Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Everton 3-1
Russo nickade hem tre poäng på Old Trafford

Manchester Uniteds damlag vände underläge till seger när laget för första gången fick chansen att spela inför fans på Old Trafford. Everton chockade med ett tidigt ledningsmål men United vände till seger tack vare två nickmål av Alessia Russo och ett straffmål av Katie Zelem.

Publiksiffran landade på 20.241 åskådare. Det var färre än de dryga 30.000 biljetter som United rapporterades ha sålt. Oavsett var det en välförtjänt publikfest för damlaget. Förhoppningsvis återkommer åskådarna när United har hemmamatch mot Brighton på Leigh Sports Village nästa vecka.

En historisk tillställning på Old Trafford var det. Viktigast är ändå de tre poängen.

Marc Skinner gjorde två förändringar i startelvan jämfört med 1-1-matchen mot West Ham. Maria Thorisdottir var tillgänglig igen efter sjukdom och ersatte Diane Caldwell i mittförsvaret. Caldwell missade matchen på grund av skada. Hayley Ladd är däremot tillbaka efter skada och blev en mer naturlig nödlösning i mittförsvaret än Katie Zelem senast. Lagkapten Zelem flyttade upp till sin ordinarie mittfältsposition, vilket förpassade Vilde Boe Risa till bänken.

Matchen hade knappt börjat när Everton tog ledningen. Gästerna vann bollen efter en misslyckad långpassning från Thorisdottir. De gick till en snabb kontring. Uniteds backlinje klev upp högt men Everton spelade sig ur pressen och Kenza Dali hittade Claire Emslie på högerkanten. Emslie sprang sig fri och placerade bollen bakom Mary Earps i Unitedmålet.

Everton tog en tidig ledning.

Alessia Russo – som återigen spelade toppforward, med Martha Thomas som högerytter – var första Unitedspelare att testa Evertons målvakt  Sandy MacIver. Hon vann bollen utanför straffområdet och gick på avslut men det var en smal sak för målvakten att rädda.

Annars var det inledningsvis ett stressat hemmalag vi fick se. Passningarna var slarviga och för ofta valde spelarna svåra alternativ. Everton fortsatte att kontra mot Uniteds höga press, vilket bland annat innebar att Thorisdottir tvingades dra på sig en varning.

Mitt i halvleken börjar United få bättre kontroll på tillställningen. En tillfällig förändring ser ytterbackarna Ona Batlle och Hannah Blundell byta kant för en stund. Blundell hade det tufft på vänsterkanten och det blev bättre när Batlle flyttade dit.

United är ständigt farliga på fasta situationer och Thomas tvingar MacIver till en bra räddning efter en hörna.

Spelövertaget ger utdelning då Russo kvitterar. Batlle är nu tillbaka på högerkanten och väggspelar med Jackie Groenen innan hon måttar ett inlägg. I straffområdet är Russo starkast och anfallaren gör ännu ett nickmål.

Efter kvitteringsmålet är United spelförande i jakten på ett ledningsmål. Everton hotar på någon kontring och Izzy Christensen har ett avslut tätt utanför.

United öppnar andra halvleken bra och Ella Toone får en jättechans för att ge United ledningen, sedan Thomas briljerat på högerkanten. Toone lyckas dock inte få inlägget under ribban.

Strax därefter görs Thomas ner i straffområdet och domaren pekar korrekt på straffpunkten. Zelem kliver fram och är hur säker som helst för att ge United ledningen från elva meter.

Katie Zelem ger United ledningen på straff.

Dryga timmen är spelad när United rånas på ett mål. Thomas spelar in bollen i mål på en målvaktsretur, men målet blir bortdömt sedan linjedomaren obegripligt vinkat för offside på Thorisdottir, trots att norskan var minst en meter onside.

Det är nu helt och hållet Uniteds match. Hemmalaget dominerar och kontrollerar spelet. Det känns mest som en tidsfråga innan ledningen ska dubblas.

Det är också vad som till slut sker. Återigen kommer målet genom Russo på nick. Den här gången efter en hörna från Zelem.

Nickspecialisten Alessia Russo punkterar matchen när hon sätter 3-1.

På tilläggstid är inhopparen Signe Bruun nära att göra 4-1 med ett spektakulärt avslut, men MacIver räddar.

Sammantaget en klart rättvis seger för United. Laget började nervöst men när nerverna väl lugnade sig var det kontrollerat och ingen kan ifrågasätta segern.

Bäst i United var Alessia Russo, inte bara för de två målen. Framför allt i första halvlek var Russo över allt och Everton kunde inte kontrollera den kraftfulla anfallaren.

Alessia Russo var matchens bästa spelare.

I övrigt imponerade Jackie Groenen på mittfältet och Ona Batlle var förstås också mycket bra. Martha Thomas imponerade stort efter paus. Även Katie Zelem ska framhållas, även om hon slarvade en del i matchinledningen. Hennes fasta situationer är alltid ett hot för United. Ella Toone hade inte sin allra bästa match men visade stundtals vilken fotbollsspelare hon kan vara.

Målen

Manchester United – Everton 3-1 (1-1)

FA Women’s Super League, 27 mars


0-1 ( 4) Claire Emslie
1-1 (35) Alessia Russo (Batlle)
2-1 (54) Katie Zelem (straff)
3-1 (84) Alessia Russo (Zelem)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Ladd, Thorisdottir, Blundell; Zelem, Groenen (Moore 83); Thomas (Hanson 72), Toone (Boe Risa 89), Galton; Russo (Bruun 89)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK