Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Krönika
Ödesveckor för United

Det är i vår det ska avgöras, men redan nu står det mesta på spel för Manchester United.

Det var i november ifjol som det vände för Uniteds del. Efter 0-1 mot Arsenal följde 13 raka ligamatcher utan förlust, och ett tag toppade man tabellen före City.

Ska vi räkna med samma utveckling i år? Nej, troligtvis inte. För många andra lag är bättre i år. Men det är i alla fall en fingervisning om att United spelar bättre framåt jul.

Vissa spelare som Maguire tycks behöva en kvarts säsong för att komma i form. Andra spelare som Shaw tycks bara vara bra halvannan säsong. Han är hopplös. Men det är kanske främst genom andra spelare offensivt och på mitten som United kan tajta till sin defensiv. För utan Varane är det en backlinje som vi vet inte duger, vare sig de är fyra eller fem.

För att få liv i truppen brukar jag annars förespråka akademispelare. Ett typexempel är Ethan Laird, på lån i Swansea, som visar att han är ett spännande alternativ till Wan-Bissaka på högerbacken. Men istället för honom eller ett nyförvärv i Trippier sitter på bänken en återvändare i Diogo Dalot, som ingen riktigt tror på. Det är ingen uppgradering varken åt det ena eller andra hållet, bara ett mellanting. Och mellanting är inte bra nog för Manchester United.

På insidan av kragen på Uniteds nya hemmatröjor står det: Youth. Courage. Success. Ed Woodward har tidigare pratat om att klubben vilar på tre pelare: 1) att vinna, 2) spela offensiv fotboll och 3) ge ungdomen en chans. I dagsläget gör man ingenting.

En som förvisso varit bra är Mason Greenwood, men jag tror att laget som helhet (med Ronaldo) behöver en annan spelare på hans position. Lingard eller Sancho. Förr eller senare måste Solskjaer spela in Sancho, annars kommer merparten av hans nyförvärv att betraktas som misslyckade. Van de Beek spelade närmare 40 matcher i fjol – jag tycker att han har fått många chanser redan. Vad United behöver allra mest mellan anfall och försvar är troligen något som inte finns, så man behöver varva upp med det man har, både taktiskt och mentalt.

Är det två spelare jag ska peka ut som viktiga för United i vinter är det Varane och Cavani. Varane för hans lugn i backlinjen, och Cavani för att han kan bidra till vilken anfallsformation som helst. Han kan spela som en av tre eller bara med Ronaldo. Tillsammans är de 70 år, Ronaldo och Cavani, men uruguayanen springer och sliter mer än de flesta.

Dessvärre har han varit skadad. Varane likaså. Så det är ett fortsatt sargat gäng som tar sig till London och Vicarage Road på lördag.

***

Även för damerna står mycket på spel, i möte med ligaettan Arsenal. United ligger på femte plats inför helgen, men har god chans att hänga med i kampen om Champions League-platser. Läget liknar lite det som herrlaget hade ifjol. Vissa favoriter (i detta fall City) har gått på dekis, vilket öppnar upp för flera mittenlag.

Samtidigt verkar United inställda på att bli just ett mittenlag. Istället för att dryga ut sin ledning i ligamatcherna har man tappat det till oavgjort på slutet. Det var kanske inte denna säsong tränare Skinner tänkte sig att laget skulle utmana om en topp 3-placering, men nu har man alla chanser i världen.

Högerkanten med Batlle och Russo är verkligen spännande. Russo ser ut som att hon spelar i en annan viktklass. I matchen mot Everton i söndags satte de fart direkt, och det blev mål efter tio minuter – av Ella Toone. Mot Arsenal gör hon säkert mål igen, men sedan gäller det att inte vika ner sig.

Herrarna spelar alltså på lördag, damerna på söndag.