Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - Crystal Palace
Det första testet

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Crystal Palace, där Ralf Rangnick gör debut som Unitedtränare. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2021/12/05 17:03

Manchester United – Crystal Palace 1-0 (0-0)

Premier League, omgång 15 • 2021-12-05, 15.00 • Old Trafford, Manchester • domare: Craig Pawson

 

1-0 (77) Fred (Greenwood)

 

Manchester United

De Gea; Dalot, Lindelöf, Maguire, Telles; Fernandes (Van de Beek 86), McTominay, Fred, Sancho (Greenwood 62); Ronaldo, Rashford (Elanga 76)

Avbytare: Henderson, Bailly, Jones, Wan-Bissaka, Matic, Mata

 

Crystal Palace

Guaita; Clyne, Tomkins, Guehi, Mitchell; Kouyaté (Eze 84), Schlupp, Gallagher; Ayew (Olise 84), Benteke (Edouard 66), Zaha

Avbytare: Butland, Kelly, Riedewald, Milivojevic, Hughes, Mateta

Updated: 2021/12/05 16:55
 • 0
 • Share


2021/12/05 17:03
Tack för idag

Matchdagsbloggen stänger, snackisar och betyg kommer strax. Tack för idag.

 • 0
 • Share

Det sprudlade inte om United den sista timmen, men man hittar ändå ett sätt att vinna matchen. En bra första halvtimme och en sämre timme och seger, kan man egentligen begära så mycket mer av en tränardebut?

Väldigt positivt i mina ögon att Rangnick vågade byta in Elanga, även om svensken var väldigt anonym under sin kvart. Det visar att han inte bara sätter spelare på bänken för att fylla upp bänken, utan att han faktiskt använder de spelare han tror kommer göra mest nytta. Ole Gunnar Solskjaer pratade mycket om att använda ungdomarna, men han gjorde ingenting av det. Rangnick skickar redan i den första matchen en helt annan signal.

 • 0
 • Share


2021/12/05 16:46
Sista bytet

United tog nyss ut Bruno och satte in Van de Beek. Tre minuter kvar av ordinarie tid.

 • 0
 • Share


2021/12/05 16:37
Fint mål

Mason Greenwood visar mognad i i förspelet, då han istället för att skjuta själv i medioker vinkel istället tittar upp och ser Fred, som med högern(!) lyfter in bollen i det bortre hörnet. Fint!

 • 0
 • Share

Fred gör matchens första mål!

 • 0
 • Share

Ja Elanga kommer alltså in, ut går Rashford. Bytet i den 76:e minuten.

 • 0
 • Share


2021/12/05 16:33
Matchens bästa chans

I den 75:e minuten kommer matchens bästa chans, då Palace bränner mer eller mindre öppet mål. Där har United tur.

 • 0
 • Share


2021/12/05 16:33
Elanga på väg in

Anthony Elanga håller på att ta av sig och komma in på planen.

 • 0
 • Share


2021/12/05 16:21
Sancho ut

Inte Rashford, utan Sancho går ut. Visst Sancho har inte inlett andra halvlek speciellt bra heller, men det borde varit Rashford. 62 minuter spelat.

 • 0
 • Share


2021/12/05 16:19
Greenwood på väg in

Mason Greenwood får de sista instruktionerna. Rashford som går ut tro?

 • 0
 • Share


2021/12/05 16:16
Dålig start

Vi är drygt tio minuter in i den andra halvleken, och United har inte inlett bra. Dags att skärpa till sig.

 • 0
 • Share


2021/12/05 16:02
Då kör vi igen

Samma typ av spel, bättre avslut. Det är det vi vill ha av den andra halvleken. Tack på förhand.

 • 0
 • Share


2021/12/05 15:47
En bra halvtimme

United har sett över 45 minuter varit det bästa laget när vi nu når halvtid. Särskilt den första halvtimman var bra, med hög press och intensitet och ett antal fina chanser. Sista 10-15 minuterna tappade man dock lite tempo, något man måste återfinna i den andra.

Samtidigt skall det sägas att Palace inte är dåliga i sina omställningar, då särskitl Wilfried Zaha som har den defensivt begränsade Diogo Dalot att möta.

Men efter 45 minuter har vi alltså 0-0.

 • 0
 • Share


2021/12/05 15:09
4-2-2-2

Samma elva spelare ja, men inte 4-2-3-1 utan en 4-4-2/4-2-2-2 från start. Och hög press när tillfälle ges. Rangnickeffekten redan här, även om vi så klart inte ska dra för stora slutsatser efter åtta minuter.

 • 0
 • Share


2021/12/05 14:56
Men då så

Klockan närmar sig 15.00 och lagen har vandrat in på planen. Ralf Rangnick har kommit till Premier League och nu skall vi få se hur han hanterar det, och att vara i en riktig storklubb.

 • 0
 • Share


2021/12/05 14:24
Martial med

Även Anthony Martial skall vara skadad och missar därför matchen.

 • 0
 • Share

Vi har nu fått förklaringen till Jesse Lingards frånvaro. Han stukade foten på träning.


Updated: 2021/12/05 14:31
 • 0
 • Share


2021/12/05 14:16
Tankar om elvan

Same same but different? Det är i alla fall samma elva spelare idag som senast, men frågan är om Rangnick väljer att formera laget på samma sätt som Carrick gjorde senast. Då spelade United en 4-2-3-1, men något överraskande med Marcus Rashford till höger och Jadon Sancho till vänster, enligt detta.

De Gea

Dalot – Lindelöf – Maguire – Telles

McTominay – Fred

Rashford – Fernandes – Sancho

Ronaldo

Man skulle ju kunna tänka sig samma uppställning helt, eller att han väljer att flytta över Rashford till hans mer naturliga vänsterposition och lirar Sancho till höger igen. Eller så kan det bli något annat, då elvan också skulle kunna fungera som en form av 4-4-2/4-2-2-2 som Rangnick gärna spelat tidigare. backlinje och det centralt mittfältet skulle vara detsamma, och längst fram skulle Ronaldo få sällskap av Rashford, och så skulle vi få Sancho och Fernandes i två ”yttermittfältsroller” med en oerhörd frihet att röra sig bakom de två anfallarna. Roller som skulle passa de båda.

De Gea

Dalot – Lindelöf – Maguire – Telles

Fernandes – McTominay – Fred – Sancho

Rashford – Ronaldo

Med tanke på att elvan i sig är helt oförändrad hade jag gärna sett nåt sånt här. Ja, det finns goda argument att det skulle vara korkat att ta ifrån Bruno hans vanliga nummer 10-roll, men samtidigt kan United inte vara beroende av en enskild spelare så mycket, och Bruno är dessutom flexibel. Med tanke på att hans form under hösten inte varit den bästa skulle kanske en förändring dessutom vara nyttig för portugisen?

Om 40 minuter får vi svaret på hur han valt.

==

Vi noterar också att Rangnick valde att ta med Anthony Elanga på bänken. Amad Diallo däremot, han får sitta på läktaren, eftersom det är essentiellt att ha Juan Mata redo för inhopp… Wan-Bissaka är dessutom frisk nog för spel, men Dalots insats senast gör att han får fortsätta, något jag får säga att jag gillar trots att jag tidigare under hösten sågat den portugisen tämligen hårt. Men senast, då var han faktiskt ganska bra.

 • 0
 • Share

Så här ställer Crystal Palace upp.

 • 0
 • Share


2021/12/05 14:00
Rangnicks första

Då har Ralf Rangnicks första elva för Manchester United presenterats, och det är inte direkt en okänd elva för oss Unitedfans, tvärtom så är det exakt samma elva som i torsdags. Så här har tysken alltså valt att ställa upp.

Updated: 2021/12/05 14:01
 • 0
 • Share


2021/12/05 13:50
På plats

Laget, och professor Rangnick, har anlänt till Old Trafford.


 • 0
 • Share


2021/12/05 13:45
Elvan om en kvart…

Jag måste säga att jag verkligen är nyfiken på elvan. Att han kommer göra några större ändringar är väl osannolikt, men han skulle kunna sätta tonen genom att till exempel våga spela Donny van de Beek bredvid antingen Scott McTominay eller Fred i ett 4-2-3-1. Jag ser det kanske inte som troligt, men jag vill se att han vågar något sådant.

 • 0
 • Share


2021/12/05 13:13
Ingen långsam vals

Hur mycket av Rangnicks fotboll kommer egentligen synas igenom idag? Han beskriver det som att han är mer heavy metal än långsam vals, kommer han redan idag ha fått igång spelare åt det hållet eller kör han på långsam förändring?

Att de fem första matcherna i klubben kommer tight, med mestadels bara två matchfria dagar innan man skall på det igen, är ju bara ett faktum. Men efter Brighton den 18:e december har man sedan inte match igen förrän den 27:e. Ja, spelarna skall få någon ledig juldag och så, men där har man en hyfsat bra period för att sätta in det nya spelsättet då träningarna inte bara kommer vara rehab och matchförberedelser, som de tenderar att vara när man spelar var tredje dag.

Jag hoppas dock verkligen på att han redan försöker trycka in element av det han vill se i det långa loppet, även om han sagt att han inte kan göra spelarna till pressmonster på bara två veckor. Men med tanke på formen före Carriks lilla period finns det liksom ingen anledning att inte börja förändringen direkt, om än stegvis.

Updated: 2021/12/05 13:16
 • 0
 • Share


2021/12/05 12:31
Tidiga lagnyheter

22 spelare checkade igår in på spelarhotellet, något vi skrev om här. Spelarna är de som följer, och det finns i nuläget inga tecken på att fler spelare skall ha anlänt i efterhand.

Målvakter: David De Gea, Dean Henderson, Tom Heaton

Försvarare: Aaron Wan-Bissaka, Diogo Dalot, Victor Lindelöf, Harry Maguire, Eric Bailly, Phil Jones, Alex Telles

Mittfältare: Scott McTominay, Nemanja Matic, Fred, Donny van de Beek, Bruno Fernandes, Juan Mata, Amad, Jadon Sancho

Forwards: Marcus Rashford, Cristiano Ronaldo, Anthony Elanga, Mason Greenwood

Noterbart är att Aaron Wan-Bissaka är tillbaka efter att ha missat senaste matchen, men att truppen i sig inte är särdeles överraskande. Detta är liksom spelarna United har att tillgå i nuläget. Dock skall väl Jesse Lingards frånvarot noteras.

Men Lingards frånvarot till trots, det mer intressanta blir väl hur Rangnick ställer upp laget, om det blir någa skrällar där.

Updated: 2021/12/05 12:37
 • 0
 • Share


2021/12/05 11:46
Det första testet

Då så, då var det match igen. Michael Carricks lilla mini-era är över, och med tanke på hur bra det gick under den har United en positiv vind med sig. Samtidigt skall vi så klart inte övervärdera de tre matcherna under den gamla mittfältslegendaren, formationsmässigt var det lite intressant i hur han spelade lite asymmetriskt i framförallt mötet med Villarreal, men det var inte så att United direkt hittade en sprudlande offensiv. Det blir Rangnicks jobb.

För nu är han alltså här, mannen som skall förädla den här Unitedtruppen och gör den till ett riktigt topplag igen. Anställningen av honom fick vår egen Adam Fröberg att skriva att det ”på förhand är det troligen det bästa beslutet som klubben har fattat under åren efter Sir Alex Ferguson”, inget dåligt omdöme det.

Och han får alla möjligheter att ge sig själv en drömstart. Visst, Palace är inget dåligt lag, men United spelar hemma och Palace har bara tre segrar hittills under säsongen. På onsdag är det sedan Young Boys på hemmaplan, sedan följer Norwich, Brentford, Brighton, Newcastle, Burnley och Wolves den närmaste månaden. Samtliga lag som United under normala förhållanden skall slå om vi tittar trupp mot trupp.

Men vi börjar alltså med Crystal Palace, och det är ett något stukat Londonlag som kommer upp. Ingen seger på de tre senaste, då man istället har kryssat mot Burnley (efter att ha tappat ledningen inte mindre än tre gånger) och sedan förlorat mot Aston Villa hemma och Leeds borta. Leedsförlusten senast lär ha svidit, då man släppte in matchens enda mål på straff i den 93:e minuten. Ett United taggat av en ny tränare skall bara slå det motståndet, gärna med ett par bollars marginal.

 • 0
 • Share