Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Reading
Segerkrav i en premiär där det väntas storpublik

Imorgon vankas det äntligen premiär för Manchester Uniteds damlag. Reading gästar Leigh Sports Village, där det vankas storpublik.

Matchen visas tyvärr inte på teve i Sverige. Den som befinner sig i Storbritannien kan se matchen på MUTV och i stora delar av världen går det att ta del av matchen gratis på FA Player.

Läget i laget

Inför premiären har United två spelare på skadelistan. Mittbacken Aoife Mannion är ute med en korsbandsskada och väntas inte vara tillbaka förrän tidigast i december. Även nyförvärvet Rachel Williams är knäskadad men hon väntas vara spelklar om några veckor.

En betydligt bredare genomgång inför premiären hittar ni via länkarna under mer läsning inför premiären nedan.

 

Förutsättningar

Det är första omgången av 22 i Women’s Super League. (Ja, tekniskt sett är det omgång 2. Men omgång 1 blev uppskjuten så alla lag spelar hur som haver sina första matcher i helgen.)

Förra säsongen slutade United fyra, 5 poäng bakom trean Manchester City och 10 poäng före femman Tottenham. Reading hittade vi först på åttonde plats, 17 poäng bakom United. För Reading är den långsiktiga trenden dyster. De slutade fyra säsongen 2017/18. Därefter följde två femteplatser, sedan en sjundeplats och så då en åttondeplats 2022.

Inför den här säsongen har Reading – som nu är ensam klubb i Women’s Super League utan ett herrlag i Premier League – klarat av att behålla i stort sett hela förra säsongens trupp. Med deras ekonomiska förutsättningar är det att betrakta som en bra transfersommar. Bland nyförvärven noterar vi Diane Caldwell, som spenderade vårsäsongen 2022 i Manchester United.

Realistiskt ska avståndet mellan klubbarna åtminstone inte minska. För Reading handlar det snarare om att hålla sig kvar i serien och det ska de nog kunna klara relativt smärtfritt. Men allt annat än en komfortabel seger för United skulle vara en missräkning imorgon.

Värt att notera är att det väntas storpublik på Leigh Sports Village imorgon. Igår bekräftade United att fler än 6500 biljetter har sålts till matchen. Det innebär att Uniteds publikrekord på arenan (4835, från damlagets allra första hemmamatch 2018, faktiskt också mot Reading) mest troligt kommer krossas. Däremot blir det svårt att nå upp till publikrekordet för damfotboll på arenan. Under sommarens EM bänkade sig 7517 åskådare för att se Sverige besegra Belgien i kvartsfinalen.

Tidigare möten

Reading har varit en tuff nöt för United att knäcka. På åtta möten har vi bara fyra segrar mot Readings tre. Trenden är dock positiv, med bara en förlust på de sex senaste. Förra säsongen lyckades vi för första gången vinna både hemma (2-0, precis som nu i säsongspremiären) och borta (3-1).

Mer läsning inför premiären

Champions League eller bust för Marc Skinner

Internationell flärd för backlinjen och anfallet

Engelska talanger som ska leverera direkt

De kritiserade engelska veteranerna

Tre från originalgruppen men ingen startspelare

Manchester United – Reading

Turnering: Women’s Super League
Datum: 17 september 2022
Avspark: 13.00
Teve: ingen sändning i Sverige (matchen visas på MUTV i Storbritannien och gratis på FA Player i stora delar av världen)

Den här säsongen kommer vi att leverera sådana här små införrapporter på de flesta damlagsmatcherna, beroende på redaktionens kapacitet och kanske även på möjligheten för oss i Sverige att se matchen. Som vanligt kommer vi att publicera dagens lag och en matchrapport på matchdagarna.