Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Christian Eriksen
En pånyttfödd dansk är precis vad United behöver

Christian Eriksen är en sådan figur som man många gånger varit frustrerad över, och då talar jag såklart som supporter till motståndarlaget. Eriksens spelförståelse och förmåga att suga fast bollen, lägga fina assists och avgörande frisparkar har alltid omgetts av en sorts hatkärlek. Det går inte att ogilla en sådan fotbollspelare även om det ofta varit jobbigt som svensk eller United-supporter att stå på andra sidan.

När nu United värvat den kreative och bollskicklige dansken är det lätt att känna sig nöjd, att vara på samma sida, i samma lag liksom, känns bra. Som svensk och som supporter till United och motståndare till Eriksen i Danmark och Tottenham har det varit värre. Christian Eriksen som kom tillbaka från de döda känns på många sätt bättre än någonsin och kanske är det just en pånyttfödd och livsbejakande dansk som United behöver.

Christian Eriksen föddes i danska Middelfart 1992. Han började karriären i den lokala klubben Middelfart boldklub där även hans far Thomas Eriksen figurerade. Som 13-åring gick Eriksen till Odense boldklub och det var där talangen sågs på riktigt. Som 16-åring gick Christian Eriksen till Ajax även om flera större klubbar inklusive Barcelona, Real Madrid och Manchester United visat intresse. Två år senare fick Eriksen sitt genombrott i Ajax då han utsågs till årets talang och hjälpte Ajax till en titel.

När Eriksen sedan värvades av Tottenham till säsongen 2013 hade han gjort 32 mål på 162 matcher för Ajax. Karriären i Tottenham är det flera som känner till. Eriksens tid i Tottenham åtföljdes av flera utmärkelse som årets danske spelare och statistiken talar för sig själv. På 237 matcher i den vita tröjan gjorde Eriksen 52 mål  och 66 assist. Passnings- och frisparksfoten är beryktad och Eriksen var flera år i rad tätt efter David Beckham i antal gjorda assist.

Eriksen och Harry Kane efter semifinalvinsten i Champions Leauge mot Ajax 2019.

I början av 2020 gick Eriksen vidare till Inter Milan. Det blev aldrig riktigt någon egentlig succé i Italien där Eriksen inte riktigt kände sig hemmastadd.

I det danska landslaget har Eriksen gjort 38 mål på 115 matcher och flera gånger utsetts till dansk fotbolls bästa spelare. I kvalspelet inför VM 2018 gjorde Eriksen totalt 11 mål med endast Lewandowski och Ronaldo framför sig. I själva turneringen gick Danmark vidare från gruppen men slogs ut av Kroatien på straffar i första rundan. Eriksen var en av dem som missade.

Alla vet vi sedan vad som hände under EM-sommaren 2021. Eriksen kollapsade på planen under Danmarks möte med Finland i öppningsmatchen den 12 juni och råkade ut för hjärtstopp. Den otäcka händelsen har etsat sig fast hos många som såg matchen på Teve. Läkarteam på plats lyckades dock återuppliva Eriksen som sedan rapporterades vara stabil. Många kritiserade UEFA och det faktum att matchen mot Finland återupptogs och spelades klart. Ingen vet riktigt vilka alternativ som presenterades för lagen men Danmarks representanter säger att de ställdes inför svåra dilemman.

Eriksen i den danska tröjan.

Efter rehabilitering återvände Christian Eriksen till fotbollen genom att värvas av Brentford. Den pacemaker som Eriksen opererade in tilläts inte för spel i Serie A och därför blev det en återkomst i Premier League. I de matcher han spelade för Brentford hann han visa sin klass och laget gjorde en mycket fin avslutning på ligan med dansken i laget. Innan sejouren i Brentford tränade Eriksen med Ajax under Ten Hag och uppenbarligen gillade Ten Hag det han såg.

Flera fina insatser i Brentford under våren 2022 gjorse sedan att Eriksen fanns i blickfånget för flera klubbar. Det blev sedermera United som fick hans underskrift och vi ser alla fram emot danskens fotbollskonster inför kommande säsong. Att värva Eriksen som fri agent måste betraktas som väldigt lyckat även om han såklart uppbär en hög lön men vem gör inte det.

Frågan är bara vilken position som blir den naturliga i United. Uppenbarligen har Eriksen ofta figurerat som nummer 10 och skulle således naturligt vara en kombattant till Bruno Fernandes i en offensiv mittfältsroll. Att spela båda samtidigt känns i nuläget väl obalanserat.

Det återstår att se hur Ten Hag vill använda Eriksen. En Fernandes i form är svår att peta men å andra sidan har Eriksen sett stark ut i de matcher han spelat, och som vi alla vet är det många matcher under säsongen. I själva verket känns Eriksen mer trygg med bollen och gör inte de ödesdigra misstag som vi ibland kan se Fernandes göra (såsom idiotpassningar inåt i plan). Å andra sidan visar Christian Eriksen kanske inte heller prov på de mest spektakulära och oväntade framspelningar som Fernandes lyckas med från och till.

Summa summarum kan det vara ett alternativ att använda honom som en bollhållande och mer djupt sittande central mittfältare. Kreativ och bollskicklig är ledord som vi behöver på vårt mittfält, den saken är klar. Frågan är väl mest om han kan få det defensiva stöd runt om som behövs i nuläget.

Om hans egenskaper tillåts blomstra i ett lag som United kan det här bli riktigt bra. Förväntningarna är höga, eller som redaktionskollegan Micke uttryckte det, ”han ska ändå vara i sin prime nu, så förhoppningarna blir stora”.