stå för en skräll på Old Trafford, men hemmalaget ville annat den gången och vände 0-2 till 3-2. Måhända har Atalanta lärt sig en läxa till imorgon, när man dessutom spelar på hemmaplan.

Sedan mötet på Old Trafford för två veckor sedan har man mött Udinese, Sampdoria, och Lazio i Serie A. Mot den förstnämnda motståndaren kryssade man efter att ha släppt in mål alldeles i slutskedet, mot Sampdoria vann man med 3-1, och i lördags spelade man 2-2 mot Lazio. Med andra ord svänger det om Bergamo-klubben. Precis som det brukar.

Det är mer regel än undantag att man släpper in mål. Senaste gången man höll nollan var i Champions League, mot Young Boys. Åt andra hållet är det också regel att man alltid gör mål. För det finns, som tidigare nämnt, mycket kvalitet i truppen.

Att klura ut vilka som kommer spela på de offensiva positionerna är inte det enklaste. Duvan Zapata spelade hela matchen senast och gjorde dessutom mål. Bakom honom spelade Josip Ilicic tillsammans med Mario Pasalic, som bägge blev utbytta, något som kan implicera att duon är tilltänka att starta morgondagens möte med United. Luis Muriel och Ruslan Malinovskyi byttes in med ungefär en halvtimme kvar, så visst finns chansen för dem också.

I och med att Gasperini ofta ställer ut en 3-5-2/3-4-3-formation, lär vi längs kanterna få se, precis som förra mötet, Davide Zappacosta och Joakim Maehle ockupera kanterna. Sannolikt med Remo Freuler och Teun Koopmeiners centralt. Sedan finns också Marten de Roon, som i grund och botten är en mittfältare. Han har emellertid tvingats vikariera i backlinjen, och gjorde så i senaste matchen, men bjöd trots det på ett mål. Huruvida de Roon återfinns på mitten eller ej lär hänga på lagkaptenen Rafael Toloi och om han är tillbaka från sin skadeperiod eller ej.

Merih Demiral är i alla fall ett namn vi kan plita ner i trebackslinjen. Turken gjorde bland annat mål mot United men tvingades också utgå skadad. Atalanta hade troligen inte fallerat så som man gjorde om Demiral funnits kvar på banan. Imorgon lär han få sällskap av José Luis Palomino, som var avstängd i helgen, Och, som sagt, den sista platsen är förmodligen vigd åt antingen de Roon eller Toloi. Bakom dessa nämnda spelare finns i målet Juan Musso.

Möjlig startelva:

Historik

Lagen möttes för första gången i tävlingssammanhang för två veckor sedan. Som bekant slutade det 3-2 till United.

Visste ni att…

  • Edinson Cavani gjorde åtta mål på lika många matcher under sin tid i Serie A? Cavani spelade för Palermo och Napoli.

Matchinformation

Atalanta
Manchester United
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel 4:6
Tid: Tisdagen den 2 november 2021, 21.00
Plats: Stadio di Bergamo, Bergamo
Domare: Slavko Vinčić (Slovenien)
Teve: Telia/C More

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Hannibal (skadad, inget datum)
Tveksamma:

  • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V29/9VillarrealHCL2-1
O2/10EvertonHPL1-1
F16/10LeicesterBPL2-4
V20/10AtalantaHCL3-2
F24/10LiverpoolHPL0-5
V30/10TottenhamBPL3-0

Atalanta

Skador och avstängningar:

  • Gosens (hamstring, december)
  • Hateboer (fot)
  • Pessina (vad, december)
  • Djimsiti (arm, slutet november)
Tveksamma:

  • Tolói (muskel)
FORM
F3/10MilanHligan2-3
V17/10EmpoliBligan4-1
F20/10Man UnitedBCL2-3
O24/10UdineseHligan1-1
V27/10SampdoriaBligan3-1
O30/10LazioHligan2-2

United mot Atalanta

Totalt:11-0-03-2
Borta:00-0-00-0
Champions League:11-0-03-2
SENASTE MÖTENA
V2021-10-20HCL3-2