Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Arsenal 0-2
Arsenal för bra för United

Manchester Uniteds damlag var närmast chanslöst när ligaledaren Arsenal gästade Leigh Sports Village på söndagen. Resultatmässigt var det ingen utklassning men spelmässigt var Arsenal helt enkelt överlägsna.

Marc Skinners stora drag inför den här matchen var att placera Lucy Staniforth bredvid Katie Zelem på det centrala mittfältet. Därmed förpassade Vilde Boe Risa till avbytarbänken. Offensivt fick vi en påtvingad förändring jämfört med matchen mot Everton, då Martha Thomas missade matchen på grund av skada. Därmed flyttade Alessia Russo in centralt och Kirsty Hanson tog platsen som högerytter.

Värt att notera är att Millie Turner överraskande var tillbaka i matchtruppen efter lång skadefrånvaro.

Manchester United öppnade matchen piggt och ägde bollen inledningsvis. Den första stora chansen föll emellertid till Arsenal, då Beth Mead prickade ribban på ett avslut i straffområdet. United lyckades sedan städa undan returen framför Vivianne Miedema. Det gav Arsenal initiativet en stund, innan United efter en kvart fick sin första stora möjlighet. Då fick Ella Toone en stor yta till höger i straffområdet men hon uppfattar inte hur fri hon är och hastar iväg ett dåligt inlägg.

Annars är det gästerna som tar över mer och mer. Ofta vinner de fördelar då United agerar stressat på egen planhalva, med hemska bolltapp av Ona Batlle och Zelem medan Maria Thorisdottir ger Mary Earps problem med en elak bakåtpassning. Dryga halvtimmen är spelad när Earps gör sin första kvalificerade räddning i matchen.

Uniteds försvarsspel blir efter hand alltmer desperat. Arsenal lyckas emellertid inte omvandla spelövertaget i överdrivet många stora chanser. Framåt har United bara enstaka kontringslägen och då faller det på bristande kvalitet i de avgörande lägena. Att det är 0-0 när domaren blåser av första halvlek ska United vara mycket nöjda med.

Framför allt är det på det centrala mittfältet som United har problem. Zelem och Staniforth räcker inte till. Jackie Groenen är oerhört saknad medan det är förbluffande att Skinner inte ger Hayley Ladd och Boe Risa mer speltid.

Andra halvlek är bara några minuter gammal när Miedema ger Arsenal ledningen. Världsklassanfallaren får yta för skott utanför straffområdet och noterar att Earps har flyttat mot ena stolpen. Miedema avlossar sedan ett lågt skott som Earps inte är nära att nå. Oerhört märklig placering av målvakten. Earps är näppeligen nöjd med sitt agerande men det är samtidigt svagt av Uniteds utespelare, Zelem framför allt, att ge Miedema så stor yta.

Lagkapten Katie Zelem hängde inte med mot Vivianne Miedema och då tog Arsenal ledningen.

Arsenal dubblar sedan ledningen på straff. Zelem tappar boll på mittfältet och sedan blir Aoife Mannion (toppbilden) för aggressiv i straffområdet.

United får en utmärkt reduceringschans då Staniforth hittar Zelem inlöpande i offensivt straffområde. Lagkaptenens avslut går emellertid mitt på målvakten. Vi har en bra period här men det händer lite för lite.

Med kvarten kvar lyfter Miedema en frispark i ribbans överkant. United hade tur att domaren dömde frispark, då det såg ut som att Hannah Blundell gjorde ner Arsenalspelaren i straffområdet. Sedan händer inte så värst mycket mer.

Sammantaget var det här en match som illustrerar två saker. Dels att Arsenal har gjort stora framsteg jämfört med förra säsongen och dels att United har blivit sämre. Det är svårt att inte koppla ihop det med att båda lagen bytte tränare inför säsongen. Över 90 minuter är Arsenal mycket bättre idag.

För damlaget väntar nu landslagsuppehåll. United har match igen om ett par veckor, den 5 december, då vi gästas av Leicester i Ligacupen.

Målen

Manchester United – Arsenal 0-2 (0-0)

FA Women’s Super League, 21 november


0-1 (48) Vivianne Miedema
0-2 (57) Katie McCabe (straff)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Mannion, Thorisdottir, Blundell; Zelem (Boe Risa 87), Staniforth; Hanson (Jones 77), Toone, Galton; Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK