Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
En avslutning som ger hopp, men det krävs mer för att övertyga oss

Manchester Uniteds damlag firar jul och nyår efter tre övertygande vinster, utan insläppta mål. United avslutade 2021 med att avancera i cupen och klättra i ligatabellen. Därmed ser det plötsligt väldigt mycket ljusare ut.

Annars var början på december bedrövlig, då United bara fick med sig en poäng mot (dåvarande) bottenlaget Leicester i cupen. Aldrig förr har Manchester Uniteds damlag mått sämre. United hade då en vinst på sju matcher och inget tydde på bättring.

Från ingenstans följde sedan säsongens bästa prestation, borta mot Brighton. Det var en livsviktig humörhöjare. Nu gäller att fortsätta så, när serien återupptas den 9 januari.

Månadens matcher

Bättre så, Skinner

Jo, det blir snack om Marc Skinner den här gången också.

Jag är övertygad om att Skinner hängde löst efter Leicester. Vi vet att United inte gillar att sparka tränare (framtiden får utvisa om det också gäller damlaget). Men säsongsinledningen var bedrövlig och det fanns ärligt talat inga halmstrån för Skinner att greppa i.

Nog för att han försökte ändå. Vi har bara förlorat två matcher under ordinarie tid på hela säsongen, argumenterade han. Sant, men United blev utspelade i de båda matcherna. Om vi hade vunnit några av matcherna som slutade lika hade vår position varit mycket bättre, fortsatte han. Givetvis är det så. Och om grisar kunde flyga skulle och så vidare.

Insatsen mot Brighton, som är ett bra lag, kom från ingenstans. Plötsligt skapade United många chanser, samtidigt som motståndarna inte tilläts skapa något alls. Såväl offensivt som defensivt var det säsongsbästa.

Med den matchen, följt av vinsterna mot Everton och Villa köpte sig Skinner tid. Hans version av sanningen är att spelarna nu börjar förstå hans fotboll.

Det är inte bara resultaten som har förbättrats. Även underhållningsvärdet har skjutit i höjden. Plötsligt såg damlaget energisprudlande ut igen.

Frågan som återstår att besvara är om detta är ett tecken på vad som komma skall. För tre vinster gör ingen säsong. Det här insatserna måste bli regel snarare än undantag.

Förstärkning att vänta i januari

En väg till framgång att förstärka truppen. Det är något Skinner har varit tydlig med att han vill göra. Framför allt behöver offensiven breddas.

En spelare som har kopplats samman med United är den svenska anfallaren Stina Blackstenius. Om det faktiskt ligger något i det ska jag låta vara osagt. Klart är i alla fall att det är spelare av den kalibern vi behöver.

En förstärkning vi kan räkna in i januari är Jackie Groenen. United har fått klara sig utan sin bästa mittfältare större delen av säsongen.

Arsenal i cupen

Ingen kan anklaga Manchester United för att ha tur med lottningarna. I Ligacupens gruppspel hamnade United i samma grupp som fyra av de fem högst rankade motståndarna (baserat på förra säsongens resultat). United tog sig ändå vidare från gruppspelet, bara för att så få svårast tänkbara motstånd i kvartsfinalen. Detta i form av nuvarande tabellettan Arsenal på bortaplan.

Matchen ska spelas i mitten av januari och för United skulle det förstås vara en skalp att avancera till semifinal, i jakten på damlagets första stora titel.

I FA-cupen fick United ett betydligt enklare motstånd, i form av Bridgwater United, ett lag från tredjedivisionen.

Månadens spelare: Aoife Mannion

Mittbacken Aoife (uttalas typ Ifa, det vill säga inte alls som det stavas) Mannion har spelat samtliga minuter för United den här säsongen. Felfri har hon inte varit, framför allt i ligamatcherna mot Chelsea och Manchester City agerade hon svagt. Samtidigt har hon en hög högstanivå och misstagen har blivit färre efter hand.

Mannion stod för tre bra insatser när United avslutade 2021 med tre vinster utan insläppta mål. Hon är en bollskicklig mittback som också gillar duellspelet.

Den senaste tiden har Mannion fått spela bredvid Millie Turner snarare än Maria Thorisdottir. Inget ont om Thorisdottir men Turner är den klart bättre spelaren och säkert sin del i att Mannion har höjt sin nivå.

Främsta utmanare: Jag chockar mig själv med att nämn lagkapten Katie Zelem här, vars insatser jag sällan brukar uppskatta. Nu har hon emellertid gjort tre bra matcher i rad. Zelems mittfältskollegor Vilde Boe Risa och Hayley Ladd har också gjort en bra månad. En stor del i Mannions formlyft tror jag beror på att Millie Turner nu är tillbaka i spel. Ella Toone och Alessia Russo ska också nämnas, de är nästan alltid bra.

Höjdpunkter

Brighton borta:

Aston Villa hemma:

Jag har inte hittat några lämpliga höjdpunktspaket från månadens cupmatcher. Från Evertonmatchen finns höjdpunkter på MUTV medan hela matchen mot Leicester är uppladdad till Youtube.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik