Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kvartalsrapport och konferenssamtal
Beslutsamhet om att prestera bättre nästa säsong och framöver

Manchester United PLC presenterade under torsdagen sin ekonomiska resultatrapport för det tredje kvartalet (perioden januari till mars) i det finansiella året 2021/22.

Intäkterna för perioden var £65,6 miljoner, vilket är en ökning med £7,5 miljoner, motsvarande 12,9%, jämfört med samma period förra året. EBITDA går upp från 14,4 till 20,4 under samma jämförelseperiod.

Teveintäkterna minskade i och med att man spelade åtta matcher färre hemma- och bortamatcher i alla turneringar. Minskningen uppgick till 12%. Matchdagsintäkterna ökade dock nätt med cirka 2%, detta då full kapacitet tillåtits under efter Covid-19.

Periodens höjdpunkter är, enligt rapporten:

  • Erik ten Hag tog över som manager och började sitt arbete den 23 maj.
  • Herrlaget slutade på sjätte plats i Premier League säsongen 2021/22, vilket innebär att man får spela Europa League nästkommande säsong.
  • Damlaget slutade på fjärdeplats i FA Women’s Super League säsongen 2021/22.
  • Supporterorganisationen Fans’ Advisory Board träffades för första gången för att stärka supporterengagemanget runt Manchester United.
  • Konsulter har anlitats för att undersöka alternativ kring för utveckling/ombyggnation av Old Trafford.
  • Rekord i antal sålda medlemskap, samt rekordförsäljning av förnyande säsongsbiljetter för säsongen 2022/23.
  • Normal försäsong i sommar med stopp i Thailand, Australien, och Norge i juli.

Verkställande ordförande Richard Arnold kommenterar:

Säsongen har uppenbarligen varit en besvikelse för herrlaget. Arbetet för att komma till rätta med detta leds av vår fotbollsdirektör, John Murtough och vår nye manager, Erik ten Hag. Motståndskraft och hög standard är kärnan i Manchester United och vi är beslutsamma om att prestera bättre resultat nästa säsong och framöver. Tro på våra ungdomar är en annan nyckelfaktor i klubben och de fortsatta framgångarna för vår akademi kommer ge självförtroende inför framtiden. 

I det stora fotbollslandskapet har vi sett en signifikant utveckling inom Fifas agentreglering, nya inträdeskrav i Uefas klubblagsturneringar samt Uefa Financial Fair Play-regelverk. I sin helhet demonstrerar dessa förändringar en välkommen trend mot en starkare styrning och bättre ekonomisk hållbarhet i europeisk fotboll. Vid sidan av planen har våra intäkter stabiliserats efter pandemin, vilket speglar vår bestående styrka inom finansiella angelägenheter, som i sin tur ger oss förmågan att fortsätta investera i klubben.

Nyckeltalen:

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet landade på 152,8 miljoner, jämfört med 118,3 miljoner förra kvartalsperiod.

  • De kommersiella intäkterna blev 65,6 miljoner. Ett nytt sponsoravtal med Tezos samt förnyande av sponsordeals med Visit Malta och Maui Jim, gör att sponsorintäkterna landar på £39,2 miljoner (9,4%). En ökning registreras även vad gäller merch och detaljhandel, som ökar från £22,3 miljoner till £26,4 miljoner (18,4%). En förklaring till detta är att Megastore vid Old Trafford kunnat hålla uppe regelbundet efter Covid-19.
  • Intäkterna för broadcasting blev £51,5 miljoner – en minskning med £7,1 miljoner (12%).
  • Matchdagsintäkterna blev £35,7 miljoner – en ökning med £1,6 miljoner (2,132 %).

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) blev £20,4 miljoner – en ökning från £14,4 miljoner.

Nettoresultatet är £27,7 miljoner i vinst – en ökning på 53%.

Kontanttillgångarna är £95,8 miljoner – en ökning med 13,1%.

Nettoskulden är £495,7 miljoner – en ökning på 11,8%. Som vanligt noteras att bruttoskulden i USD är oförändrad.

Lönekostnaderna uppgick £101,8 miljoner – en ökning på 19,5%. Detta förklaras av investeringar i spelartruppen.

Aktieutdelning har beslutats om att betalas ut 24 juni 2022 – $0,09 per aktie.

Framtidsutsikterna lyser med sin frånvaro.

Något konferenssamtal ägde inte rum den här gången.