Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Målvaktstränaren lämnar Manchester United
Alan Fettis till Championshipklubb

Alan Fettis, som har varit målvaktschef i akademin (Head of Academy Goalkeeping), lämnar Manchester United. Detta bekräftade klubben på fredagskvällen. Fettis flyttar till en Championshipklubb – enligt rapporter Middlesbrough – där han kommer att bli målvaktstränare för a-laget.

Fettis har jobbat för United sedan 2011, då han tog en roll som målvaktstränare i akademin. Under tiden i klubben har han primärt jobbat med målvakterna i akademin men han har emellanåt även arbetat med a-lagsmålvakterna.

Av allt att döma var Fettis en uppskattad målvaktstränare i United. Han är den tredje akademitränaren som lämnar United den här sommaren. Precis som var fallet för Neil Wood och Neil Ryan tar Fettis ett steg uppåt i karriärhierarkin. Enligt Andy Mitten på The Athletic blir Fettis nu målvaktstränare under Chris Wilder i Middlesbrough. United noterar bara att det blir en Championshipklubb för målvaktstränaren.

En som har riktat särskilt beröm till Fettis är Víctor Valdés. ”Jag vill offentligt säga tack till U21-tränaren Alan Fettis,” sa Valdés sommaren 2016. ”Utan honom skulle jag ha gett upp fotbollen. Han fick mig att kämpa vidare och stoppade mig när jag funderade på att avsluta karriären.”

Enligt Mitten kommer Erik ten Hag inte att ta med sig någon målvaktstränare till klubben. Richard Hartis blir kvar som målvaktstränare för a-laget.

United har varit framgångsrika på att utbilda målvakter. Dean Henderson, Sam Johnstone, Pierluigi Gollini och Kieran O’Hara är exempel på Unitedfostrade målvakter som har blivit landslagsspelare efter att ha utbildats av Fettis i United.

I dagens United ska de båda tjeckiska målvakterna Matej Kovár och Radek Vítek vara högt aktade av Fettis.

Nick Cox, akademichef, säger:

Vi är glada att Alan kommer att uppfylla sin ambition att träna seniormålvakter på heltid.

Han har haft en viktig roll i utvecklingen av ett antal talangfulla målvakter i vår akademi.

Vi är stolta över den möjlighet som finns för tränare att utvecklas i vårt system och det här är ännu ett bra exempel på den goda omgivningen vi har skapat.

Hela akademin tackar Alan för hans tjänster under hans elva år i klubben och önskar honom all lycka i hans nya roll.

Ersättare för Fettis kommer att bekräftas i sinom tid.

Vi önskar Alan Fettis lycka till i framtiden och tackar för hans arbete för Manchester United!