Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Donny van de Beek till Everton
Ett högt spel att välja Everton

Donny van de Beek lämnade Manchester United på lån till Everton under januarifönstrets sista dag. Blir det fart på karriären för nederländaren där? Om det och lite annat diskuterar Muss-redaktionen i denna frågeask.

Donny van de Beek har lämnat Manchester United på ett säsongslångt lån till Everton. Dina tankar om det?

Mikael Österdahl: Skönt, tycker det har varit tröttsamt med alla kommentarer om att han borde få speltid. Han har faktiskt fått en hel del chanser och egentligen aldrig utmärkt sig positivt. Det blir liksom löjligt när han hyllas enormt för att han hoppar över en passning och låter bollen gå till en lagkamrat. Något har gått väldigt fel när det bästa en spelare gör är att akta sig för bollen.

Adam Andersson: 68 minuter i ligan den här säsongen…. Att Donny vill bli utlånad och få fart på karriären igen förstår jag till hundra procent. Att Manchester United väljer att låna ut honom kan jag också förstå, eftersom det verkar vara fullständigt omöjligt att ge honom chansen för tillfället.

Elias Hallström: Att det var både nödvändigt och ganska väntat.

Gustav Brinck-Larsen: Eftersom han tydligen inte är bra nog för att få spela i United tycker jag en utlåning där han förhoppningsvis får en halv säsongs Premier League-spel är utmärkt.

Marcus Beijar: Sett till att han helt enkelt inte anses platsa i Manchester United så är det ju rimligt att han lämnar. Med facit på hand så borde han ju givetvis ha lämnat tidigare.

Jonathan Gren: Glad för Donnys skull. Han förtjänar att få speltid, något han inte skulle fått i United. Dock så känns det som att vi nu är ännu tunnare på mittfältet ifall någon skulle skada sig.

Tycker du att det är en bra lösning med ett lån säsongen ut, eller hade du velat sett någon annan lösning?

Mikael Österdahl: Hade inte gjort mig något om han hade lämnat permanent.

Adam Andersson: Säsongslångt lån är en bra lösning. Att sälja nu hade varit märkligt då det troligtvis kommer en ny tränare till sommaren. Tredje tränaren gillt, helt enkelt.

Elias Hallström: Den bästa lösningen hade så klart varit om han fick mer (kontinuerlig) speltid i United, men det verkar aldrig bli aktuellt för honom. Lånet kan nog dock göra honom gott.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror fortfarande på Van de Beek och vill inte se honom lämna klubben, så detta var i mina ögon en bra lösning.

Marcus Beijar: Nja. Svårt att säga. Manchester United har ju en fruktansvärt märklig truppsammansättning där han förstås är en del. Men samtidigt är det inte upp till den nuvarande managern att städa, det får näste man göra.

Jonathan Gren: Ja, ett rakt lån känns som det bästa alternativet. Då kan nästa tränare få ta ett beslut om han vill ha kvar Donny eller inte.

Totalt har van de Beek endast gjort 380 minuter för United den här säsongen och managerbytet tycks inte heller ha gjort någon större skillnad. Varför vill det sig inte för honom, tror du?

Mikael Österdahl: Solskjaer, Carrick och Rangnick har alla kollat på Donny och konstaterat: Han duger inte. Jag tror inte att det är svårare än och det ter sig för mycket troligare att alla tre har rätt än att alla tre har fel.

Adam Andersson: Det går naturligtvis inte blunda för att han knappt fått chansen. Solskjaers brist på rotation och Rangnicks vilja att börja vinna matcher har gjort att Bruno i princip spelat nonstop. Men att två tränare valt att behandla Donny på det här sättet får en att fundera. Hur är det med attityden? Har han fysiken för att hävda sig i Premier League? Klart det börjar snurra i skallen på en…

Elias Hallström: Det var från början en värvning som gjordes över huvudet på Solskjaer och det blev ju ganska tydligt att norrmannen inte ville/visste hur han skulle använda van de Beek. Inte heller känns Rangnicks fotboll passande för honom. För en bättre fotbollsspelare är han ju än ganska många i laget.

Gustav Brinck-Larsen: Om jag inte förstått det fel så finns det en oro för tempot, att det inte skall vara starkt nog. Att två tränare aktivt väljer att inte spela honom, trots vårt ganska usla centrala mittfält, säger ändå en del, även om jag själv inte tror att Van de Beek skulle vara sämre än Fred.

Marcus Beijar: I grund och botten handlar det förstås om att han inte är tillräckligt bra. Är han det så får han spela, givetvis. Det andra som spelar in är förstås att det inte finns någon naturlig position för honom som United ställer upp.

Jonathan Gren: Helt ärligt så vet jag inte, men någon anledning måste det ju finnas. Jag tycker inte att man kan bedöma honom på de få matcher han spelat då de flesta spelare behöver några matcher för att komma in i spelet. Kanske handlar det om att han är bäst som en offensiv mittfältare och där har vi ju redan Bruno.

Han kommer nu till Everton, som för närvarande ligger risigt till i ligan. Nu har man dock plockat in Frank Lampard som manager och även Dele Alli, som kommer konkurrera på mittfältet. Vad tror du om van de Beeks chanser att bevisa sig på Merseyside framöver?

Mikael Österdahl: Jag tror att han kommer spela ganska mycket i februari och ganska lite i april.

Adam Andersson: Känns som ett högt spel att välja Everton. Fiaskosäsong hittills, Lampard in och Dele Allis permanenta flytt till Merseyside är parametrar som gör att jag tvekar på om Everton är rätt klubb om man ska få en karriär att lyfta. Kanske att Palace hade varit ett tryggare val. Oavsett, det är många aktörer som har saker att bevisa på Goodison Park under våren. Spännande!

Elias Hallström: Större, i alla fall. I ett lag som Everton tror jag han kan gå in och göra märkbar skillnad. Sedan att Alli kommer finnas där tror jag inte behöver vara negativt. Bägge behöver komma igång, så de kan nog varva speltiden rätt bra. Samtidigt känns det också som att det måste finnas något löfte nedpräntat på det där kontraktet om att han nästintill ska ha garanterad speltid, både från honom själv och United.

Gustav Brinck-Larsen: Det hade ju varit jävligt typiskt om han hamnade på bänken även där, men jag tror ändå han kommer få några starter den närmaste månaden för att bevisa sig. Och då är det ju bara upp till honom själv.

Marcus Beijar: Jag tror väl kanske Everton kanske är mer hans nivå, även om Manchester United inte direkt hållit någon skyhög nivå under hans tid i klubben. Så ja, jag tror nog att han kommer att få spela, men det gäller att ta chansen då också.

Jonathan Gren: Förhoppningsvis så är chanserna ganska stora, men att man också plockade in Dele Alli gör mig lite tveksam.

Det pratas ofta om vilken position han egentligen är som bäst på. Var på planen vill du helst se honom?

Mikael Österdahl: Utanför planen.

Adam Andersson: Offensiv mittfältare. Som en tia.

Elias Hallström: För att göra liknelsen lite aktuell: i någon form av Lampard-roll, som ”åtta”. Luddigt, men jag tror de flesta typ fattar.

Gustav Brinck-Larsen: Med en defensivt orienterad mittfältare bredvid sig tycker jag han gör sig bäst som åtta. Men han är ju duktig längre fram med, som tia.

Marcus Beijar: Han borde rimligen ha en roll som sittande mittfältare, men då krävs det ett annat spelsystem än det United har, som sagt.

Jonathan Gren: Jag skulle vilja se honom mer som en 8:a. Tror att han skulle höra bra ifrån sig där.

Hans ett och ett halvt år i United har inte varit något annat än en flopp. Det kan nog de flesta skriva under på, men vad anser du krävs för att han ska lyckas i United?

Mikael Österdahl: Att vi blir degraderade, så att motståndet mer blir på hans nivå.

Adam Andersson: Tiden i Everton blir avgörande. Får han det att flyga borde han få chansen med en ny tränare i United nästa säsong. Det gäller att få chansen i 5-10 matcher från start- och att Donny tar den chansen.

Elias Hallström: Det är egentligen inte det att han inte är tillräckligt bra för United, utan snarare att United är ett alldeles för spretigt lag med ganska exakt noll grundtanke om hur man vill spela. Van de Beek behöver spela i ett lag som har ett mer utpräglat systemtänk, likt det Ajax han kom från, där det blir mer ”maskinellt”. Han är ingen som tar tag i matcher på egen hand, likt typ Bruno och Pogba kan göra emellanåt, Just därför tror inte jag att han kommer lyckas i United.

Gustav Brinck-Larsen: Upp med tempot och något bättre defensiv så skall det nog bli bra detta.

Marcus Beijar: Just nu ska det nog till något otroligt mycket för att han ska kunna lyckas i United, en fenomenal vår i Everton och förtroende av en ny tränare. Men, i grunden anser jag honom vara för dålig för United.

Jonathan Gren: Mer speltid. Det är svårt att bevisa någonting när man får spela några minuter här och där.

Tror du att han har vad som krävs för att lyckas i United?

Mikael Österdahl: Nej, om han hade haft det så hade han fått spela mer. Han var vår största värvning inför säsongen 2020/21. Detta till trots kunde han inte slå sig in på ett mestadels bedrövligt mittfält. Jag tycker att det är talande.

Adam Andersson: Inte övertygad. Det jag vet är att jag vill se honom få en ordentlig chans.

Elias Hallström: Som jag var inne på, ja. Men det handlar mer om yttre faktorer, som inte förändras över en natt precis.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, det tror jag ändå fortfarande. Men det är upp till bevis nu i Everton för att det förtroendet inte skall dras tillbaka.

Marcus Beijar: Nej, det tror jag inte.

Jonathan Gren: Ja det gör jag.

Kommer du sakna honom under återstoden av säsongen?

Mikael Österdahl: Nej,

Adam Andersson: Han har knappt spelat, så nej. Blir intressant att följa honom i Everton.

Elias Hallström: Njae, men samtidigt står vi väl där under våren med någon skada på McTominay, en tröttkörd Matic, och en fortsatt lika undermålig brasse. Så om någon månad eller två kanske…

Gustav Brinck-Larsen: Vi har ju inte sett honom särskilt mycket, och det är ju svårt att sakna nån som knappt spelar.

Marcus Beijar: Svårt att sakna någon som inte spelar, så nej.

Jonathan Gren: Det beror på vad som händer med skador och liknande. Som situationen är nu så kommer jag inte det.