Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Liverpool
Nytt och spännande men mycket spekulationer

Imorgon drar det igång igen, nästan på riktigt. Manchester United ska ta emot Liverpool under försäsongens första träningsmatch och som sig bör när vi befinner oss i den här perioden är det mesta väldigt spekulativt. När det dessutom är med en ny manager vid sidlinjen blir det ännu svårare. Jag tror dock att många kan skriva under på att det ska bli ganska spännande, om inte annat. 

Manchester United

United reste till Thailand i slutet av förra veckan och har i skrivande stund genomfört ett par träningspass på asiatisk mark. Resesällskapet består av 31 spelare och utöver att Cristiano Ronaldo inte finns med är det egentligen inga konstigheter. I vår guide till försäsongen finns att läsa om till exempel truppen, ungdomarna, matcherna, hur de sänds, och så vidare.

I den här kolumnen fokuserar vi mer specifikt på matchen mot Liverpool imorgon, och som påpekades i ingressen handlar det mesta om gissningar just nu. Att vi vet vilka spelare som finns med gör egentligen ingen skillnad, då det är så pass många.

En startelva måste ändå Erik ten Hag ställa ut och vi får anta att han vill mönstra bästa tänkbara lag. 52-åringen har förhoppningsvis hunnit bilda sig en ganska bra uppfattning om spelarna i truppen och hur de kan tänkas passa in i den typ av fotboll han vill spela. Vilken formation han utgår ifrån kan på vissa positioner bli avgörande för vilka som spelar. Det vi kan räkna med är antingen ett 4-2-3-1-system eller ett mer rakare 4-3-3.

I försäsongsguiden ställde jag upp en potentiell förstaelva med det förstnämnda systemet men känslan nu är snarare att det senare kan bli aktuellt. Det är framför allt mittfältet jag tror skulle gynnas av det. Ett mittfält som i så fall kan tänkas bestå av Fred i den lite mer sittande rollen centralt, med Bruno Fernandes och Donny van de Beek bredvid sig. Jag tror inte Ten Hag kommer ta någon större hänsyn till motståndet imorgon, annars hade Scott McTominay kunnat vara aktuell för att bidra med fysik och lungor.

Bruno Fernandes lär spela från start imorgon. Får portugisen sällskap av Donny van de Beek?

I backlinjen och på målvaktspositionen känns det inte som att några större experiment är på gång. David de Gea vaktar givetvis kassen och i mittförsvaret kamperar sannolikt Raphaël Varane och Harry Maguire. Till höger om dem känns Diogo Dalot mer kompatibel i Ten Hags filosofi, även om det har varit ganska uppenbart att den portugisiske ytterbacken inte håller för United. Till vänster blir det så klart lite mer spännande med tanke på att nyförvärvet Tyrell Malacia håller till där. Jag tror dock startdebuten får vänta. Imorgon spelar Luke Shaw.

Framåt, då? Det hade varit roligt att se en trio med Marcus Rashford, Jadon Sancho, och Anthony Elanga. Bekymret är att ingen kan spela centralt. Den i truppen som förmodligen är bäst lämpad för det är Anthony Martial. Kan fransmannen återuppstå under en ny manager, eller lever han på lånad tid i United? Han har tvivelsutan fotbollen i sig, så om Ten Hag kan sätta lite eld i baken på honom finns så klart chansen, även om den känns liten.

Slutligen, Alejandro Garnacho byts in i andra halvlek, rinner igenom på en solofärd, och avgör matchen. Inga konstigheter.

Liverpool

Även våra antagonister från Merseyside befinner sig alltså i Thailand för tillfället och gör också sin första match under försäsongen imorgon.

Liverpool är naturligtvis ett lag vi känner till väldigt väl. Det där laget som tydligen ska vara ett av världshistoriens bästa fotbollslag utan att vinna något. Ja, det är ju ungefär så snacket har gått.

Det blev inte någon titel i vare sig Premier- eller Champions League men känslan är att de inte kommer lägga sig ner och ge upp för det. Man har bland annat värvat in anfallaren Darwin Nunez från SL Benfica för stora pengar men framför allt har man lyckats förlänga kontraktet med lagets stjärna Mohamed Salah.

Gällande Nunez får vi se om han kommer till spel imorgon, då han ska ha dragit på sig en lättare fotskada under ett träningspass på måndagen.

Det stora tappet har dock varit att Sadio Mané lämnat klubben för spel i Bayern München. Känslan är ändå att det finns ganska god täckning på vänsteryttern, där både Luis Diaz och Diogo Jota kan spela, om än att de förmodligen inte har samma beprövad höjd som Mané. Imorgon kommer dock Jota inte finnas med, då han återhämtar sig från skada.

Att spekulera i en hel elva för ett annat lag i en försäsongsmatch känns ganska meningslöst. Jürgen Klopp har dessutom hintat om att många ordinarie spelare inte kommer involveras mot United, då de nyligen kommit tillbaka från semester. Tysken har dock tagit med sig 37 spelare i truppen, så det finns ju onekligen många att välja mellan. Bland de som inte rest med laget är kanske det mest notabla att andremålvakten Caomhin Kelleher inte finns med. Antagligen på grund av skada eller i förebyggande syfte.

Visste ni att…

  • United har spelat på Rajamangala National Stadium tidigare? 2001 mötte faktiskt United thailändska landslaget och vann med 2-1. Då slogs även publikrekord på arenan med 65 000 på plats. Man spelade även där under försäsongen 2013.

Matchinformation

Manchester United
Liverpool
Turnering: Träningsmatch
Tid: Tisdagen den 12 juli 2022, 15.00
Plats: Rajamangala National Stadium, Bang Kapi, Bangkok
Teve: Viaplay och MUTV

Manchester United

Målvakter: De Gea, Heaton, Bishop, Kovár
Försvarare: Bailly, Dalot, Laird, Lindelöf, Maguire, Malacia, Shaw, Telles, Tuanzebe, Varane, Wan-Bissaka
Mittfältare: Amad, Fernandes, Fred, Garner, Hannibal, Iqbal, McTominay, Pellistri, Savage, Van de Beek
Anfallare: Chong, Elanga, Garnacho, Martial, Rashford, Sancho
Förmodad frånvaro: Ronaldo (personliga skäl), Jones (individuell träning), Williams (skadad), Mengi (oklart), Pereira (semster), Fernández, Shoretire (med U21), Henderson (utlånad), Greenwood (otillgänglig)