Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda inför säsongen 2022/23 (del 1)
Spännande tid med Ten Hag väntar, men förväntningarna är relativt låga

Säsongen 2022/23 drar igång imorgon (egentligen söndag eftersom United spelar då). Det ska vi givetvis ha en frågelåda på, där redaktionen svarar på frågor som rör både United och Premier League.

Väntan är snart över. Premier League drar igång till helgen och snart får vi se Manchester United spela fotboll! Hur spänd är du på säsongen som stundar?

Mikael Österdahl: Vi har nytt med Erik ten Hag och nytt är alltid spännande. Det ska bli oerhört intressant att se vad Ten Hags lag går för när det blir på riktigt.

Philip Gustavsson: Måttligt. Den gångna säsongens många besvikelser fördunklar nyfikenheten över vad ten Hag ska komma med.

Peter A Lilja: PL är PL och det känns ändå gött att det blir allvarlig fotboll igen snart. Jag är taggad men förhållandevis lugn.

Adam Andersson: Det är ungefär som vanligt inför en ny säsong, man får upp förhoppningar under sommaren. Suget efter Premier League-fotboll finns så det räcker och blir över.

Gustav Brinck-Larsen: Tyvärr inte särskilt mycket. De senaste tio åren har gjort mig cynisk, och inte ens Erik Ten Hags inträde har kunnat få mig att uppbåda särskilt mycket entusiasm eller energi. Jag hoppas så klart att han har det som krävs för att vända United rätt, och truppen är namn för namn inte så dålig som många vill få den till (även om vi lånade ut vår bästa målvakt), men något gift sitter ju i föreningen och det får vi se om det gått ur än.

Elias Hallström: Ganska, ändå. Trodde aldrig jag skulle känna en längtan över att se United igen efter förra säsongen men det har hänt tillräckligt mycket för att det som alltid ska bli roligt med en ny säsong. Sen tröttnar jag väl på skiten efter fem omgångar.

Vad har du för förväntningar på United?

Mikael Österdahl: Alltså, jag har nog inga förväntningar egentligen. Jag vill se positiv utveckling. Jag vill framför allt se en hög högstanivå. Sen kommer det säkerligen komma svackor, men det får det göra. Nu handlar det mer om att hitta något att bygga vidare på.

Philip Gustavsson: Ganska låga, av nämnda anledning. Jag hoppas få se ett mer självsäkert United. Och spelare som faktiskt kämpar.

Peter A Lilja: Alltid höga förväntningar men efter förra året är det förstås svårt att tro på stordåd när elvan ser likadan ut i princip. Ändå måste förväntningarna vara högre än att laget ska sluta på en placering högre upp i tabellen.

Adam Andersson: Förväntningarna är väl att jag vill se att det går åt rätt håll, att vi har fått in någon form av spelidé och att ETH satt sin prägel på laget. Att vi skulle vara med och konkurrera om några titlar tror jag inte.

Gustav Brinck-Larsen: Egentligen inga alls. Samtidigt ska det ju inte kunna gå sämre än förra säsongen, då vår sämsta tränare i modern tid ledde laget under större delen av säsongen, och det är ju alltid positivt.

Jonathan Gren: Det är blandade känslor. Jag är otroligt spänd på att se hur det kommer att se ut på planen och om spelarna har lyckats anamma den fotboll som Erik ten Hag vill se. Å andra sidan så har man varit allt för dåliga på transfermarknaden och jag är tveksam till om denna trupp är tillräckligt bra för topp 4.

Elias Hallström: Att man inte ger upp när det kommer motgångar. Såna kommer man stöta på men nu gäller det att hantera dem på rätt sätt.

Duger truppen till att utmana om titeln?

Mikael Österdahl: Nej.

Philip Gustavsson: Nej, tyvärr. För det krävs både ett starkare defensivt mittfält och en skickligare ytterback på högerkanten än vad vi nu kan frambringa.

Peter A Lilja: Nej, det tror jag inte. Helt klart behöver det till ytterligare ett par fina värvningar och sedan måste Ten Hag få ut max av sitt spelsystem och spelarna han har till sitt förfogande. Sannolikt behöver en eller två yngre också överträffa sig själva om laget ska utmana de bästa.

Adam Andersson: Verkligen inte. Enligt mig har vi inte tagit in någon spelare på de positioner vi verkligen hade behövt förstärka.

Jonathan Gren: Absolut inte. Man har ett stort hål på mittfältet, vilket kan bli aningen mindre om man lyckas värva De Jong. Utöver det så har man inte speciellt mycket djup i truppen, speciellt inte på anfallspositionerna.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, inte till titeln. Men om ett av de två lagen med bäst trupp fallerar duger den till att utmana om andraplatsen med.

Elias Hallström: Nej, inte en chans. Mittfältet är för tunt och ytterbacksplatserna är jag alltjämt bekymrad över.

Vad utgör en godkänd säsong, enligt dig?

Mikael Österdahl: Återkom i juni. Nej, men ärligt talat. Jag tror att det är fullt möjligt att vi slutar trea och att säsongen ska sammanfattas som dålig. Jag tror också att vi kan göra en bra säsong och sluta sexa.

Philip Gustavsson: Tydliga och tillsynes långsiktiga framsteg jämfört med de två senaste säsongerna. Och en topp-fyra-placering.

Peter A Lilja: Det måste vara en CL-plats för att bli ett G. Egentligen också en titel i någon av cuperna.

Adam Andersson: Att vi ser en spelidé och något att bygga på. Kan vi bli fyra och gå till semifinal i någon cup är jag mer än nöjd. Det säger ganska mycket om vart vi står för tillfället.

Jonathan Gren: Topp 4 skulle göra detta till en godkänd säsong. Det skulle också vara fint om man lyckas ta hem en titel.

Gustav Brinck-Larsen: Bättre än förra säsongen och att Ronaldo lämnar får vi väl börja med.

Elias Hallström: Att man löser Champions League-plats samt vinner en titel. Det finns trots allt goda chanser både inhemskt och internationellt.

Erik ten Hag är ny på managerposten. Efter en rad misslyckanden med managers, är det till slut dags att pricka rätt, tror du?

Mikael Österdahl: Det känns rätt. Ten Hag har en bra meritlista (till skillnad från Moyes och Solskjaer… och Rangnick) men han borde också ha sin bästa tid framför sig (till skillnad från Van Gaal och Mourinho… och Rangnick). Jag gillar att han är så tydlig och konsekvent i allt han gör och säger. Samma fråga får samma svar varje gång. Vi vet inte hur det kommer att gå, men nog vet vi hur det kommer att se ut när Ten Hags lag spelar boll.

Philip Gustavsson: Det var dags att pricka rätt för snart ett decennium sedan. Om ten Hag blir den som tar oss till vår nästa ligatitel låter jag vara osagt. Men han känns hur som helst fräsch och spännande.

Peter A Lilja: Mja, det är trots allt läge nu. Ten Hags aura omges av betydligt mer glans och kompetens än föregående tränare så visst kan det vara dags att göra en riktigt fin säsong.

Adam Andersson: Min känsla är positiv. Ser vi en förbättring och att ten Hag satt sin prägel på spelet är jag villig att ge honom tid.

Jonathan Gren: Jag tror och hoppas det. Ten Hag bidrar med egenskaper som vi saknar i tidigare tränare. Han har både taktisk kompetens och bra relation med spelare. Tidigare har vi haft tränare som haft det ena eller det andra, men ingen som haft båda två.

Gustav Brinck-Larsen: Han har ju gjort det riktigt bra med Ajax, och verkar ju faktiskt ha lyckats förhandla till sig en bra position i klubben. Samtidigt vågar jag inte hoppas på nåt förrän det händer.

Elias Hallström: Ja, men så har man väl sagt varje gång? Men, den här gången känns det faktiskt bra, på riktigt.

I skrivande stund har United förstärkt med Tyrell Malacia, Christian Eriksen, och Lisandro Martínez. Utöver det finns många, på pappret, starka namn i truppen. Vem, eller vilka, ser du som nyckelspelare säsongen 2022/23?

Mikael Österdahl: Hålet på mittfältet? Alltså, det är enormt. Vem fyller det? Gör vi en bra säsong tror jag att Sancho kommer att vara vår bästa spelare. Längst bak blir det mycket intressant att se hur De Gea fungerar i Ten Hags fotboll. Där är jag inte vidare optimistisk.

Philip Gustavsson: Tråkigt svar, men inga. Jag har svårt att se att något av nyförvärven ska bli nyckelspelare under den första säsongen. Och om vi haft någon nyckelspelare under 2021/2022 hade det inte blivit som det blev. Jag hoppas att vi snarare ska få se de första stegen mot ett lag där de individuella spelarna är mindre viktiga än den kollektiva mentaliteten.

Peter A Lilja: Några namn till behöver in. Jag tror dock att nyförvärven är delvis underskattade. Eriksen tror jag är en nyckelspelare i det här laget. Övriga kan också stabilisera backlinjen så med De Jong eller annan mittfältare in bör det bli betydligt bättre än förra året. Sancho blir också central. Sedan måste jag alltid säga Maguire. Vår lagkapten måste höja sig rejält och bli den klippa han kan vara, annars blir det inte bra. Jag tror han kan motbevisa belackarna.

Adam Andersson: Om vi inte hittar någon ny mittfältare är Fred och/eller McTominay nycklar för att mittfältet ska fungera, och kunna skydda vår backlinje. Är även spänd på att se vem som gör målen. Ska Rashford hitta tillbaka? Får Sancho sitt genombrott? Martial?

Jonathan Gren: Jag skulle säga att av de tre nyförvärven så är Christian Eriksen den jag tror kan vara en nyckelspelare. Han bidrar med kreativitet, vilket man desperat behöver.

Gustav Brinck-Larsen: Det är väl lite de gamla vanliga. De Gea måste bli bättre än han varit tidigare, han kostar alldeles för mycket i förhållande till vad han smakar. Varane (eller Maguire) måste kliva upp och bli den mittbacksgeneral som behövs, någon måste också kliva fram som en riktigt bra defensiv mittfältare, Bruno måste vara Bruno och sen är det väl nog dags för Rashford att bli bra igen tillsammans med Sancho. Och tjae, vi behöver ju en ny anfallare.

Elias Hallström: Svårt att peka ut en tydlig nyckelspelare i den här upplagan av United. En lagkapten bör alltid vara en nyckelspelare men någon sådan finns inte i den här truppen. Om Bruno Fernandes väljer att spela fotboll i stället för att grina blir det mitt svar. Jadon Sancho är ett alternativ också.

Önskar du mer av klubben på transfermarknaden, såsom fler nyförvärv eller försäljningar?

Mikael Österdahl: Vi är inte i närheten av att vara klara med värvningar. Eller, det kanske vi är. Men det vi har fått räcker inte på långa vägar. Vi behöver minst en mittfältare, minst en anfallare och en högerback till (vi kommer inte få allt vi behöver). Jag skulle gärna se att vi gjorde oss av med Ronaldo, men det sker nog inte. Utöver det så spelar det inte så stor roll, så länge de oönskade inte får relevant speltid.

Philip Gustavsson: Ja, både och. Det finns många namn som ännu är kvar som borde flytta på sig innan fönstret stänger. Som tidigare nämnts behövs också en ytterback till högerkanten och en defensiv innermittfältare.

Peter A Lilja: En riktigt bra mittfältare till behöver in. Framåt tror jag det kan duga om Sancho, Rashford och Martial visar sig på en bättre sida än förra året.

Adam Andersson: Minst två nyförvärv måste in.

Jonathan Gren: Absolut. Man behöver förstärka med minst en anfallare och en mittfältare. Skulle man kunna få in De Jong och Sesko så skulle det vara okej. Men egentligen så skulle man nog behöva ytterligare en anfallare. Man behöver också sälja flera spelare. Det går inte att fortsätta att ha kvar spelare som inte finns i Ten Hags planer.

Gustav Brinck-Larsen: Många försäljningar, med Ronaldo som den förste som bör få lämna (om man hittar nån klubb som vill ha honom) samt att en defensiv mittfältare och en toppforward bör värvas.

Elias Hallström: Självklart. Det behövs ganska mycket, men framför allt en central mittfältare. Låter bekant va?

Tror du någon ungdomsspelare kommer få sitt genombrott?

Mikael Österdahl: Det är ändå lite upplagt för det. Sen vem det blir, ja det beror väldigt mycket på vad vi lyckas värva. Men Garnacho och Garner är de jag skulle tippa har störst chans den här säsongen.

Philip Gustavsson: Garnacho ser spännande ut. Om Elanga och Amad fortfarande räknas som ungdomsspelare hoppas jag att också de tar stora kliv under säsongen.

Peter A Lilja: Tveksamt om någon av dem får speltid i den grad som resulterar i ett genombrott. Garnacho finns där och lurar, så även Zidane Iqbal och Hannibal.

Adam Andersson: Hoppas otroligt mycket på James Garner, så klart.

Jonathan Gren: Det känns som att Alejandro Garnacho har störst chans att slå igenom denna säsong.

Gustav Brinck-Larsen: Som vanligt är väl svaret nej, med tanke på hur svårt det är att slå sig in. Med Garner borde kunna ha potentialen.

Elias Hallström: Nej. Lätt att säga Alejandro Garnacho kanske men det är alldeles för tidigt än, är min känsla.