Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Manchester United U23 säsongen 2021/22
Varken succé eller fiasko för vårt unga U23

Manchester Uniteds U23 har även säsongen 2021/22 blandat bra med dåligt. Resultaten kan inte sammanfattas som annat än mediokra men individuellt finns det positivt att lyfta fram.

”Vi har medvetet valt att hålla vårt U23-lag ungt,” har Uniteds akademichef Nick Cox förklarat. I all väsentlighet har United ställt upp med ett U19-lag i en U23-liga. Det är också en delförklaring till att resultaten varierar kraftigt för vårt U23. I ligaspelet noterar vi elva vinster och nio förluster.

Det blev till slut en sjätteplats för United i ligan (Premier League 2). Vi kan givetvis inte kalla det succé men det vore fel att fiaskostämpla det resultatet.

Sanningen är att United i sitt akademiarbete inte fokuserar på resultat. Akademin fokuserar på individernas utveckling. Därmed inte sagt att resultaten inte spelar någon roll. Om spelarna är dåliga får de veta det. Men ett vinnande U23-lag är inte prioriterat.

Med det sagt förväntar jag mig ändå bättre. Vi har för många insatser som har varit för dåliga. Det är liksom inte okej att förlora med sex mål mot West Ham.

I EFL Trophy – där lagen i League One och League Two spelar med seniorlag – blev det tyvärr respass redan i gruppspelet. Jag tycker ändå att Uniteds insats i cupen är godkänd. Vi förlorar på bristande fysik och erfarenhet.

I praktiken spelade United med U23-laget även i Uefa Youth League. Där gjorde United ett fantastiskt gruppspel innan det tyvärr blev förlust på straffar mot Dortmund i den första utslagsomgången. Känslan var att United var det bättre laget men motståndarna hittade ett sätt att vinna matchen.

(Av: Mikael Österdahl)

Tränare: Neil Wood

Neil Woods säsong har i mitt tycke varit under förväntan. Jag ska inte ljuga och säga att jag har koll på alla andra U23-lag men med all den talang som finns i United så ska man vara högre upp i tabellen. Vad som sticker ut mest för mig är hur lite mål man gjort trots den offensiva talang man har, och en del av det måste ligga på tränaren. Det kändes som att man kanske förlitade sig lite för mycket på den individuella talangen som fanns i laget när man istället borde ha fokuserat mer på att få dem att spela mer som ett lag.

Men det ska också noteras att resultaten inte är det viktigaste, utan det är spelarutveckling. Till exempel så har han haft en del i Alejandro Garnachos utveckling denna säsongen.

(Av: Jonathan Gren)

Lagstatistik

Matcher:36
V-O-F17-7-12
Målskillnad:66-59
Vinstprocent:47 %
Premier League 2:Sexa
EFL Trophy:Gruppspel
Uefa Youth League:Åttondelsfinal

Målvakter

Matěj Kovář (U21)

Matej Kovár spenderade bara första delen av säsongen hos Manchester United innan han lånades ut till Burton Albion under vårsäsongen. Det blev tolv matcher i United-tröjan denna säsong, och på dessa matcher blev det fem hållna nollor. På det hela så har han haft en bra säsong både i klubb och landslag och om någon ska ta steget upp till A-laget så tror jag att det är Kovar. (Jonathan)

Ondřej Mastný (U20)

Mastný var ute med en skada under hösten. Tillbaka från skada tog han över som förstamålvakt i U23 när Kovář försvann på lån. Mastný är en bra målvakt men nog är hans landsmän Kovář och vår juniorkeeper Radek Vítek större talanger. (Micke)

Övriga

Dermot Mee (U20) har bara spelat sporadiskt. Även varit iväg på lån till klubbar på låg nivå. (Micke)

Paul Woolston (U23) tvingades i våras lägga skorna på hyllan på grund av skada. Har i vår agerat expert i MUTV men tycks ha tankar på en tränarkarriär. (Micke)

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Matěj Kovář1251,17
Ondřej Mastný921,44
Radek Vítek912,22
Dermot Mee3 (1)01,99
Dean Henderson202
Tom Heaton102

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Försvarare

Álvaro Fernández (U19)

I ett underpresterande reservlag så har Alvaro Fernandez varit en av ljusglimtarna. Spanjoren har haft ytterligare en bra säsong där han egentligen blivit bättre på alla plan. Framåt så fortsätter han att ta stora kliv där det blivit 7 assist denna säsongen.

Det kommer att bli väldigt intressant att se vad som händer med Fernandez nästa säsong. Jag hoppas verkligen att han får en ärlig chans att slå sig in i A-laget, men en utlåning känns mest troligt. (Jonathan)

Björn Hardley (U20)

Säsongens höjdpunkt för Hardley var när han fick sitta på bänken i a-laget mot Young Boys. Något inhopp blev det inte och jag skulle bli förvånad om vi ser honom i a-lagstruppen igen. På den här nivån är han en pålitlig försvarare och hans passningsfot imponerar.

Nu är det dags att ta steget upp till seniorfotbollen och gissningsvis lämnar han på lån. Där kan jag spontant känna att en flytt hem till Nederländerna skulle passa honom bättre än spel i typ League One. (Micke)

Teden Mengi (U20)

Mengi spenderade bara första halvan av säsongen hos United innan han lånades ut till Birmingham under den andra halvan. Under hans tid i United var det klart att han var lagets bästa mittback och i det blev elva vinster på de 17 matcher han spelade i. Det var ganska tydligt att han behövde lånas ut och spela på seniornivå, vilket han fick. Tyvärr blev det inte många matcher i Birmingham där han åkte på en skada som innebar att det bara blev tio matcher i den blåa tröjan.

Det ska bli intressant och se vad som händer med Mengi nästa säsong. Personligen så tror jag att han är tillräckligt bra för att vara A-lagets fjärde mittback. Frågan är hur mycket han tjänar på att spendera mestadels av sin tid på bänken, och därför är nog en till utlåning bäst för honom. (Jonathan)

Charlie Wellens (U20)

Charlie Wellens är en spelare som jag har svårt att få något grepp om. Han har absolut inte gjort en dålig säsong, utan tvärtom. Det blev sex assist från högerbacksplatsen vilket får ses som mycket positivt. Problemet för mig är att se vad nästa steg är för Wellens då jag har stora reservationer att han kommer att bli en A-lagsspelare för United i framtiden.

Nästa säsong tror jag att det blir en utlåning för Wellens, och förhoppningsvis kan han ta ett stort steg framåt i sin utveckling, framförallt defensivt. (Jonathan)

Övriga

Will Fish (U19) var iväg på ett misslyckat lån under hösten. Var sedan ordinarie i U23 under våren. Han behöver visa större auktoritet när han spelar. (Micke)

Paul McShane (23+) kom till klubben inför denna säsong, egentligen för att spela en dubbel roll som både spelare och tränare. Man får väl ändå se det som positivt att det bara blev sex matcher för McShane denna säsong då det innebar att spelarna i försvaret höll sig hyfsat skadefria. (Jonathan)

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Álvaro Fernández3247
Björn Hardley29 (1)21
Charlie Wellens2816
Teden Mengi1600
Marc Jurado13 (3)01
Will Fish1210
Rhys Bennett6 (3)10
Paul McShane5 (1)00
Phil Jones300
Joseph Olowu200
Tyler Fredricson100
Willy Kambwala100
Sam Murray100
Sonny Aljofree0 (1)00
Habeeb Ogunneye0 (1)00

Mittfältare

Hannibal (U19)

Det har inte blivit speciellt många matcher för Hannibal denna säsongen, och det har delvis berott på skador men också på grund av landslagsuppdrag. När han väl har spelat så är det dock ingen tvekan om att han är en av de klart bästa spelarna på plan. Poängproduktionen har inte varit vad man önskat, men trots det så är han ofta inblandad i lagets mål på ett eller annat sätt. (Jonathan)

Zidane Iqbal (U19)

Jag har varit förtjust i Zidane Iqbal sedan första gången jag såg honom spela. Den här säsongen har han äntligen fått ordentligt med speltid (20 starter, att jämföra med 13 totalt under hans två juniorår). Dessutom fick han debutera i a-laget!

Nu har Iqbal oftast spelat som en av två sittande mittfältare. Han är bättre med boll än utan. Det är inte tu tal om att tekniken är hans främsta tillgång. Har han en framtid som a-lagsspelare i United? Det skulle förvåna. (Micke)

Charlie Savage (U19)

Måhända kommer Charlie inte få en lika fin karriär som pappa Robbie. Men till skillnad från pappa kan Charlie stoltsera med han har spelat a-lagsfotboll för Manchester United.

Savage har nu etablerat sig som en mycket pålitlig mittfältare i U23. Bäst är han som bollvinnare och grovjobbare. Vägen till Uniteds a-lag är nog för lång för Charlie, men nog kan han en dag gå i pappas fotspår som walesisk landslagsspelare. (Micke)

Martin Šviderský (U20)

Svidersky säsong har varit ungefär vad jag förväntade mig. Han gör det han ska i den djupa mittfälltsroll han spelar i. Hans bästa egenskaper enligt mig är bollprogression och passningsspel, men jag tror att han saknar snabbheten för att ta sig in i A-lagstruppen. (Jonathan)

Övriga

Amad (U20) spelade bara två matcher i U23 och visade då att han är för bra på den här nivån. (Micke)

Connor Stanley (U20) spenderade hösten på lån i USA och fick sedan bara sporadiska inhopp. Skulle förvåna om han är kvar i klubben nästa säsong. (Micke)

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Martin Šviderský25 (3)01
Charlie Savage23 (6)22
Zidane Iqbal20 (5)41
Isak Hansen12 (5)03
Hannibal1214
Sam Mather5 (7)10
Kobbie Mainoo3 (5)00
Omari Forson3 (2)11
Amad221
Maxi Oyedele1 (1)00
Dylan Levitt100
Daniel Gore0 (4)00
Connor Stanley0 (3)10

Anfallare

Noam Emeran (U20)

Skador fortsätter att hämma Noam Emerans utveckling. Före årsskiftet var han bara tillgänglig för spel i ett fåtal matcher. Ändå signerade han i våras ett nytt kontrakt med United. Det säger mig att United fortsatt har tro på hans talang.

Under vårsäsongen har Emeran spelat regelbundet. Han har en bra förmåga att skapa chanser, med sin snabbhet och finurlighet. Ändå är vägen till seniorfotbollen fortsatt lång. Emeran är nu i en ålder där han borde försvinna på lån men jag gissar att han blir kvar i U23 åtminstone under höstsäsongen. (Micke)

Shola Shoretire (U18)

Unge Shoretire var åldersmässigt junior även den här säsongen. Detta till trots har han inte spelat en enda minut i juniorlaget. Det är extra anmärkningsvärt av två anledningar. Dels är Shoretire en av de yngre U18-spelarna. Framför allt är han fysiskt liten. Generellt är det storväxta spelare som flyttas upp i åldersgrupperna. I den lilla kroppen bor en krigare, även om det är tekniken som är hans styrka.

Under säsongen har Shoretire flest mål och flest assists i U23. Han har flyttat runt på planen. Oftast högerytter eller tia. Han har även gjort några matcher som sittande mittfältare, vilket jag tolkar som att ledarna vill utmana honom.

Fernández prisades rättmätigt som bästa U23-spelare. Shoretire var för mig främsta utmanare. Nästa säsong hoppas jag att han spelar en hel del seniorfotboll. Kanske på lån men han borde få en försäsong på sig att imponera på Erik ten Hag. Gör han det tillräckligt bra finns ett alternativ med speltid i Ligacupen och Europa (Conference) League. (Micke)

Övriga

D’Mani Mellor (U21) Mellor inledde säsongen hos United men redan i slutet av augusti lånades han ut till Salford i vad som skulle bli en riktigt tuff period för 21-åringen. Det var främst skador som satte stopp för Mellor och det blev bara 20 minuters spel i Salford. När han sedan kom tillbaka till United i januari tidigare i år så blev det en nytändning för Mellor som sedan dess stått för hela sju mål och två assist på tio matcher. (Jonathan)

Mateo Mejia (U19) En spelare som haft det riktigt tufft under sin tid som United-spelare är Mateo Mejia. Spanjoren har varit oerhört skadedrabbad men nu verkar det som att han är tillbaka på rätt väg. De har blivit inhopp i de två sista matcherna denna säsongen, och utöver det så nätade han hela fyra gånger i en träningsmatch mot QPR tidigare denna månaden. Förhoppningsvis kan Mejia hålla sig skadefri nästa säsong så att vi får se vad han verkligen går för. Jag tror att det kan finnas något i Mejia, förutsatt att han undviker skador. (Jonathan)

Dillon Hoogewerf (U19) Det blev bara en halv säsong för Hoogewerf innan holländaren lämnade klubben permanent. Innan det så blev det inte heller någon vidare succé där det denna säsongen blev det bara sex matcher från start och inte i en enda match fick han spela 90 minuter. Personligen så gillade jag Hoogewerf, men hans storlek var ett problem och det kändes som att det inte riktigt fanns någon väg för honom in i A-laget. (Jonathan)

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Shola Shoretire29910
Charlie McNeill14 (6)82
D’Mani Mellor1472
Alejandro Garnacho12 (8)62
Joe Hugill10 (3)30
Anthony Elanga1053
Noam Emeran9 (6)22
Dillon Hoogewerf6 (10)21
Mateo Mejia0 (3)00
Manni Norkett0 (3)00
Ethan Ennis0 (1)00