Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Real Sociedad 0-1
United förlorade när hela konungariket stod still

Efter fyra raka segrar kom United igår kväll ner på jorden igen efter att Real Sociedad segrat på Old Trafford i den första Europa League-omgången. En smått roterad elva var tillräckligt för att hemmalaget inte skulle räcka till.

Det stora ämnet var dock inte att United dels spelade match igår, dels förlorade. Givetvis var den stora händelsen att Drottning Elizabeth II somnade in. Lite mer om det nedan och dess eventuella följder.

När det ändå spelades fotboll så måste vi passa på att bränna av några rader om det. Låt oss börja med Ten Hags startelva.

Nog för att det kommer krävas rotation nu när europamatcherna drar igång samtidigt som ligaspelet rullar på, men trots att det inte var tal om några större rockader var det ändå tydligt att det var ett försvagat United.

Det påminde mer om förra säsongen än det vi fått se de senaste veckorna, när vinsterna radats upp och pusselbitar så smått börjat falla på plats. Igår var det som att någon tog bitarna till pusslet och rörde om

Det känns inte rätt att hacka på sina egna spelare, men vi kan inte heller komma ifrån att nivån faktiskt sjunker med vissa spelare på planen. Till exempel visade Fred varför han inte ska ha en ordinarie tröja i United. Firma Maguire-Lindelöf likaså.

Kanske allra mest Ronaldo. Givetvis var inte det här hans sista match i den röda tröjan, och naturligtvis kommer han under säsongen addera ett och annat mål till kontot. Men portugisen är slut. Åtminstone i United. Ten Hag vill inte ha Ronaldo och Ronaldo vill inte ha United. Men här står vi…

Det såg inte heller något vidare ut för Casemiro. Mittfältaren såg för det mesta trubbig och slö ut men visade i alla fall glimtar av vad han kan bidra med, och det är väl kanske det viktigaste. Brassen måste spelas i form och det är lika bra att bara sätta igång nu. Det får vara slut med de kvartslånga inhoppen i ligan framöver.

Casemiro imponerande inte. 

Det som annars fungerade bra var, föga förvånande, fötterna tillhörande Eriksen. Under de fyrtiofem minuter som dansken var på planen såg spelet trots allt dugligt ut och en del hotande passningar förekom. Det var tråkigt, men förståeligt, att 30-åringen byttes ut. Ten Hag måste vara försiktig med honom.

Och resultatet, då? Tja, i åtta fall av tio vinner United en sån här match. De två andra gångerna står man antingen för ett bottennapp a lá Brentford (går också att ta en valfri match från förra säsongen), eller ser domarna till att förstöra. Igår hade rättskiparna uppenbarligen bestämt sig för att stå i centrum genom att döma straff, när regelboken säger att det inte kan bli straff. Domaren blåste straff i ögonblicket, vilket jag köper, och hade köpt om det där tekniska så kallade ”hjälpmedlet” inte hade funnits.

Jag har hatat VAR från dag ett och efter igår finns det inget som fått mig att ändra åsikt.

Sist men inte minst så var det här med kungahuset. Igår eftermiddag tog Elizabeth II farväl till jordelivet och hela riket stannade upp. Sannolikt hände det för tätt inpå matchen för att den, på ett logistiskt smidigt sätt, skulle kunna ställas in. En inställd omgång verkar vi emellertid få till helgen i den engelska ligafotbollen. På öarna inleds även en tolv dagar lång landssorg, vilket naturligtvis kommer påverka samhället i viss utsträckning. Hur det påverkar fotbollen under denna period vågar jag dock inte uttala mig om. Det lär vi bli varse om under dagen.

Höjdpunkter

Höjdpunkter finns att se här.

Ten Hags presskonferens

Presskonferensen efter gårdagens match uteblev, detta till följd av drottningens bortgång. Det lär heller inte bli någon presskonferens inför matchen mot Crystal Palace, om det mötet överhuvudtaget blir av.

Detta rapporterar Manchester Evening News.

Andra reaktioner

Eventuellt har även spelarna och deras entourage fått direktiv om att inte skicka ut något på sociala medier efter gårdagen. En som i alla fall postat en kondoleans till kungahuset är lagkapten Maguire samt Rashford (som dock inte fanns med i matchtruppen).

Det kan även tilläggas att aktiviteten på Uniteds officiella Twitter-konto varit obefintlig efter matchen.

Mer från matchen

Sömnigt när vi åter förlorar mot spanskt motstånd