Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Har ten Hag satt någon prägel på Manchester United?

Det blev helt enkelt en fullständig massaker på Eastlands – och att förlustsiffrorna skrevs till 6-3 var söndagens enda glädjeämne i en direkt pinsam insats från Manchester United. Innan derbyt vann man fyra raka matcher i ligan och känslan var sannerligen att laget var på gång. Jag behöver dock lyfta frågan: Hur vill Erik ten Hag spela fotboll och är vi verkligen på rätt väg här? 

Tro mig, jag var medveten om och införstådd med att den här säsongens prestationer skulle variera i kvalité, att vi ena matchen skulle besegra jättar för att i nästa match falla ihop totalt – och precis så har det blivit i säsongsinledningen. Segrar mot Arsenal och Liverpool – utklassningsförluster mot Brentford (!) och Manchester City bland annat.

Så vad är min oro och vad vill jag problematisera med den här krönikan, undrar ni?

Anledningen till att jag inför säsongen var förberedd på varierande prestationer stavas spelfilosofi. Erik ten Hag hade en tydlig idé om hur han ville att hans fotbollslag skulle spela fotboll och han behövde tid för att implementera det tankesättet hos en väldigt stukad grupp människor. Lägg till att han skulle få resurser att förstärka den här stukade truppen.

Ten Hag har nu varit huvudtränare i klubben i nästan ett halvår, fått jobba med laget sedan början på juli och dessutom värvat för stora summor under sommaren. Det jag ser som en gigantisk varningsklocka är sättet vi har spelat på i säsongens stora bottennapp. Jag hade köpt förlusterna om jag såg att United försökte spela på ett sätt, men att spelfilosofin ännu inte satt sig till hundra procent. Men ärligt talat, jag ser inte hur ten Hag vill att Manchester United ska spela.

Dags för nästa varningsklocka: Vinsterna mot Arsenal och Liverpool ser naturligtvis bra ut på pappret och gav nederländaren arbetsro. Men om vi ska vara ärliga, sättet vi vann de matcherna på var närmast en kopia av hur Ole Gunnar Solskjaers United ofta spelade fotboll. Inställning, kompakt och hypersnabbt i djupled när tillfälle gavs. Jag trodde klubben ville ha in en tränare med annat tankesätt?

Så rent spelmässigt, hur vill ten Hag att Manchester United ska spela? Efter ett halvår i klubben borde vi fått någon form av svar på den frågan. Har vi det?

Svaret är nej, om ni frågar mig. I de övertygande segrarna har vi spelat Solskjaer-fotboll och den fotbollen vill väl inte nederländaren spela?

Har ten Hag satt någon prägel på Manchester United?

Det är också på sin plats att ställa frågan vad som egentligen händer med 700 miljoners-mannen Casemiro. Jag har känslan av att något är väldigt fel. Visst, Scott McTominay gjorde en bra match mot Liverpool. Men kom igen, in med brasilianaren i elvan nu!

För varje match som går med honom på bänken blir jag mer och mer övertygad om att Casemiro inte var ten Hags värvning, utan något klubben kände var nödvändigt för att slippa fansens frustration över att återigen misslyckats med att värva en central mittfältare. Lysande transfer-strategi…

Som avslutning vill jag göra klart för alla att jag inte dömer ut ten Hag. Jag säger inte att han ska få sparken eller att någon annan tränare hade gjort det bättre. Den förre Ajax-tränaren ska få några transferfönster på sig att vända skutan, inget snack om den saken.

Däremot står jag fast vid att efter så pass många månader på posten hade jag velat se en tydligare satt prägel på Manchester United. Och visst, segrarna mot Liverpool och Arsenal var viktiga och väldigt sköna, men det var efter att ha spelat Solskjaer-fotboll. Hur vill Erik ten Hag egentligen att fotboll ska spelas?