Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det senaste om Mason Greenwood
Polisen får mer tid / Ingen advokat från klubben / Sponsor agerar

Det fortsätter att komma uppdateringar gällande Mason Greenwood. Den engelska anfallaren sitter just nu i häkte misstänkt för kvinnomisshandel och våldtäkt.

Manchester United har bekräftat att Greenwood tills vidare inte kommer att träna eller spela matcher med klubben. På måndagen har även hans sponsor Nike agerat.

Polisen får mer tid

”Kriminalpolisen har beviljats ytterligare tid att prata med en man i 20-årsåldern som hålls häktad misstänkt för våldtäkt och kvinnomisshandel,” skriver Manchesterpolisen i ett uttalande. Polisen namnger honom inte men brittisk media – däribland BBC och The Athletic – har bekräftat att det är Mason Greenwood som är den häktade personen.

”Den misstänkte arresterades igår (söndagen den 30 januari) och hålls fortsatt häktad,” fortsätter polisens uttalande.

Polisen meddelar att brottsoffret erbjuds specialiststöd.

Allmänheten uppmanas att inte kommentera fallet och heller inte dela bilder som kan kompromettera brottsoffrets rätt till anonymitet eller påverka en pågående undersökning.

Ingen juridisk hjälp från United

Enligt Laurie Whitwell på The Athletic erbjuds Greenwood inget juridiskt stöd från Manchester United. Det noteras att United i formell mening inte har stängt av Greenwood, även om han alltså tills vidare inte får träna med klubben eller spela matcher. Detta med den rättsliga processen i åtanke.

United har tidigare erbjudit juridisk hjälp till spelare, till exempel fick Harry Maguire stöd när han arresterades i Grekland sommaren 2020. Däremot fick Ravel Morrison ingen hjälp från klubben när han 2011 var anklagad för att ha hotat ett vittne.

Nike stänger av samarbetet

Mason Greenwoods sponsor Nike har på måndagen uttalat sig:

Vi har stängt av vårt samarbete med Mason Greenwood. Vi är djupt bekymrade över de obehagliga anklagelserna och kommer fortsatt övervaka situationen.

Några korta tankar

Det var otvivelaktigt hemska bilder och ljudfiler som spreds igår. Jag tycker att det är på sin plats att vi – män framför allt – i första hand tänker på den drabbade kvinnan.

Våld är alltid avskyvärt, allra helst när våld brukas mot den som befinner sig i en utsatt situation. Den första tanken borde aldrig vara att ifrågasätta den som rapporterar ett brott, framför allt inte i fall som dessa där det är oerhört svårt att bevisa brott. Sedan är det förstås myndigheterna som ska utdela rättsliga straff.

Oavsett vad som sker framöver tycker jag att det skulle vara på sin plats för Manchester United att låta utomstående granska arbetskulturen i klubben. Det är inte nödvändigtvis så att klubben har agerat fel men det är oavsett värt att utreda hur det står till. Det här är inte det enda fallet i närtid som ger anledning till oro.