Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Tottenham Hotspur - Manchester United 1-1
Två bortkastade poäng

Alessia Russos briljans såg ut att ha säkrat tre poäng för Manchester Uniteds damlag. Men sent på tilläggstiden kvitterade Tottenham Hotspur och United fick nöja sig med en poäng i London.

Det var på många sätt en typisk match för Marc Skinners damlag. United ägde bollen men gjorde väldigt lite med den. När vi skapar något är det tack vare individuell briljans, idag nästan enbart från Alessia Russo.

Defensivt är United stabila men en uddamålsledning är aldrig säker och rätt vad är gör motståndarna ett slumpmål. Det var precis vad som hände idag.

Skinner valde i all väsentlighet samma startelva som alltid. Han har sina favoriter, det är hur tydligt som helst. I skadade Jackie Groenens frånvaro klev Hayley Ladd in på mittfältet. Därmed lämnades Vilde Boe Risa ånyo på bänken. Den kreativa norskan var på pappret Uniteds största nyförvärv inför säsongen. Men hon säkrades innan Skinner var på plats och huvudtränaren tycks inte dela klubbens uppfattning om norskans förträfflighet.

Matchinledningen var mestadels en lång plåga, mellan två lag som spelade på säkerhet. Chanserna är få och mestadels slumpartade. Det offensiva passningsspelet är svagt från båda lagen.

Uniteds målvakt Mary Earps får vissa problem på ett inlägg från kanten men kan styra till hörna. Framåt tvingar Russo motståndarmålvakten till en räddning efter en individuell prestation. På returen är det nära att Leah Galton gör mål men en försvarare blockerar till hörna.

Det blir ändå halvtidsledning för United. Målet kommer efter en briljant aktion av Russo. Hon får bollen av Ella Toone och passerar två försvarare innan hon trycker in bollen bakom en chanslös målvakt. Ett briljant mål av en briljant fotbollsspelare.

Alessia Russo var Uniteds bästa spelare för dagen.

Inledningen på andra halvlek är aningen mer öppen. Båda lagen kommer till avslut från distans men så värst farligt blir det inte. För United är det framför allt när Russo tar saken i egna händer som det händer något.

Earps gör en superb räddning när Kit Graham testar från mittplan. Anfallaren får till ett praktskott men Earps är alert och lyckas styra till hörna.

United ser ändå ut att ha kontroll på tillställningen och när vi tickar in på tilläggstid är det United som hotar, genom inhoppare Martha Thomas och, förstås, Russo.

Uddamålsledningen står sig emellertid och sent på tilläggstiden får Tottenham en frispark till skänks, några meter in på offensiv planhalva. Ria Percival lyfter in bollen och den seglar över alla, inklusive målvakt Earps. Målvakten hade så långt gjort en bra insats men agerandet på målet är svagt.

United får faktiskt en chans till ett sent segermål, men målvakten räddar bra när Russo nickar på Galtons inlägg.

Sammantaget en svag insats av United. Det ser på det stora hela ut som det alltid gör. Farten och energin som symboliserade Casey Stoneys United är bortblåst. Då var helheten större än summan av delarna. Nu får vi istället ett statiskt damlag där helheten inte matchar spelarnas individuella kvalitet.

Ytteranfallarna Leah Galton och Kirsty Hanson sliter men får ut väldigt lite. Framför allt Galton är en skugga av spelaren hon var under Stoney. Det är svårt att inte lasta Marc Skinner för det.

Det stora problemet är emellertid på mittfältet. Att Vilde Boe Risa inte får chansen är obegripligt. Lagkapten Katie Zelem gör ingen lycklig och Skinnerfavoriten Lucy Staniforth får alldeles för mycket speltid. Idag blev Staniforth inbytt för Ella Toone. Nu var det förvisso Toones sämsta insats för säsongen men hon är alltjämt en spelare du alltid vill ha på planen. När det faktiskt hände något var Toone som oftast involverad.

Det hänger också ihop med Skinners filosofi. Toone får för lite boll och hennes högklassiga presspel utnyttjas inte. Nu är Toone så pass bra ändå att hon gör mycket med det lilla. Och det är notabelt att hon återigen är involverad i Uniteds mål.

Bäst i United var Alessia Russo, som går från klarhet till klarhet efter comebacken. Men det är svårt att inte känna att även Russo begränsas av Skinners system. Nu får hon som regel ta saken i egna händer. Det är sällan vi skapar via kombinationsspel.

Jag vill också plussa för Martha Thomas inhopp. Tanken var också att ge Earps beröm igen men målvakten måste kritiseras för agerandet på kvitteringsmålet.

Poängförlusten innebär att United inte tog vara på chansen att klättra upp som trea i tabellen. Istället är vi femma efter sex omgångar (i händelse av att West Ham tokskräller mot Arsenal rasar vi faktiskt ner en placering till). Det är svårt att inte se detta som annat än två bortkastade poäng. Uniteds prestationer matchar inte spelarnas kvalitet.

Jag förstår inte vad Skinner vill göra med det här laget. Vi har en offensiv byggd för en hög och intensiv press. Detta utnyttjas inte alls. Vi brukade vara aggressiva och intensiva. Nu är det passivt och statiskt. Och faktiskt tråkigt. Skinner har förmodligen någon idé om hur laget ska spela. Det vi får är emellertid ett system där spelarnas styrkor inte utnyttjas.

Vi hade idag chansen att på allvar ta ett grepp om tredjeplatsen (som ärligt talat är det realistiska målet den här säsongen). Allra helst som de förmodat främsta konkurrenterna – Manchester City och Everton – fortsatt sliter.

Nya tag för damlaget om en vecka, då mot Everton på bortaplan (avspark 13.30, visas på Viaplay).

Uniteds mål

Tottenham Hotspur – Manchester United 1-1 (0-1)

FA Women’s Super League, 7 november


0-1 (45+2) Alessia Russo
1-1 (90+5) Ria Percival


Uniteds lag: Earps; Batlle, Mannion, Thorisdottir, Blundell; Ladd, Zelem; Hanson (Thomas 72), Toone (Staniforth 72), Galton; Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK