Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U19: Villarreal - Manchester United 1-2
Mather matchhjälte när United kopplade grepp om gruppen

Manchester United har skaffat sig grepp om gruppsegern i Uefa Youth League. Detta efter en mäkta imponerande insats i andra halvlek, när ett fult spelande Villarreal bortabesegrades på tisdagseftermiddagen.

Matchen kunde ha varit död och begraven efter första halvlek. Då var Villarreal överlägsna. Uniteds målvakt Radek Vítek höll nere siffrorna till 1-0 och matchen levde inför andra halvlek.

Där kom United ut som ett nytt lag och nu var det istället United som förde spelet. Det gav oss en kvittering genom Charlie McNeill och ett segermål av Sam Mather. Anthony Elanga var involverad i förarbetet till båda målen och var Uniteds bästa spelare för dagen.

Villarreal hade stora problem med att hantera Anthony Elanga. Svensken var involverad i båda Uniteds mål.

Segern ser United ta över förstaplatsen i gruppen.

Neil Wood valde idag att ställa upp sitt lag i en 3-4-1-2-formation, kanske som reaktion på den tunga förlusten hemma mot Villarreal. Spanjorerna Marc Jurado och Álvaro Fernández tog platserna som vingbackar. På mittfältet fick vi en mycket intressant duo bestående av Kobbie Mainoo och Hannibal. För Hannibal faktiskt debut i Uefa Youth League, då han har haft skadeproblem under säsongen. Isak Hansen tog platsen bakom anfallsduon Charlie McNeill och Anthony Elanga.

Shola Shoretire missade matchen och förefaller vara skadad eller sjuk. Han missade även U23-matchen i fredags och spelade heller inte för det engelska U19-landslaget. Med Elanga i spel samt Teden Mengi och Björn Hardley i backlinjen var de överåriga platserna förbrukade och det fanns därmed ingen plats för Martin Sviderský. Den tredje mittbacksplatsen tog Rhys Bennett.

Matchinledningen såg Villarreal dominera. United hade en kontringsmöjlighet, då McNeill snodde åt sig bollen. Det fanns en djupledsboll till Elanga men McNeill gick själv och försvaret kom ikapp honom. Knappa kvarten var spelad när Radek Vítek fick visa att han är bra skottstoppare, då han reflexräddade på ett avslut i straffområdet.

Vítek räddade United igen en kvart senare, då Villarreal hittade in med en djupledsboll bakom Uniteds backlinje.

Några minuter därefter fick Uniteds målvakt ändå kapitulera. En hög boll lyfts in i Uniteds straffområde och Jiménez möter med en nick som lämnar målvakten chanslös.

Det fortsätter att vara Villarreal mot Vítek och målvakten imponerar ånyo med en benparad på ett friläge. På nästa friläge använder målvakten händerna för att ta bollen från anfallarens fötter.

United fick inget grepp om mittfältet före paus. Hannibal behövde halvleken för att komma upp i tempo efter skadefrånvaron, medan Mainoo behövde halvleken för att förstå hur det funkar på den här nivån. Båda var betydligt bättre efter paus. Samtidigt blev Uniteds tre mittbackar överspelade gång på gång och de såg inte alls bekväma ut i positionsspelet. Även där blev det en markant förbättring efter paus. Uddamålsunderläge efter en halvlek var United väldigt tacksamma för.

Direkt från avspark i andra halvlek är Uniteds spel avsevärt bättre. Mainoo har Uniteds första avslut på mål, då han ser målvakten en bit ut från mål. Mittfältaren får ingen höjd på avslutet och det blir en enkel räddning.

Spelmässigt ser det närmast motsatsen av första halvlek, då United nu för spelet. Det ger utdelning efter en timme. Jurado hittar Elanga bakom backlinjen med en precis djupledsboll. Svensken spelar in till McNeill som kan lägga in bollen i öppet mål.

Direkt efter målet gör Wood ett trippelbyte, som ser United skifta till en 4-2-3-1-formation. Alejandro Garnacho, Charlie Savage och Sam Mather ersätter McNeill, Mainoo och Hardley.

Det är sedan United som ligger på för ett segermål. Framför allt Elanga är aktiv men formationsskiftet ser även Fernández kliva upp en nivå. Hansen och Garnacho är också involverade medan Savage bidrar med stadga på mittfältet. Hannibal blir också bättre under matchens gång men blir mest bara nersparkad av motståndarna. I backlinjen blir Mengi också mer dominant.

United får också utdelning, då Mather är på plats i straffområdet och placerar bollen i nät. Anfallet inleds med en krossboll från Hannibal till Elanga och sedan spelar Fernández in till Mather.

Ett fult spelande Villarreal tappar humöret i matchens slutskede och domaren kan inte kontrollera de osympatiska gulklädda spelarna. Tre hemmaspelare blir varnade för tacklingar på Hannibal och då var domaren väldigt ovillig att ta fram korten.

Villarreals taktik var att sparka på Hannibal. Men Hannibal fick sista ordet, då han drog igång anfallet som gav det matchvinnande målet.

Det spelar i slutändan mindre roll, för United vinner matchen. Sett till första halvlek en osannolik utveckling. Över 90 minuter hade oavgjort kanske varit rättvist. United vinner på bättre målvakt och bättre kvalitet i de avgörande lägena.

Insatsen i andra halvlek är fantastisk, mot ett av de bättre motståndarlagen United har mött den här säsongen. Det är en total scenförändring där alla utespelare höjer sig efter paus.

Segern betyder att United tar över förstaplatsen i gruppen. Redan före dagens match stod det klart att både United och Villarreal går till slutspel. I Uefa Youth League är det emellertid mycket viktigt att vinna gruppen. Detta då gruppvinnaren går till åttondelsfinal medan det blir playoff för grupptvåan.

United har nu avgörandet i egna händer inför avslutningen. Seger hemma mot Young Boys ser oss vinna gruppen och det är något United borde klara.

Målen

Villarreal – Manchester United 1-2 (0-1)

Uefa Youth League, gruppspel, 23 november


1-0 (34) Jiménez
1-1 (62) Charlie McNeill (Elanga)
1-2 (85) Sam Mather (Fernández)


Uniteds lag: Vítek; Bennett, Mengi, Hardley (Mather 63); Jurado, Mainoo (Savage 63), Hannibal, Fernández; Hansen; McNeill (Garnacho 64), Elanga


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK