Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Förändringar på tränarsidan i akademin
Cochrane lämnar, Binnion och Dempsey får större roller

Manchester United har idag meddelat den nya ledarstrukturen för den professionella utvecklingsfasen i klubbens akademi. Utvecklingschef Justin Cochrane blir fjärde tränare att lämna akademin för större uppdrag annorstädes. Samtidigt får Travis Binnion och Mark Dempsey större roller, medan Paul McShanes roll som akademitränare bekräftas.

Det blev bara ett år i Manchester United för Justin Cochrane, som har varit klubbens utvecklingschef (Head of Player Development and Coaching). Det är alltid svårt att bedöma akademitränarnas arbete men av allt att döma har Cochrane varit uppskattad i United. Han lämnar nu för ett jobb som a-lagstränare i en Premier League-klubb, enligt trovärdiga rapporter Brentford. Det är således ett steg uppåt i karriärhierarkin.

För United innebär det att fyra ledande akademitränare – förutom Cochrane även Neil Wood, Neil Ryan och Alan Fettis – lämnar klubben i sommar. Det är ett stort bortfall som samtidigt pekar på att tränarna i akademin gör ett utmärkt arbete.

Cochranes roll tas över av Travis Binnion (till höger på bilden), bekräftar United idag. Binnion tog inför förra säsongen över som huvudtränare (lead coach) för juniorlaget. Han kommer att fortsätta i den rollen kombinerat med ansvaret som utvecklingschef. För Binnion innebär det inte nödvändigtvis ökad arbetsbörda. Han hade tidigare rollen som utvecklingschef för U14 till U16.

Mark Dempsey fortsätter i United som senior akademitränare (Senior Academy Coach) men han får ökat ansvar, då han kommer att ansvara för U23-laget under matcher. Det blir därmed Dempsey som ersätter Wood.

Paul McShane kommer nästa säsong jobba som Professional Development Phase Coach, det vill säga tränare i åldersgrupperna U18 till U23 (som klassas som den professionella utvecklingsfasen). Hans nya roll bekräftades i samband med att han slutade som spelare.

Colin Little (till vänster på bilden) och Kevin Wolfe kommer att fortsätta som assisterande tränare i U18.

Fortfarande finns det luckor i akademin och United noterar att en målvaktstränare (ersättare till Fettis), en phase coach (ersättare till Ryan, skulle jag tippa) och en playing coach ska anställas. Som jag tolkar det ämnar United plocka in en veteranspelare i sommar, för ett jobb som akademitränare och överårig spelare i U23, precis som klubben gjorde med McShane förra året.

Akademichef Nick Cox säger till Uniteds hemsida att klubben är glada över att bekräfta ledarstrukturen för akademin. Cox pekar på att United blir ännu flexiblare på tränarsidan, vilket han menar reflekterar det skräddarsydda förhållningssätt till spelarutveckling som klubben har.

Vidare hyllar Cox det arbete som Binnion, Dempsey och McShane gjorde den gångna säsongen, som slutade med att United vann FA Youth Cup.

Cox tackar också Cochrane för hans arbete i klubben. Han pekar ånyo på att Uniteds akademi är en bra utvecklingsgrund inte bara för spelare utan även för tränare.

Vi tackar Justin Cochrane för hans arbete i Manchester United och önskar honom lycka till i framtiden. Samtidigt gratulerar vi Travis Binnion, Mark Dempsey och Paul McShane till de nya uppdragen.