Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Liverpool 4-0
Storseger i försäsongens första match

Erik ten Hag-eran började med en utklassningsseger. Manchester United besegrade Liverpool med 4-0 i en oväntat underhållande träningsmatch.

United tog en tidig ledning genom Jadon Sancho. Runt halvtimmesstrecket slog både Fred och Anthony Martial till. Slutligen avslutades målskyttet av Facundo Pellistri då kvarten återstod.

Startelvan

Erik ten Hag slängde ut elva bekanta spelare i en välkänd 4-2-3-1-formation. Ändå fanns det förstås en del att anmärka på.

De Gea
Dalot, Varane, Lindelöf, Shaw
McTominay, Fred
Sancho, Fernandes, Rashford
Martial

Börjar vi bakifrån så startade Raphaël Varane till höger i mittförsvaret. De båda mittbackarna, Varane framför allt, stötte ofta högt för att bryta. Det lämnade ofta Diogo Dalot längst bak i backlinjen.

De sittande mittfältarna Scott McTominay och Fred var på intet sätt sittande. Likt mittbackarna stötte de ofta uppåt och inte sällan var minst en av dem i höjd med Bruno Fernandes.

Anfallstrion skiftade position då och då, vilket till exempel såg Jadon Sancho till vänster i straffområdet när United öppnade målskyttet. Annars hade Sancho högerkanten som utgångsposition medan Marcus Rashford spelade på den vänsterkant han trivs bäst. Anthony Martial ledde anfallet.

Den stora taktiska chocken var ändå när David de Gea plötsligt klev utanför straffområdet för att spela bollen.

Första halvlek: Offensivt bra, defensivt virrigt

Det var en böljande match av typisk träningskaraktär. De offensiva spelarna hade roligare än de defensiva. Den stora skillnaden var att United gjorde mål när det bjöds på lägen medan Liverpool brände sina chanser. När det behövdes stod De Gea i vägen. Stundtals var Uniteds försvar precis lika virrigt som förra säsongen.

Offensivt var Sancho den allra piggaste och han trivdes förstås då det bjöds på enorma ytor. Fernandes styrde annars offensiven.

Huruvida Martial har någon framtid i United ska vi låta vara osagt. Av dagens match att döma har han åtminstone bestämt sig för att slåss för en plats. Sällan har vi sett Martial så rörlig som idag. Det gav också utdelning då han snodde åt sig bollen för 3-0.

Freds högerfot

Matchens snyggaste mål bjöd Fred på. Det kom med en elegant chipp. Givetvis med högerfoten. För är det något vi har lärt oss så är det att Fred lyckas mycket bättre när han använder högern än vänstern.

Fred gjorde matchens snyggaste mål.

Andraelvan

De Gea (Heaton 68)
Wan-Bissaka, Bailly, Telles, Malacia
Iqbal, Savage
Pellistri, Van de Beek, Elanga
Amad

Det mest anmärkningsvärda efter paus var att Alex Telles skickades ut som mittback. Hans mittbackspartner Eric Bailly var halvlekens mest framstående Unitedspelare.

Offensivt placerades Amad på topp, vilket minst sagt var oväntat.

Zidane Iqbal och Charlie Savage bildade mittfältsduo. De hade det, likt hela laget, jobbigt. När Iqbal fick lite mer tid på sig visade han prov på bollskicklighet.

Malacias Uniteddebut

Tyrell Malacia gjorde sin första halvlek som Manchester United-spelare. Det var ingen insats som kommer att inkluderas i dokumentärfilmen om honom när hans karriär ska summeras. Någon gång visade han prov på snabbhet. Vidare bjöds vi på någon bra teknisk prestation och någon ettrig brytning defensivt.

Men stundtals hade han också en del problem och han slog några svaga passningar.

Tyrell Malacia spelade match för Manchester United för första gången.

Vädret gjorde det svårt, sa han till MUTV direkt efter matchen.

Det är givetvis alldeles för tidigt för att dra några slutsatser alls. Jag ser det som självklart att vi inom kort kommer få se Malacia spela mycket bättre.

Andra halvlek: Reserverna sämre än de ordinarie

Om första halvlek gavs oss mycket positivt så kan inte detsamma sägas om andra halvlek. Nivåskillnaden på startelvan och inhopparna var markant. De rödklädda stod emellertid upp bra och även om Liverpool dominerade spelet så tilläts de inte skapa överdrivet mycket.

Framför allt Bailly stod i vägen gång på gång när Liverpool hotade. Det var också en brytning av Bailly som sedermera skapade Uniteds fjärde mål. Han snodde åt sig bollen och drev sedan framåt mot ett ihåligt motståndarförsvar. Bollen lämnades över till Facundo Pellistri som väggspelade med Amad och placerade bollen i nät, givetvis med Bailly på plats i offensivt straffområde. Vi sätter givetvis inte betyg på träningsmatcher, men hade vi gjort det hade han nosat på allra högsta siffran.

Eric Bailly var bäst på planen.

Kvartett kvar på bänken

Ten Hag gjorde elva byten idag, varav tio direkt efter paus. De Gea lämnade planen först mitt i andra halvlek, då till synes med skadekänning.

Kvartetten Tahith Chong, Alejandro Garnacho, Hannibal och Ethan Laird blev kvar på bänken. Förhoppningsvis får de visa upp sig i Australien.

Ten Hags tankar

Erik ten Hag pratade med MUTV direkt efter slutsignal och han var belåten, framför allt med att laget spelade proaktivt och skapade många chanser. Däremot var han mindre nöjd med försvarsspelet.