Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - West Ham United
Två lag med liknande förutsättningar, där det ena ska vara klar favorit

Manchester United tar sig imorgon an ligatian West Ham United. Ett lag som på senare tid börjat vakna till liv och som ofta är en lite av en knepig uppgift. Det bör dock inte råda några tvivel om att hemmalaget är favoriter imorgon. 

Manchester United

United kommer med god form i ryggen och har nu börjat få till något som börjar likna ett lag med en riktning och idé. Jag hävde ur mig för bara några veckor sedan att det kändes svårt att se just något sådant. Det var delvis frustration men jag kände också att jag hade delvis rätt.

På bara ett par matcher ser i alla fall United nästan ut som ett nytt lag. Man spelar med en energi vi inte sett tidigare och som ett lag där spelarna faktiskt tar jobbet för varandra. Det är ju egentligen ganska banala grejer inom fotboll, men med tanke på vad vi fick beskåda föregående säsong är det faktiskt svårt att tro att det i mångt och mycket är samma trupp.

Ten Hag verkar ha borrat in en mentalitet bland spelarna på förhållandevis kort tid och tycks leda laget på ett sätt som ingen annan Unitedmanager gjort på snart tio år. Nederländaren utstrålar en självsäkerhet och övertygelse där man kan känna sig trygg i att veta att han inte kommer tillåta någon spelare sätta sig över honom.

I torsdags städade man av Sheriff med 3-0 och i ärlighetens namn sågs det nog mer som ett träningspass, åtminstone med facit i hand. Det var spel mot ett mål och det var inte så att man behövde förta sig nämnvärt.

Nyckelspelare som Martinez, Casemiro, och Antony fick en halvlek i benen och lär vara i gott slag till imorgon. Eriksen och Fernandes gjorde 90 men känslan är att de utan problem kan spela några dagar senare igen.

En outtröttlig Fernandes startar givetvis för United imorgon.

Att Lindelöf fick hela matchen måste givetvis innebära start på söndag. Att han startade tillsammans med Martinez i en lugn match mot Sheriff känns som en perfekt uppladdning inför ett svårare test mot West Ham. Vidare till ytterbacksplatserna är det givetvis inget snack om att Shaw och Dalot tar hand om dem.

Med tanke på att Sancho haft en sämre period är det inte otänkbart att Rashford skickas ut till vänster och att Ronaldo faktiskt startar som toppforward. Spurs-incidenten har sannolikt lagt sig och jag tror att portugisen själv är fast besluten om att komma tillbaka och visa varför han ska spela där framme, åtminstone ett par månader till.

Alternativet är annars helt enkelt att Sancho får förnyat förtroende, vilket därmed placerar Rashford längst fram.

Möjlig startelva:

West Ham United

West Ham inledde säsongen kämpigt med tre raka förluster mot motstånd som Manchester City, Nottingham Forest, och Brighton & Hove Albion. Förlustkolumnen är fortsatt störst för Londonlaget, men fyra vinster och två oavgjorda gör ändå att man placerar sig på en stabil tiondeplats.

David Moyes sitter alltjämt kvar på tränarposten och lär så göra så länge resultaten trillar in med jämna mellanrum. Känslan är dock att West Ham har större potential och ambitioner.

Moyes stabiliserar lag (inte United anno 2013 uppenbarligen) och ser till att man allt som oftast etablerar sig i mittenskiktet, eller bättre, i tabeller. Föregående säsong slutade West Ham sjua, och bättre än så ska inte ett lag under Moyes kunna sluta i dagens Premier League.

Moyes har gjort ett imponerande jobb i West Ham, men hur långt kan man ta sig med skotten vid rodret?

Men som sagt, det känns som att potentialen är stor i detta lag. Man har fått behålla nyckelspelare i form av Declan Rice och Jarrod Bowen, vilket är ett styrkebesked. Utöver det har man spetsat med den brasilianske mittfältaren Lucas Paqueta från Olympique Lyon.

Imorgon får de emellertid klara sig utan Paqueta, detta på grund av en axelskada. Faktum är att även Bowen kan tvingas avstå spel imorgon. 25-åringen spelade inte i torsdags när man vann Europa Conference League-mötet med Silkeborg, då han dras med en ankelskada. På fredagens presskonferens gav Moyes ett svävande svar och det är givetvis jättesvårt att tyda. Min gissning är hursomhelst att Bowen spelar imorgon.

Det kan även bli så att man får klara sig utan Craig Dawson i mittförsvaret, då ett frågetecken hänger över 32-åringens lår.

Annars var det ett tämligen roterat lag mot Silkeborg och märkligt vore väl annat. Exempelvis vilades Aaron Cresswell och Kurt Zouma helt, medan Tomas Soucek och Gianluca Scamacca byttes in.

På det stora hela är det två lag som imorgon går in med ganska lika förutsättningar i form av att bägge har spelat i Europa under veckan, dras med några skador på viktiga spelare samt har några osäkra kort.

Möjlig startelva:

Historik

Trots att det ibland känns som att West Ham är ett jobbigt lag att möta för United så visar statistiken annorlunda. Under de senaste tio åren har lagen mötts 27 gånger och United har endast förlorat fyra av dessa matcher.

Förra säsongen vann United bägge matcherna mot West Ham. Kanske mest minnesvärt var bortamatchen där De Gea nöp Mark Nobles straff i slutminuterna, vilket vann matchen åt United.

Visste ni att…

 • West Ham idag spelar på en låtsasarena? Innan man flyttade till London Stadium spelade man på Upton Park.
 • Den sista matchen på Upton Park spelades mellan West Ham och United? Matchen slutade 3-2 till hemmalaget.

Matchinformation

Manchester United
West Ham United
Turnering: Premier League, omgång 14
Tid: Söndagen den 30 oktober 2022, 17.15
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Chris Kavanagh
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martial (skadad, inget datum)
 • Varane (hamstring, mitten/slutet november)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
 • Williams (skadad, inget datum)
 • Jones (inte registrerad, tidigast januari)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Wan-Bissaka (matchform)
FORM
V9/10EvertonBPL2-1
V13/10OmoniaHEL1-0
O16/10NewcastleHPL0-0
V19/10TottenhamHPL2-0
O22/10ChelseaBPL1-1
V27/10SheriffHEL3-0

West Ham United

Skador och avstängningar:

 • Paquetá (axel, november)
 • Cornet (vad, november)
Tveksamma:

 • Dawson (lår)
 • Bowen (fot)
FORM
V9/10FulhamHPL3-1
V13/10AnderlechtHUEC2-1
O16/10SouthamptonBPL1-1
F19/10LiverpoolBPL0-1
V24/10BournemouthHPL2-0
V27/10SilkeborgHUEC1-0

United mot West Ham

Totalt:14971-32-46269-186
Hemma:7752-10-15167-69
Premier League:5232-13-7102-46
SENASTE MÖTENA
V2021-03-14HPL1-0
V2021-09-19BPL2-1
F2021-09-22HLC0-1
V2022-01-22HPL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2021-02-09HFA1-0
V2021-03-14HPL1-0
F2021-09-22HLC0-1
V2022-01-22HPL1-0