Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ralf Rangnicks första presskonferens
Rangnick om att hitta balans i Manchester United

Ralf Rangnick blev under fredagsförmiddagen officiellt presenterad som Manchester Uniteds näste manager och höll i och med det en halvtimmes lång presskonferens. Den 63-årige tysken tar över som tillförordnad manager fram till säsongens slut och därefter kommer någon annan utses. Genomgående under presskonferensen var Rangnick emellertid tydlig med att poängtera att fokus ligger här och nu och inte ett halvår bort. 

Ralf Rangnick tar alltså över efter att Ole Gunnar Solskjaer fick lämna sin post, och som tillfälligt togs över av Michael Carrick.

Gårdagens match mot Arsenal blev Carricks tredje och sista som manager på temporär basis och det stod dessutom klart att den före detta mittfältsikonen lämnar klubben helt. Mer om det finns att läsa här.

Nu börjar en ny resa under Rangnicks ledning och under fredagen höll den nye managern sin första presskonferens i sin nya klubb.

Det var en intresserad journalistkår som hade samlats framför Rangnick, som hade mycket att säga, vilket en cirka 30 minuter lång presskonferens skvallrar om.

Om vad som väntar

Inledningsvis handlade mycket om snacket om klyschor, vilket det inte helt otippat gör första gången man representerar sin klubb.

Rangnick började med att påtala att Manchester United ska försöka bli så framgångsrika som möjligt och att det är vad den här klubben handlar om. Det ligger i klubbens DNA. Han medgav också att när en klubb av Manchester United dignitet vill ha dig, då tackar du inte nej.

Vidare fastslog han att det är långt upp till de topp tre placeringarna men att man ska jobba för att utvecklas och nå så långt som möjligt.

”När man kommer in i lag under säsongen handlar det om anpassning. Så var det för mig i både Stuttgart och Schalke. Allt måste ske stegvis. Det kommer inte hända över en natt.”

Om att jobba med den här truppen

Rangnick är en rutinerad herre som har jobbat med många lag och stora namn tidigare och han gör ingen hemlighet av att det ska bli spännande att jobba med Manchester United och alla storspelare som finns i truppen.

”Det är en tillräckligt bra trupp för att utmana topplagen. Samtidigt ligger några av de lagen redan väldigt långt fram och där finns några av världens främsta tränare.”

Som ett brev på posten gällande spelartruppen kom även en fråga om Cristiano Ronaldo och hur Rangnick tror att han kommer anpassa sig.

”Man måste alltid anpassa sin filosofi till sina spelare. Vad gäller Ronaldo har jag aldrig sett en 36-åring som är så vältränad. Det jag såg från honom igår bevisade vad han är redo att göra för det här laget,” sade 63-åringen.

Om oklarheten i konsultrollen

Det har spekulerats mycket i vad konsultrollen som väntar efter säsongen kommer innebära. Faktum är att Rangnick själv inte kan ge något konkret svar om den.

”Det är inte säkert att jag kommer utse nästa tränare, men kanske har jag och ledningen samma tankar när det gäller tränarfrågan i sommar. Ledningen har varit tydlig med att det managerrollen handlar om sex månader framåt, men jag kan också komma att rekommendera att de fortsätter med mig som manager.

”Jag har prata med John [Murhough] och Ed [Woodward] men vi har inte diskuterat konstulrollen i detalj. Jag har även haft ett långt samtal med Joel Glazer. Vi har egentligen bara haft fokus på den nuvarande situationen.”

Därutöver ska också nämnas att Rangnick pratade med Solskjaer i närmare två timmar i söndags, där norrmannen ska ha varit mycket generös och gett sin efterträdare en hel del insikt i laget.

Om de fotbollsrelaterade bitarna

På den här punkten pratar Rangnick om hitta proaktivitet i matcherna men kanske framför allt balans och kontroll.

”Mitt huvudsakliga mål är att hitta balans och kontroll i matcher framöver. Gårdagens match var så klart spännande för fansen, men för mig som manager är det inte alltid sådana typer av matcher du vill ha. Vi släppte in två och behövde tre för att vinna. Det är för mycket.”

Vi ska emellertid inte förvänta oss att allt kommer inte förändras över ett par träningar.

Vidare menar tysken att fansens stöd är oerhört viktigt, något som inte minst uppenbarades mot Arsenal igår.

Om Carrick och ledarstaben

”Jag fick veta att Michael Carrick skulle sluta för två dagar sedan. Pratade länge med honom och försökte övertyga honom att stanna, men han behövde ett break. Jag respekterar hans beslut. Behöver den nuvarande stabens erfarenhet men kommer också behöva ta in andra runtomkring mig. ”

Om värvningar i januari

Har inte pratat om nya spelare. Nu handlar det om att lära känna laget och spelarna. Truppen är inte tunn men efter jul kan det komma att bli snack om värvningar. Enligt Rangnick är dock inte januari det optimala fönstret för att söka efter hållbarhet.

”Erling Haaland till United? Finns det någon profitklausul i ditt kontrakt om du löser honom?” fliker en reporter in… 

”Låt mig kolla i mina papper… 10 miljoner för Haaland. Mbappé: tio miljoner. Lewandowski: 10 miljoner. Kimmich: 10 miljoner… Det här är nonsens. Det står inget om sådana klausuler i mitt kontrakt. Jag vet så klart vilken spelare Haaland är och det vet hela världen också. Men den offensiva arsenalen vi har här är oerhört stark, så pass stark att vi inte behöver prata om andra lags spelare.” 

Om den engelska fotbollen och kulturen

”Jag studerade för att bli engelsklärare och bodde i Brighton. Jag förälskade mig i den engelska fotbollen under den tiden. Åkte överallt och kollade på fotboll i England. Så jag förstår hur fansen förhåller sig till sina lag och igår såg vi hur det kan se ut.”

Om United och dess historia

”Det finns inte många klubbar med den här historien och arvet. Du har spelare som Best och Charlton, till exempel. Det går att sätta ihop otaliga fantastiska startelvor med spelare från Manchester United genom historien.

”Sedan finns så klart också München 1958, som alla känner till. Det hände samma år som jag föddes. Olyckan skedde i februari och jag föddes i juni.” 

Om söndagens match och mentalitet

Fram till söndag handlar det både om spelarnas fysiska status men kanske än mer om mentalitet. Rangnick säger att man kommer jobba mycket med videoanalys och visa de ”rätta” situationerna, där man kan göra saker och ting bättre. Det handlar om att träna hjärnan. Den moderna fotbollen har utvecklats något enormt bara under det senaste decenniet.

Gillade du vad du såg igår?

”Första halvlek var skakig. Det var viktigt att kvitteringen kom innan paus. Därefter spelade man upp sig och det gick att se potentialen som finns i laget.”

Video