Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Arsenal - Manchester United 0-1
Russo nickade serieledaren ut ur cupen

Alessia Russo blev stor matchvinnare när Manchester Uniteds damlag avancerade till semifinal i Ligacupen. Russo nickade in matchens enda mål när tabellettan Arsenal bortabesegrades i kvartsfinalen.

Marc Skinner valde, till undertecknads förvåning, att inte matcha sin absolut bästa startelva. Att Sophie Baggaley fick vakta målet är kanske inte så mycket att orda om. Hon är för bra för att bara sitta på bänken. Däremot var det mer överraskande att Ona Batlle och Alessia Russo placerades på bänken. Kanske hade Skinner en tanke bakom det, då båda spelarna kom in i andra halvlek, när Arsenal kastade in offensiv kraft i form av nyförvärvet Stina Blackstenius – som United försökte locka till klubben – och förra Unitedspelaren Tobin Heath.

Batlle kom då in som högerytter. Detta uppskattades säkerligen av högerback Maria Thorisdottir, som hade en jobbig match på högerkanten.

Över 90 minuter var Arsenal det spelförande laget. Så värst många stora chanser skapade de ändå inte. När det hotade var det från vänster. Första kvarten hade Katie McCabe två farliga inspel, som sånär friställde en Arsenalspelare mitt i straffområdet.

Annars var det farligare när United kontrade. Både Martha Thomas och Leah Galton bjöd Ella Toone på stora lägen. När Toone får sådana lägen räknar vi nästan in målen men idag ville det sig inte för landslagsspelaren.

Andra halvlek är länge ett ställningskrig, där det fortsatt är United som skapar de stora chanserna. Bland annat har Millie Turner en nick i ribbans överkant efter en hörna.

Arsenal är spelförande men tillåts nästan aldrig hota på de farligaste ytorna. Turner och mittbackskollega Aoife Mannion är båda mycket bra medan Katie Zelem fortsätter att prestera betydligt bättre än i höstas på mittfältet.

Mitt i andra halvlek gör Arsenal ett trippelbyte och strax därefter gör United detsamma. Det får ingen stor påverkan på matchbilden men väl på resultatet. Vilde Boe Risa är ytterst nära att placera bollen i nät, framspelad av Batlle på en kontring. På nästa kontring känner sig Jen Beattie tvingad att brotta ner Russo, vilket ger varning till Arsenalspelaren och frispark till United.

Zelem lyfter in en perfekt boll och vid bortre stolpen når Russo högst och avgör matchen.

United firar segermålet.

Målet kommer i matchminut 85, vilket i den här matchen innebär att Arsenal har 13 minuter på sig att jaga kvittering. Så värst mycket mer än jakt blir det inte. Uniteds försvar står starkt mot Arsenals press och United tar en mycket meriterande seger.

Att det blev så lång tilläggstid berodde bland annat på att Arsenals tränare Jonas Eidevall inte kan bete sig. Den svenska tränaren tappade humöret när Thomas var lite brysk mot en motståndare. Situationen resulterade i varning för Thomas samt för både Eidevall och Uniteds tränare Skinner, som av förståeliga skäl inte accepterade Eidevalls beteende.

Jonas Eidevall kunde inte bete sig och blev tillrättavisad både av domaren och halva Uniteds lag.

För Skinner och United ser det stadigt ljusare ut. Kvällens seger bevisar att laget kan mäta sig med de bästa i England. Vi kan därmed se fram emot en cupsemifinal i början av februari. Semifinalerna lottas imorgon och de potentiella motståndarna för United är Manchester City, Chelsea och Tottenham.

Just Tottenham är nästa uppgift för Skinners lag. På söndag (13.00) väntar en mycket viktig ligamatch på Leigh Sports Village. United passerade Tottenham i tabellen i helgen. En seger på söndag betyder att Tottenham mer eller mindre skrivs bort från kampen om tredjeplatsen.

Men ikväll får Marc Skinner och hans tjejer njuta av en fantastisk seger!

Målet

Bonusvideo: Eidevalls fjanterier

Arsenal – Manchester United 0-1 (0-0)

FA Women’s League Cup, kvartsfinal, 19 januari


0-1 (85) Alessia Russo (Zelem)


Uniteds lag: Baggaley; Thorisdottir, Mannion, Turner, Blundell; Ladd (Boe Risa 73), Zelem; Hanson (Fuso Ferreira 34), Toone, Galton (Batlle 73); Thomas (Russo 73)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK