Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Aston Villa 1-0
Avancemang trots dålig insats

Det var inte vackert, men Manchester United är vidare till FA-cupens fjärde omgång efter att ha hemmabesegrat Aston Villa med 1-0. Insatsen var däremot inget att bygga vidare på överhuvudtaget, då spelet knappast var bättre än i matchen mot Wolverhampton för en vecka sedan.

Matchens enda mål gjordes tidigt, efter bara åtta minuter, och var fotbollstekniskt fint. Fred slog ett inlägg från höger som Scott McTominay skarvade ner i det bortre hörnet. Svårare behöver det inte vara att göra mål, och när man gör ett sådant mål tidigt kan man undra varför United resten av matchen gjorde allt för att undvika att göra enkla mål.

Formationsskifte

Efter att inte ha fått ut önskad effekt de senaste matcherna (eller snarare överhuvudtaget) valde Ralf Rangnick ikväll att skrota sitt 4-2-2-2, och ändrade istället till det 4-2-3-1 vi i princip alltid såg United mönstra under Ole Gunnar Solskjaer.

Huruvida det var särdeles lyckat eller inte går att diskutera, det som det gjorde var att Bruno Fernandes återigen fick spela på sin bästa position. Portugisen övertygade verkligen inte matchen igenom, men i den första halvleken hade han ett par sekvenser där vi kunde se hans kvalitet skimra igenom.

Usla avslut

Har Manchester United för dumma spelare? Jag pratar givetvis inte om deras allmänna intelligens, utan deras smarthet på fotbollsplanen. Med tanke på hur oerhört många dumma beslut som på planen känner jag att frågan måste ställas.

Det jag främst undrar över är alla förbannade långskott. Jag minns inte den exakta procenten på hur många mål som görs innanför straffområdet i fotboll, men jag har för mig att den är en bit över 80 %. Alltså görs mer än fyra av fem fotbollsmål från en position innanför straffområdet, och då skulle man ju väldigt gärna vilja fråga Unitedspelarna varför de skjuter långskott från fem, tio, femton meter utanför straffområdet gång på gång, istället för att försöka spela sig in.

Okej om man inte har någon medspelare med sig, och inte heller upplever att man har en rimlig möjlighet att vända hem eller vänta in medspelare. Men när du närmar dig straffområdet och har tre, fyra eller fler medspelare med dig, och ändå väljer att skjuta så gott som varje gång, då måste din fotbollsintelligens förr eller senare ifrågasättas.

Marcus Rashford tog oerhört många dåliga beslut i matchen mot Aston Villa.

I dagens match är flera spelare skyldiga, men främst är det Marcus Rashford som vi får peka finger på. Engelsmannen är i en ofattbart dålig form, och att han fortsatt får spela är obegripligt. Hade han hetat något annat, eller kanske framförallt haft en lägre lön, hade han bänkats för längesen.

Lång väntan på kvittering

Den andra halvleken var det stora sorgebarnet för United idag. Det var en lång, lång väntan på kvitteringen som sedan skulle leda till att Aston Villa på något sätt skulle hitta ett sätt att vinna matchen.

Tack och lov hände det aldrig, även om faktum är att vi till en början inte behövde vänta speciellt länge, då Villa ganska snabbt kvitterade efter en frispark. Jacob Ramsey hade dock blockat Edinson Cavani från en offsideposition, vilket gjorde att Michael Oliver med hjälp av VAR korrekt dömde bort målet.

United höjde sig dock inte nämnvärt, och Villa både kunde och borde ha gjort minst ett mål. Inte förrän de sista fem minuterna, till stor del tack vare att Anthony Elanga ersatt Rashford, kunde United få något som liknade tillstymmelsen till kontroll av spelet.

På lördag väntar Villa igen. Då i ligan och på bortaplan. Skall det bli några poäng då måste Rangnick börja se över vilka spelare han faktiskt kan lita på, för de han väljer i nuläget gör inte jobbet.