Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om januarifönstret
Ett stort behov av värvningar men med ett litet utrymme

Det engelska transferfönstret för januari månad stängde i måndags vid midnatt och det var för en gångs skull väldig hög aktivitet med en del stora övergångar i Europa. Föga förvånande var det emellertid en tämligen lugn transferafton i Manchester United. I denna frågeask går vi igenom våra tankar om januarifönstret som United stod för.

Januarifönstret är stängt och Manchester United var tämligen inaktiva. De två stora händelserna var att Anthony Martial och Donny van de Beek drog på lån till Sevilla respektive Everton. Dina tankar om fönstret rent generellt?

Mikael Österdahl: Det var mest en ickehändelse.

Adam Andersson: Det var ett ovanligt fönster för att vara Manchester United. Knappt några rykten alls att grotta ner sig i. Tydligt att fokus var att släppa spelare istället för att bredda truppen. I höstas satt man med känslan att truppen var för stor, nu tycker man att truppen är för tunn. Då kan ett transferfönster inte kvittera ut ett annat betyg än underkänt.

Jonathan Gren: Alldeles för dåligt, men inte förvånande. Man är i desperat behov av en hållande mittfältare och det fanns billiga alternativ på marknaden. Denis Zakaria var tillgänglig för €7 miljoner och Boubacar Kamara för €10 miljoner, och båda hade gjort laget bättre.

Gustav Brinck-Larsen: Man kunde låtit Lingard lämna på lån, annars var det väl som förväntat. Att United skulle köpa nån kändes ju osannolikt.

Elias Hallström: Att United bokstavligen stod utanför fönstret och kikade in när alla andra klubbar gjorde affärer.

Vad är du mest nöjd med?

Mikael Österdahl: Att vi minskade storleken på truppen, även om den blir löjligt stor igen när alla utlånade återkommer.

Adam Andersson: Att Donny blev utlånad och att det sker till en Premier League-klubb. Upp till bevis nu, Donny!

Jonathan Gren: Att Donny van de Beek lånades ut, mest för hans skull.

Gustav Brinck-Larsen: Att Martial äntligen lämnade, om än bara tillfälligt.

Elias Hallström: Egentligen ingenting.

Vad är du missnöjd över?

Mikael Österdahl: Att vi inte hämtade hem Ethan Laird.

Adam Andersson: Att vi inte sålde Martial till Sevilla. Unitedkarriären är över för den gode Tony, tyvärr.

Jonathan Gren: Att man inte värvade en hållande mittfältare.

Gustav Brinck-Larsen: Jag hade gärna sett att man kunde kall tillbaka Amad och ge honom en rejäl chans, med tanke på det som hänt kring Greenwood.

Elias Hallström: Att klubben har trasslat in sig själva i en knut som verkar vara omöjlig att ta sig ur. Det finns alldeles för mycket dödkött, som vi inte kan bli av med av olika anledningar, vilket i sin tur begränsar möjligheterna att plocka in spelare.

United släppte alltså två etablerade A-lagsspelare på lån, medan man inte värvade en enda spelare. Hur tänker du kring det?

Mikael Österdahl: Vi har för stor trupp, så inget att orda om.

Adam Andersson: Truppen är väldigt känslig för skador men att det här var ett sätt att rusta för sommaren. Elangas genombrott borde ge svensken bra möjligheter att få mycket speltid till våren.

Jonathan Gren: Dåligt, och man gör ju det svårare för sig själva att nå topp 4.

Gustav Brinck-Larsen: Truppen är ju för stor, så är väl inte nåt konstigt med det egentligen.

Elias Hallström: Handlingsutrymmet är ju som tidigare nämnts begränsat, sett till hur miserabelt den här klubben sköts. Vet inte exakt hur hur stor truppen är, men något namn borde ju ha kunnat petats in.

Vad tror du det beror på att man inte gjorde någon värvning under detta fönstret? För behov finns väl, eller?

Mikael Österdahl: Vi har ett behov av att värva rätt spelare. Är inte rätt spelare tillgänglig så är det bättre att inte värva än att fylla truppen med fler medelmåttor.

Adam Andersson: Första januarifönstret sedan 2019 där inget nytt kommer in. Förklaringen är nog ganska enkel. Det kommer in en ny tränare i sommar som ska få möjlighet att sätta sin prägel på truppen.

Jonathan Gren: Behov finns absolut, men jag antar att man var lite försiktiga med värvningar då det är oklart vem som kommer att träna laget nästa säsong, vilket är förståeligt när det kommer till stora värvningar. Dock så förstår jag inte varför man inte tog en chansning på någon som Boubacar Kamara, som bara är 22 år och var tillgänglig för 10 miljoner euro.

Gustav Brinck-Larsen: Vi har ingen fast tränare och la mycket pengar i somras, så att man då skulle köpa nån nu kändes väl aldrig troligt.

Elias Hallström: Så klart behov finns. Vi har tappat två spelare offensivt samt en central mittfältare, där vi redan är jättesvaga. Men på det stora hela handlar det ju bara om brist på kompetens uppe i ledningen samt att man nog inte vågar ge Rangnick för fria händer redan nu (och om så är fallet kan det ju tyckas märkligt, då han antingen kommer bli någon typ av sportchef/konsult eller fortsätta som manager).

Hur tror du Ralf Rangnick resonerade kring att dels släppa spelare, dels värva spelare under januarifönstret? Tror du han är nöjd?

Mikael Österdahl: Jag förutsätter att han kände till förutsättningarna och han har varit tydlig med att truppen är för stor. Så han är nog ganska obrydd.

Adam Andersson: Nöjd är han nog inte för tillfället. Men nu borde fokus ligga på att hitta rätt med tränarfrågan till nästa säsong och bygga därifrån. Vi har inte råd att bomma på ytterligare en tränare…

Jonathan Gren: Är ganska säker på att han ville ha in en hållande mittfältare, men att klubben inte tillät honom att värva en. Dock tror jag att han är nöjd med att ha fått ut några spelare på lån då han många gånger sagt att truppen är för stor.

Gustav Brinck-Larsen: Tror han inser att han behöver en defensiv innermittfältare och det nu, men jag tror samtidigt att han förstår att rätt spelare skulle vara svår att få tag på i januari.

Elias Hallström: Värvningar var nog som sagt inte aktuellt och det tror jag stör honom. Att Martial och van de Beek skeppas iväg på lån kändes väl inte som dåliga beslut, men det kommer säkerligen påverka bredden i truppen på sikt under resten av säsongen.

Utöver att van de Beek och Martial har lämnat på lån återfinns även Amad på samma lista. Ivorianen gick till skotska Rangers i hopp om mer speltid. Dina tankar om det?

Mikael Österdahl: Spontant tycker jag att det är märkligt. För statusen på skotska ligan är så dålig att vi inte blir så värst mycket klokare om han gör succé.

Adam Andersson: Otroligt spännande spelare. Hoppas på ett genombrott i Skottland innan han kommer tillbaka nästa säsong och får speltid i United.

Jonathan Gren: Det viktigaste för Amad är speltid och att utveckla sin fysik. Därför tror jag att en utlåning till Rangers är ett bra alternativ. Dock så tror jag att en utlåning till en Championship-klubb hade varit bättre.

Gustav Brinck-Larsen: Tråkigt då jag vill se honom få speltid i United redan nu, men om Rangnick inte tror på honom än var det så klart bra.

Elias Hallström: Känns väl ganska ointressant, tycker jag. Hoppas givetvis att det går bra men Amad är långt ifrån en A-lagsplats i United.

Hur väl anser du United står rustade inför våren, när man dels ska göra upp om Champions League-plats i ligan, dels gå in i slutspel i samma turnering?

Mikael Österdahl: Vi har en trupp som i grunden är mycket bättre än prestationerna hittills den här säsongen. Sen är det förstås en bit upp till de bästa lagen men tar vi inte fler poäng i vår än Arsenal och Tottenham måste det ses som ett misslyckande.

Adam Andersson: Om alla är skadefria ska det inte vara några problem. Men några dragna baksidor på fel spelare och vi sitter med en väldigt tunn trupp. Om vi slutar topp fyra? Ja, det gör vi. Hur det går i CL? Utslagna mot Atlético.

Jonathan Gren: Man har ju en relativt stor trupp, men det är tveksamt om den är tillräckligt bra för att utmana om en CL-plats. Förhoppningsvis betyder dessa utlåningar att man kommer att ge fler ungdomsspelare chansen. När det kommer till CL-slutspelet så tror jag att man får det tufft att ens ta sig förbi Atletico Madrid.

Gustav Brinck-Larsen: En bra trupp har vi, med en enorm brist som kommer göra att säsongen blir medioker ändå.

Elias Hallström: Jag har inga större förväntningar längre. Truppmässigt ska vi ju kunna utmana om tredjeplatsen åtminstone, men i praktiken känns det här gänget kommer få slita rejält för att ens ta sig in bland topp sex.