Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Aston Villa 2-2
En oavgjord avslutning på turnén

Manchester Uniteds turné till Asien och Australien avslutades med oavgjort, 2-2, mot Aston Villa i Perth. United ledde med 2-0 men Villa kom tillbaka och fick kvittera på hörna med matchens sista nick.

Lagen hade varsin halvlek och oavgjort får anses vara rättvist. United återvänder nu till Manchester, där träningen återupptas på tisdag. Söndagen ägnas åt resa och sedan har spelarna ledigt på måndag.

Oavgjort på en dålig plan

Bra före paus, dåligt efter. Så skulle vi kunna sammanfatta den här matchen. Den bedrövliga planen i Perth bidrog till att kvaliteten på spelet inte var den bästa.

Gräsmattan i Perth höll inte Premier League-klass.

Vi bjöds ändå på några läckerheter. Uniteds mål kommer efter två högklassiga anfall. Före Jadon Sanchos 1-0-mål är hela frontkvartetten involverad, vilket är positivt. Bollen flyttas som den ska och Luke Shaw får yta på kanten för ett inspel som ger Sancho öppet mål.

Före tvåan är det istället Sancho som agerar framspelare. På en bättre plan hade det anfallet förmodligen slutat med att Marcus Rashford rullat in bollen i öppet mål. Nu blev det istället självmål av Matty Cash.

Andra halvlek var inte bra, varken från startspelarna eller inhopparna. En ”läxa”, sa Erik ten Hag till MUTV.

Tydliga Ten Hag har en del att fundera på

Vi kan konstatera att Ten Hag har varit väldigt tydlig den här försäsongen. Startelvan har bara i undantagsfall roterats.

Det är säkerligen ett medvetet val. Nu handlar det om att bygga en grund och när grunden är på plats blir det lättare att variera. På den här turnén sker grundbyggandet på bekostnad av speltid för ungdomarna. Framför allt har ungdomarna inte fått spela med de bästa spelarna.

Samtidigt är det mycket som fortsatt är obesvarat inför premiären mot Brighton & Hove Albion. Anfallskvartetten har fungerat mycket bra tillsammans och det är tydligt att Sancho, Rashford, Anthony Martial och Bruno Fernandes trivs tillsammans.

Anthony Martial, Marcus Rashford, Bruno Fernandes och Jadon Sancho trivs tillsammans.

Men en viss Cristiano Ronaldo har inte varit med på turnén. Hans eventuella återkomst – så värst många flyttalternativ tycks han inte ha, så att han faktiskt spelar för United säsongen 2022/23 känns som det troligaste – kommer att medföra att pusselbitarna måste anpassas. Går Ronaldo direkt in i startelvan? Det är inte självklart.

Dessutom ska Christian Eriksen in i laget. För nog kommer han att vara en del av startelvan. Sen är ju frågan om han är en del av frontfyran eller en av de två bakom.

Backlinjen är ändå stora frågetecknet. Går Lisandro Martínez in i startelvan direkt? Jag skulle ändå gissa det. För det är tydligt att Ten Hag vill ha en vänsterfotad mittback och Victor Lindelöf har på intet sätt gjort sig opetbar. Till höger om Martínez tror jag att Harry Maguire startar men om Raphaël Varane kan hålla sig skadefri är det ingalunda självklart att Maguire behåller platsen.

Luke Shaw som vänsterback känns givet. Tyrell Malacia får stå på tillväxt åtminstone några månader. Diogo Dalot har högerbacksplatsen, det är uppenbart och bara en värvning eller skada kan förändra det. Det är ändå en position som kan och behöver uppgraderas, tycker jag.

Generellt har United varit bättre offensivt än defensivt.

Donny var osynlig

Donny van de Beek fick chansen i startelvan idag. Tog han den? Nej, det tycker jag verkligen inte. Van de Beek var väldigt anonym. Det jag vill se från nederländaren i en sådan här match är att kommer in och tar plats. Han behöver kräva bollen i alla lägen och om han inte får den så får han helt enkelt ta den.

Istället är han så försiktig. Det är inte att han gör saker dåligt. De gånger han får bollen flyttar han den till en lagkamrat. Det är mer att han försvinner. Han gör sig inte alltid spelbar. Donny blir anonym. Du flyttas inte från frysboxen till startelvan om du är osynlig. Och Ten Hag har ingalunda lagt Donny på omedelbar tining.

Målvaktsfrågan

Kvitteringsmålet får David de Gea ta på sig, då han hade alla möjligheter att ta bort bollen. Att De Gea kommer att vakta Uniteds mål den här säsongen är givet. Det är inte alls lika givet att han gör det nästa säsong.

För De Gea är inte tillräckligt bra med fötterna för den fotboll som Ten Hag vill spela. De Gea är inte tillräckligt dominant i luftrummet.