Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United och transferhistorien – part #4

Uniteds transfersommar är till slut över. Vi är väldigt vana vid att det tragglas när det kommer till övergångar och den här gången gick man alltså från de Jong till Arnautovic till 1,2 miljarder för Antony. Så där som man gör om man är världens största fotbollsaffärsverksamhet. 

För att försöka tänka på någonting annat använder vi långtidsminnet en sväng. Och eftersom bloggen som bekant inte gör Europa League får vi här det mastigaste inlägget hittills, som avslutning på en fyra delar lång återblick.

Bloggen har tittat i backspegeln på samtliga Unitedtransfersomrar-/vintrar sedan 1992. Och vi gör det i fyra omgångar: #1 handlade om åren 1992-1999 (och återfinns så klart i arkivet). #2 tog hand om åren 1999-2005, #3 om åren från 2005-2013 och #4 tar oss nu med på resan post-Fergie – från 2013 till dags dato.

Och nu blev det långt. Det har värvats en hel jäkla massa spelare sen Alexander den Store flyttade upp till hedersläktaren.

Betänk på att jag skiter i vilka som drar. Här handlar det rent krasst om utfall av inköpen.

Betygskala på transfertotalen (med referenser)

  1. (Alex Büttner)
  2. (Fabien Barthez)
  3. (Nani)
  4. (Teddy Sheringham)
  5. (Nemanja Vidic)

2013-14

Guillermo Varela – oklart

Marouane Fellaini – 27,5 mille

Saidy Janko – oklart

Juan Mata – 37,1 mille

Kommentar: Jävlarimej vilken start ”The Chosen One” fick här. Afrotanken kom först när deadlinen var nära (och till ett mycket högre pris) – och det var allt. Mata kom först i januarihelikoptern så förutsättningarna från Fergie var att ”fortsätt trolla med knäna som jag gjorde”.

Afrotanken var bäst i världen på att ta ner bollar på bröstet, men det can only take you so far. Han var en spelartyp som passade lika bra för United som jag passar som Leonardo di Caprios flickvän. Han blev snabbt en måltavla för Moyes misslyckande och även om han var stundtals nyttig så var han ju för dålig. Alldeles för dålig. Det finns ju en anledning till att han flyttade till Kina efteråt.

Saidy Janko och Guillermo Varela försvann i bruset, som så många andra.

Juans helikopter landade i vinterfönstret och sällan har väl en mer älskvärd person anlänt till klubben. Nu, nio år senare, har han lämnat efter att de sista åren varit mycket i periferin. Men jag vidhåller att spanjoren inte bara var den till synes trevligaste personen i laget, utan åtminstone topp 3 när det handlar om avslutningar.

Betyg: 1. Mata i all ära, men annars? Herregud. Visserligen vann Fergie titeln året innan, men han var som bekant one of a kind och den kvartett värvningar som Moyes fick försöka ta över med var inte top of the foodchain om vi säger så.

2014-15

Ander Herrera – 29 mille

Luke Shaw – 30 mille

Vanja Milinkovic-Savic – 1,75 mille

Marcos Rojo – 16 mille

Ángel di María – 59,7 mille

Daley Blind – 14 mille

Timothy Fosu-Mensah – 300k

Victór Valdés – fri transfer

Sadiq el-Fitouri – oklart

Kommentar: Här förändrades Uniteds värvningsstrategi för all framtid. 18 spelare försvann – däribland Dat Guy till Arsenal – och 9 anslöt. United var inte längre klubben som varvade (värvade) unga löften med någon eller några med högre prislapp. Nope, nu var affärsverksamheten i full flow. 5 spelare kostade 14 miljoner pund eller mer – med argentinaren från Real som grädde på moset. En utveckling som tvingats på med tanke på Chelseas och citys till synes outsinliga kassakistor. En utveckling som var lika väntad som oönskad från mitt håll.

Ander Herreras övergång kantades av fejkadvokater i Bilbao och var väl egentligen den mediala starten av det vi fortfarande upplever med Uniteds enorma inkompetens på transfermarknaden. Väl på plats sprang han – hittade ett okej samarbete med Mata – och sprang lite till och så sprang han hela vägen till oljepengarna i Paris.

Luke Shaws karriär i klubben har ju inte alls blivit den han och vi hoppades på. Visst, nästa år firar han tio år i United, men i hur många matcher kan vi säga att vi ba ”wow, vilken enastående värvning den där Shaw var?!”. Jag minns egentligen ingen.

Vår egen toastmaster från Sydamerika hade en märklig tid i klubben. Och så oerhört märkligt att ha två Unitedspelare som drar korsbandet i samma match.

Det känns surrealistiskt att Victór Valdés har spelat i United. Det tycker nog han också.

I Timothy Fosu-Mensah kunde man se vad United ville ha. Speed, styrka och upp-och-ned längs kanten. Men det fanns inga spetskvalitéer så han seglade ut i icke-Unitedvärlden.

Milinkovic-Savic är ”fel” broder i klubben. Spelade heller aldrig då han inte fick något arbetstillstånd.

Di Ma–a nämner vi bara med namn och inget mer.

Betyg: 1. Hur man kan spendera så mycket på så många utan att träffa rätt är ett mysterium. Visst, Herrera var en rivig figur som blev en publikfavorit (tack vare löpstilen?) men i övrigt? Bedrövligt.

2015-16

Memphis Depay – 31 mille

Matteo Darmian – 12,7 mille

Bastian Schweinsteiger –14,5 mille

Morgan Schneiderlin – 24 mille

Sergio Romero – fri transfer

Anthony Martial – 36 mille

Regan Poole – oklart

Kommentar: Åh, herregud, vilket UPPSJÖ av misslyckade transfers. Dödgrävaren visste verkligen hur man hittade dom.

Rapparen Memphis Depay anlände från Eindhoven med höga förväntningar. Dom försvann snabbt. All cred till honom för att han fick fart på karriären i Frankrike – för att sen sabba den igen och gå till ett lag han inte hade i att göra.

Matteo Darmian inledde strålande, men kom ganska snabbt in i Unitedsvängen med medelmåttiga insatser och skeppades iväg under tystnad.

Tyske multimästaren Bastian Schweinsteiger anlände med lite lägre förväntningar. Dom blev aldrig högre. Men han twittrar fortfarande om United. Alltid nåt.

Morgan Schneiderlin hade skaffat sig ett gott rykte för sina insatser i Southampton. Han försvann ganska snabbt till Everton med ett sämre sådant.

Regan Poole låter vi bli då han aldrig behövde skämma ut sig i A-lagsverksamhet.

Sergio Romero var en sjukt överskattad andrekeeper under sin tid i United. Han var ständigt redo för att göra ett obegripligt misstag – och dessutom gick han alltid ut sist på planen. Det ska inte en målvakt göra.

”Oh yes! Welcome to Manchester United! Anthony Martial!”. Martin Tylers speedade Arne Hegerfors-esque kommenterande när fransosen sänkte Liverpool i sin debut glöms inte i första taget. Inte heller när han var som bäst. Tyvärr var – och är – han ”som bäst” i kanske 2 av 13 matcher. Nu är tanken att han, 2022, ska leda ten Hag in i en ny era och förlåt mig men hur fan ska det gå? Han har 5 mål på sina 40 senaste ligamatcher i United och Sevill, blev utlånad till

Betyg: 1,5. Herregud, så här i efterhand, kan man undra vad som egentligen hände. Betyget blir inte det lägsta med tanke på att vi trots allt fått ut lite av Martial. I övrigt borde en sån här drös med fiaskon ha resulterat i massuppsägningar.

2016-17

Eric Bailly – 30 mille

Zlatan Ibrahimovic – fri transfer

Henrik Mkhitaryan – 30 mille

Paul Pogba – 89 mille

Kommentar: 150 miljoner pund och en ”gratis” Zlatan.

Den kufiske Eric Bailly kom att spela totalt 70 ligamatcher på sex säsonger innan till slut skeppades iväg – endast ett år efter att klubben förlängde hans kontrakt … En mittback i Rojos still när det handlar om att stå för det oväntade. Tyvärr är inte det oväntade nog för att lyckas i United, och Bailly gjorde alltför sällan det väntade.

Zlatan vann några cuper, det är det han brukar göra, och skytteligan och får väl anses som en bra värvning på det stora hela. Självklart kom han till United utan att ha haft några allvarligare skador tidigare för att sen dra korsbandet (i samma match som Rojo!). Och så var hans korta tid i Manchester över.

Det har inte kryllat av armenier på Old Trafford, men vi har åtminstone haft en. Mittfältaren med deet svårstavade efternamnet var en av tre Mino Raiola-övergångar till ett Fergie-löst (Sir Alex avskydde som bekant Raiola) United och han gjorde ett drömmål (offside, men det räknades och var innan VAR) och försvann sen för att hans agent ville ha mer övergångspengar.

Paul Pogba då. Han förnekade häromdagen att han använt ”witchcraft” för att kasta en förbannelse över Kylian Mbappe. Räcker så.

Betyg: 1,5. 150 miljoner pund – 1,8 miljarder – för tre spelare som i princip inte gjorde laget särskilt mycket bättre är ju katastrofalt.

2017-18

Victor Lindelöf – 31 mille

Romelu Lukaku – 75 mille

Nemanja Matic – 40 mille

Alexis Sanchez – 35 mille

Kommentar: Ytterligare 181 miljoner pund – i runda slänger 2 miljarder – slantades upp den här transfervändan. Och även om det inte var ett monumentalt fiasko på alla fyra pjäser så är det i alla fall en som sticker ut.

Alexis Beethoven Sanchez trallade in via tangenter och vi trodde att vi fått en liten juvel till vår samling med trubbiga legobitar. Men han jobbade i stället in sig på topp 3 av de sämsta nyförvärv (sett till pris och förväntningar) United gjort de senaste tio åren. Om Cantona verkligen var valuta för pengarna en gång i tiden var Sanchez på raka motsatsen av skalan.

Victor Lindelöf är efter Shaw, De Gea och Martial den i matchtruppen som varit längst i klubben och får väl anses vara en av klubbens fanbärare nuförtiden. Men frågan är inte om hans tid som 35-40-matcher-spelare är över. Och skulle vi ge Vigge ett betyg för hans tid i klubben är det svårt att komma över 2.

Romelu Lukaku var en prestigevärvning för Mourinho, och belgaren var helt okej (sin usla förstatouch till trots) under en säsong. Sen gick det bara nedför och det slutade med att han vägrade träna med klubben och så var det med det.

Nemanja Matic gjorde fem säsonger i klubben och ett par hyggliga insatser. Men han tog samtidigt kladdandet på bollen till en ny nivå och borde kanske ha slussats ut efter två år i stället för efter fem.

Betyg: 1. Spenderar man 110 miljoner pund på Lukaku och Sanchez och får ut så lite är det ingenting annat än sinnessjukt dåligt. Jag vill inte ens tänka på hur många extra miljoner det handlar om i löner.

2018-19

Diogo Dalot – 19 mille

Paul Woolston – fri transfer

Fred – 50 mille

Lee Grant – fri transfer

Kommentar: Omg. Nu har ju visserligen Dalot sett mer och mer ut som en ytterback det skulle gå att förlita sig på, men det är alltså fyra år senare. Halvmiljarden för Fred kan aldrig någonsin anses som ”money well spent” om han nu inte går och vinner Ballon d’or två år i rad.

Lee Grant var ju verkligen en frisk fläkt.

Paul Woolston tvingades tyvärr lägga ned karriären tidigare i år på grund av skador.

Betyg: 1,5. Enkom för att Fred och Dalot inte varit totala misslyckanden på sistone. Kan sänkas eller höjas i en framtida blogg.

2019-20

Daniel James – 25 mille

Aaron Wan-Bissaka – 50 mille

Harry Maguire – 80 mille

Bruno Fernandes – 47 mille

Nathan Bishop – oklart

Kommentar: Så slantades fansens och sponsorers pengar upp igen och det mest remarkabla är ju att scoutingverksamheten faktiskt träffade rätt på en spelare.

Bruno Fernandes må varit hur blek som helst senaste sju-åtta månaderna, men hans första halva som Unitedspelare var ingenting annat än remarkabel. Det bästa nyförvärvet sen Alexander försvann.

När det gäller Aaron Wan-Bissaka är det lätt att dras med i tanken att hans glidtacklande gör honom till en schysst ytterback. Man kan å andra sidan vända på det till att han alltid är felplacerad eftersom han måste tackla. Fick Valencia att framstå som prime Cafú.

Kaptenen – KAPTENEN – Harry Maguire platsar inte längre i förstaelvan och det gjorde han ju egentligen inte heller när han platsade i förstaelvan. Mittbacken, vars övergångssumma betalade för Leicesters nya träningsanläggning, har med rätta fått utstå mycket kritik sen han anlände. I vissa lägen har han fått för mycket, i andra för lite. Klart är i alla fall att han aldrig varit bra nog att leda United till en ny storhetstid.

Vi får svårt att hitta snabbare yttrar än Daniel James, men hans resa efter sin korta tid på Old Trafford säger också en del. Först till Leeds och nu utlånad till Fulham.

Nathan Bishop lär aldrig få spela en match i klubben. 22-årig keeper som dock lär ha några lag att välja bland när han oundvikligen söker sig vidare.

Betyg: 2. Bruno allena drar upp detta.

2020-21

Donny van de Beek – 35 mille

Alex Telles – 15,4 mille

Edinson Cavani – fri transfer

Facundo Pellistri – 9 mille

Amad Diallo – 37 mille

Kommentar: Ännu en transfertid – ännu flera som inte borde ha köpts in.

Vi kan börja med Donny van de Beek som nu har haft tre managers som inte startar honom. Blir han inte såld i januari eller kommande sommar lär han bli en Phil Jones-figur, och ingen vill bli en ny Phil Jones.

Alex Telles har teknik ingen annan vänsterback i ligan har, men han kan tyvärr inte spela vänsterback. Büttnernivå.

Edinson Cavanis första säsong i klubben var strålande, men sen orkade han inte bry sig längre utan stannade hemma i Uruguay och lirade med landslaget i stället. Oförskämt.

Pellistri har spelat fler matcher med Uruguays A-landslag än med Uniteds A-lag. Juryn är fortfarande i överläggning gällande honom, men jag har oerhört svårt att se honom få en karriär i United. Blir 21 i höst och klocka tickar.

Amad Diallo skeppades iväg till Rangers och gjorde inget avtryck så då görs ett nytt försök – i Sunderland. Alltså, nej. 400+ miljoner rakt ner i Marianergraven.

Betyg: 1,5. Endast tack vare Cavanis fina förstasäsong. I övrigt katastrofalt. Igen.

2021-22

Tom Heaton – fri transfer

Cristiano Ronaldo – 12,8 mille

Jadon Sancho – 73 mille

Raphaël Varane  – 34 mille

Kommentar:

Betyg: TBA. Ronaldos målskörd får godkänt första säsongen. Sancho och Varane kom knappast upp i något som kan liknas vid godkänt betyg, men har inlett 2022/23 bra mycket bättre. Tom Heaton var aldrig tänkt som någonting annat än en av två målvakter på bänken.

2022-23

Casemiro – 70 mille

Antony – 86 mille

Christian Eriksen – fri transfer

Lisandro Martinez – 56,7 mille

Tyrell Malcia – 14,7 mille

Betyg: 5? Hoppet lever. 

 

Så. Det var samtliga transfers United gjort sedan 1992, oräknat de spelare som kommit in i klubben i ung ålder och jobbat sig in i A-laget (lex Rashford & co). Vi kan konstatera att misslyckandena det senaste decenniet är överlägset fler än succéerna. 17 miljarder har lagts ut på rena spelarinköp (lönerna icke inräknade) sen 2013 och att man kan vara så ofattbart usla på ett hitta spelare som göra stora avtryck i United är anmärkningsvärt.

17 miljarder för ett par cuptitlar. Herregud.