Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Unitedsvepet (damspecial)
Succé för Russo och Leon / Fyra nyförvärv till

I världsdelsmästerskapen gör Manchester United-damerna succé. I Mexiko utsågs Adriana Leon till matchens bästa spelare och i England var det Alessia Russo som fick samma precis.

Samtidigt svänger det ordentligt på transfermarknaden. United har redan gjort klart med tre nyförvärv inför nästa säsong och mycket pekar på att minst fyra spelare ansluter i sommar.

Leon matchhjälte för Kanada

I Concacaf W Championship i Mexiko blev det oväntat svårt för Kanada mot Jamaica i semifinalen. Storfavoriterna ledde bara med 1-0 i paus men tidigt i andra halvlek skickades Manchester United-värvningen Adriana Leon in på planen. Leon inledde med ett perfekt inhopp som Allysha Chapman enkelt spelade in i mål med en nick. Därefter satte Leon själv 3-0-målet. Efter matchen prisades Leon som matchens spelare.

Som väntat blir det nu final mellan Kanada och USA, i en match som också är avgörande OS-kval (förloraren får en ny chans i playoff).

Russo tvåmålsskytt för England

England hade redan säkrat gruppsegern men detta till trots skickade förbundskaptenen ut samma startelva mot Nordirland som i de två första matcherna. Bytena kom tidigare den här gången och direkt efter paus fick Alessia Russo och Ella Toone chansen. Den tog de vara på. Russo slog till två gånger på åtta minuter, båda gångerna med Toone involverad i förarbetet.

Russos första mål kom givetvis på nick. Hennes andra kom sedan hon frispelats av Toone. Det som verkligen står ut är emellertid Russos mottagning och vändning.

Rubrikerna gick givetvis till Russo efter de två målen. Vi ska emellertid inte glömma Toone, som fick fart på hela det engelska laget.

Återstår att se om någon av de två offensiva Unitedspelarna lyckades spela sig in i startelvan. Det går onekligen att argumentera för det. Troligare är väl ändå att Sarina Wiegman fortsätter med samma lag i kvartsfinalen, där Spanien eller Danmark väntar.

En Unitedspelare får vi garanterat i startelvan, nämligen Mary Earps. Målvakten höll nollan i tre matcher av tre i gruppspelet. England körde förvisso över motståndet (14-0 i målskillnad) men Earps tvingades till kvalificerade räddningar både mot Österrike och Nordirland.

Norges fiasko fullbordat

Det gick inte lika bra för våra norskor. Efter förnedringen mot England förpassades både Maria Thorisdottir och Vilde Boe Risa till bänken mot Österrike. Det hjälpte föga. Norge gjorde en usel match och Österrike vann enkelt. Segersiffrorna 1-0 skvallrar förvisso om en jämn match men Österrike hade full kontroll på tillställningen. Boe Risa fick ett sent inhopp.

Groenen frisk igen

Jackie Groenen missade Nederländernas match mot Portugal på grund av covid. Nu har hon testat negativt och hon är därmed tillgänglig för spel mot Schweiz imorgon.

Clintons första intervju

Nyförvärvet Grace Clinton har gjort sin första intervju som Manchester United-spelare.

Edwards lämnar

Anfallstalangen Maria Edwards lämnar United, det bekräftar hon själv på Instagram. Edwards spelade ett par träningsmatcher men i tävlingsmatcher blev det som bäst avbytarbänken i United. Mest troligt kommer hon att fortsätta karriären i tyska högstaligan.

Harris till Birmingham

Martha Harris friställdes av United i sommar. Hon har nu gjort klart med en ny klubb i form av Birmingham City.

Le Tissier på ingång – fler nyförvärv att vänta

Brightons högerback Maya Le Tessier – förra säsongen nominerad till priset som årets unga spelare i England – kopplas samman med en flytt till Manchester United. Det skulle vara en prestigevärvning för United och vi har ingen anledning att misstro de här ryktena.

United har redan gjort tre nyförvärv i sommar. Trovärdiga rykten menar att United, förutom Le Tissier, kommer att förstärka med ytterligare minst tre spelare i sommar.

Englands ytterforward Nikita Parris uppges ansluta från Arsenal. Anfallslinjen ser även ut att få spansk förstärkning, då Lucía García uppges ansluta från Athletic Bilbao. De båda spelarna är just nu involverade i EM.

Även defensivt förväntas vi få förstärkning av en EM-meriterad spelare. Frankrikes mittback Aïssatou Tounkara sägs ansluta från Atlético Madrid.