Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Watford - Manchester United 4-1
Solskjaers sista försök

Ole Gunnar Solskjaer har gjort mycket gott för Manchester United, men nu ser det ut som att det är över. Det är vad i princip hela denna Dagen efter-artikel kommer handla om.

Man kan ha mycket annat i åtanke, exempelvis så:

  • Kan man prata om vad tusan Aaron Wan-Bissaka gör inför Watfords ledningsmål.
  • Man kan ifrågsätta Harry Maguires intelligens när han i underläge 2-1 väljer att dribbla som siste man, bara för att bli avväpnad av den raketsnabbe (eller inte…) Tom Cleverley och då stå för en kapning som mycket väl kunde givit Maguire ett direkt rött, men som domare Jon Moss var vänlig nog att ”bara” ge honom sitt andra gula för.
  • Och man kan fundera på om det inte är så att Watfords andra, tredje och fjärde mål alla kommer från vinklar som en Unitedmålvakt skall kunna täcka.

Bland mycket annat. Det finns också många tidigare ageranden, i många tidigare matcher, där man kan ifrågasätta Unitedspelarnas individuella kvalitéer.

Till syvende och sist landar det dock tillbaka på Ole Gunnar Solskjaer. Om en spelare konstant gör samma misstag, eller är undermålig i kvalitet under en längre tid, ja då måste det få konsekvenser. Det har det inte fått i Solskjaers Manchester United.

Harry Maguire har varit dålig hela hösten, ändå stressade man tillbaka honom efter sin skada bara för att Raphael Varane gått sönder. Sen har Maguire fortsatt vara dålig, men likt förbannat står han där med kaptensbindeln i varje match. Liknande saker går att säga om Luke Shaw, som även han haft en katastrofal höst. Ändå har Alex Telles sammanlagt spelat tre matcher under hösten, och i ligan har det bara blivit ett ynka inhopp. Visst, Telles har haft en del skadeproblem, men det är ingen ursäkt. När en spelare visar så dålig form som Shaw gjort under hösten, då måste det få konsekvenser. Annars underpresterar man som lag under längre tid, och underpresterar man som lag under längre tid landar en klubb förr eller senare alltid på att managern måste bort.

Jag ville verkligen att Ole Gunnar Solskjaer skulle lyckas i Manchester United. Trots höstens dåliga form lämnar han också United i ett ofantligt mycket bättre skick än han fick klubben i. När José Mourinho tvingades lämna i december 2018 rapporterades det om dålig stämning i hela klubben, det sades att personalen på Carrington inte tyckte det var roligt att komma till jobbet och spelartruppen var i ärlighetens namn inte särdeles bra.

Så verkar fallet inte vara när Solskjaer nu får lämna. Norrmannen har gjort så gott han kunde, alltid stått rak i ryggen, inte kastat spelare eller andra ledare under bussen utan tagit ansvaret själv, och han har fortfarande varit den (i brist på bättre ord) genomhyggliga människa han faktiskt verkar vara mot sina medmänniskor.

Får United in rätt tränare nu, vilket med tanke på vilka som anlitar våra tränare i och för sig inte är något vi skall hoppas för mycket på, så finns det ett superläge att bygga något bra. En fin trupp som redan nu går att göra bra saker med finns, och adderar man sedan den defensiva mittfältaren vi tjatat om i evigheter, ja då kan vår nuvarande misär vändas snabbare än vi i nuläget kanske känner och tänker. Som sagt, om Ed Woodward, Glazers och de andra fotbollsinkompetenta ledarna i United nu faktiskt hittar rätt.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaers (troligen) sista presskonferens för Manchester United går att sammanfatta med ett par citat från norrmannen, särskilt när vi vet att hans tid som Unitedmanager med all säkerhet tar slut idag.

  • ”Ni behöver inte se mig idag tror jag.”  Presskonferensea sker fortfarande utan journalisterna i rummet, och tekniken strulade, men de behövde inte se kunna Solskjaer för att förstå hans humör och känslor.
  • ”Jag tror alltid på mig själv, men för tillfället är det så klart en svår tid för oss.” Som vanligt behövde Solskjaer säga att han tror på sitt projekt.
  • ”Jag tror att vi kan vända på detta”, följde han upp med. Igen, något han måste säga.
  • ”Det finns så många saker som kan gå fel i fotboll, och för många av dem gjorde det i den första halvleken.”
  • ”Jag måste få spelarna att prestera bättre.” Nej Ole, det kommer tyvärr inte ligga på dig längre.
  • ”Nej”, var svaret på den sista frågan han fick, som handlade om ifall det finns ett mer ensamt jobb än att vara manager i slutet av en sån match som igår.
  • Det allra sista norrmannen gjorde var att med ett resignerat ansiktsuttryck vinka till journalisterna. Sen lämnade han datorn och gick lugnt men bestämt ut ur rummet.

Andra reaktioner

David de Gea kom ut och sa som det var till media.

Mer från matchen

Maguire får Solskjaer sparkad till slut?

Detta måste vara droppen