Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Mike Phelan, 60 år!
Hjälpgumman som blev känd för shorts på tränarbänken

Ni minns förstås Mike Phelan. Han var ju assisterande tränare för Manchester United så sent som i våras. Vad ni kanske inte minns är att Phelan långt dessförinnan var spelare i Manchester United.

Bäst i laget kan vi inte påstå att Mike Phelan var. Snarare var Phelan den sista spelaren som pusslades in i Alex Fergusons startelva. Det var bekvämt för Ferguson att ha Phelan i laget. Phelan kunde liksom kastas ut lite var som och det funkade.

Ytterback? Självklart! Mittback! Inga problem! Central mittfältare! Jajamensan! Yttermittfältare? Funkar till och med i en europeisk cupfinal!

På fem säsonger som Manchester United-spelare vann Mike Phelan fyra stora titlar. Först FA-cupen 1990, sedan Cupvinnarcupen 1991, därefter Ligacupen 1992 och slutligen ligan 1993. Han var kvar i United även över dubbeln 1994, men då spelade han alldeles för lite för att få någon medalj.

Karriären inledde Phelan hemma i Lancashire, hos Burnley, som ligger en halvmil söder om födelsestaden Nelson. Han tog sig till a-laget, i ett Burnley som på den här tiden var långt sämre än idag. När Phelan, som föddes hösten 1962, i januari 1981 ligadebuterade för Burnley var det i tredjedivisionen. Snart var han ett frekvent inslag i Burnleys startelva och under sin andra säsong som senior fick Phelan sin första medalj, då Burnley vann tredjedivisionen.

De efterföljande åren var inte lika roliga, med två nedflyttningar på tre säsonger. Den där Phelan är för bra för att spela i fjärdedivisionen, tyckte Norwich sommaren 1985 och skickade 60.000 pund till Burnley.

Det här var en bra tid att spela i Norwich. Laget hade förvisso precis rasat ur högstadivisionen men åren 1985 till 1993 är de bästa i klubbens historia. Mike Phelan, som är invald i klubbens Hall of Fame, hade sin del i det. Phelan vann andradivisionen under sin första säsong i Norwich. När Steve Bruce såldes till Manchester United i december 1987 var det Phelan som fick ta över lagkaptensbindeln.

Phelan skulle – 1989, då hans marknadsvärde hade då ökat till 750.000 pund – följa efter Bruce till United, Men inte förrän kapten Phelan hade lett sitt lag till en finfin fjärdeplats i högstadivisionen. Så bra hade Norwich aldrig varit tidigare. (De skulle toppa det med en tredjeplats 1993, men då slutade de två placeringar bakom Phelan.)

Under debutsäsongen i United startade Phelan 48 matcher av 49 (han vilade mot Hereford United i FA-cupen). Det var mest i laget. I november 1989 fick han göra sin enda landskamp, i en 0-0-match mot Italien.

Phelans debutsäsong i United slutade med att laget vann FA-cupen.

Precis som när han anslöt till Norwich, kom Phelan till Manchester United då klubbens bästa epok någonsin inleddes. Nu ska vi inte kalla Phelan för katalysator men han var med när Alex Fergusons United vann sina första titlar.

Efter att ha spelat högerback i FA-cupfinalen 1990 tog Phelan plats som högerytter i Cupvinnarcupfinalen 1991, då Barcelona besegrades. United tog sedan hem Ligacupen 1992, nu med Phelan som central mittfältare i finalen.

Under fjärde säsongen som Unitedspelare blev Phelan engelsk mästare.

Bryan Robson, Mike Phelan och Roy Keane firar Manchester Uniteds ligatitel 1994.

Samtidigt var Phelans status i United odiskutabelt minskande. Statistiken är talande: 38 ligamatcher från start under debutsäsongen blev 30 och sedan 14, 5 och 1.

Sommaren 1994 lämnade Phelan för West Bromwich Albion på fri transfer. Men tiden i West Brom blev kort. Spelarkarriären var över och tränarkarriären hägrade. I december 1995 la han skorna på hyllan och fortsatte som assisterande manager i Norwich.

Efter arbete i Blackpool och Stockport återvände Phelan till Manchester United 1999. Han blev assisterande tränare till … nu trodde ni att jag skulle skriva Alex Ferguson, eller hur? Men icke, Phelan tog plats under Jimmy Ryan i reservlaget. Ett år senare blev Phelan manager för Uniteds reservlag, då Ryan tog plats i Fergusons tränarstab.

Ytterligare ett år senare blev Ryan assisterande manager till Ferguson* och för andra året i rad gick Ryans gamla roll till Phelan. Rollen som assisterande manager i United skulle Phelan få, men inte direkt efter Ryan. Först 2008 – då Carlos Queiroz, Walter Smith och sedan Queiroz igen hade passerat – fick Phelan jobbet allra närmast Ferguson.

* Detta sedan Steve McClaren lämnat United. McClaren är idag a-lagstränare under Erik ten Hag…

Vi kan konstatera att Phelan var en del av en extremt framgångsrik ledarstab i United. Med Phelan i a-lagets tränarstab vann United bland annat sex ligatitlar och Champions League en gång.

Vilken del hade Phelan i det? Ja, det är väl egentligen omöjligt att svara på. Utifrån kan vi bara gissa.

Phelan gjorde tolv säsonger i Fergusons ledarstab. Det är betyg nog, för om Ferguson inte hade uppskattat Phelans arbete hade inte Phelan varit kvar så länge. Att han var mer än bara en glad gubbe är självklart.

Phelan syntes mer än en assisterande manager brukar göra. Ferguson ville nämligen inte snacka med BBC, så när det var dags för kontraktsbundna intervjuer skickades Phelan fram.

För det mesta såg vi Mike Phelan i shorts. Här med Sir Alex Ferguson, en novemberdag.

Annars såg vi honom oftast leende på bänken. Iklädd shorts, förstås. De där shortsen blev lite av en symbol för Phelan.

Mest av allt minns vi när Phelan tog hand om en ballong.

När Ferguson lämnade United gjorde Phelan det också. Tillbaka till Norwich, sedan Hull och därefter Central Coast Mariners i Australien. Han hade diverse olika roller under den här perioden, däribland manager och sportchef.

Så fick José Mourinho sparken och Ole Gunnar Solskjaer fick ta över som manager för Manchester United. Ett telefonsamtal senare var Phelan tillbaka i United, som assisterande manager. Han blev kvar över säsongen 2021/22.

Nu har Phelan sannolikt gjort sitt som tränare i United.

Idag säger vi hur som helst ett stort grattis på 60-årsdagen!

Mike Phelan