Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - West Ham United
David Moyes didn’t play like Fergie’s boys

Ska vi ranka Manchester Uniteds managers post Fergie tänker jag att det blir så här:

(1): Erik ten Hag

Han är inte färdig, så det går inte att placera ut honom. Men om tiden tar slut idag skulle jag placera honom som etta.

1. Michael Carrick

Hallå? Obesegrad!

2. Ole Gunnar Solskjaer

Okej, efter att ha placerat ut de som gjorde bra ifrån sig går vi över till att ranka enligt kriteriet minst dålig. Eller kanske, mest trippelvinnare. För det är väl mest det som placerar Solskjaer här. Men det var skoj en stund, det var det. Sen var det också väldigt oskoj. Och framför allt är känslan att han inte förvaltade något som kunde ha blivit bra. Fyra semifinalförluster och en finalförlust pekar på sämst när det gällde som mest.

3. Louis van Gaal

Nej, Louis förtjänar givetvis inte att vara så här högt upp. Hans värvningar var bedrövliga, spelarförsäljningarna kanske ännu sämre. Fotbollen var mestadels tråkig. Men alltså, jag gillar ändå Louis van Gaal. Han var rolig. Han gav oss Marcus Rashford. Han var packad och showade på Player of the Year-galan. Med mera, med mera. Och han förtjänade ett bättre slut än han fick.

4. Ryan Giggs

Well, han var där och sen var han inte där längre.

5. José Mourinho

Tre titlar utbrister någon! Well, för det första var det två titlar. Community Shield är ingen titel. Det är inte på riktigt. Det är på låtsas. Det definieras till och med av matchens regelverk, som frångår den officiella regelboken. Men mest av allt är José Mourinho bara dålig karma och dålig stämning. Det smärtar mig att jag inte kan ranka honom lägre.

6. Ralf Rangnick

Jo, han borde placeras sist. Men jag försöker göra en poäng här. Okej? Men herregud, tysken var verkligen fullständigt bedrövlig. Han kom till klubben som brandman och väl framme krokade han slangen i bensintanken. Han borde ha fått sparken både för inkompetens och för dåligt uppträdande vid upprepade tillfällen. Men han sa ju sanningen! Nej, det gjorde han inte. Vissa saker han sa var sanna. Men allt han sa handlade om att ställa honom själv i bättre dager. Han får José Mourinho att framstå som ödmjuk och diplomatisk. Jag blir provocerad bara av att tänka på Ralf Rangnick.

7. David Moyes

Ska du vara manager för Manchester United måste du ha någonting. Du måste tro på dig själv. Du måste veta att du är bäst. Det kvittar om du vet fel. Du behöver inte vara bäst, du behöver bara få det att se ut som att du är det (vilket är väldigt mycket enklare om du faktiskt är bäst). David Moyes tvivlade. På sig själv, framför allt. Men också på alla spelare han hade. Han var rädd. Rädd för att förlora. Rädd för att misslyckas. Rädd för att säga fel saker. Rädd för att fatta stora beslut. David Moyes skulle inte ha petat Cristiano Ronaldo. David Moyes skulle ha gett Ronaldo kaptensbindeln, ett nytt femårskontrakt med dubblad lön och låtit Ronaldo bestämma hur träningarna skulle se ut. David Moyes skulle kanske ha sagt: ”Jag vill värva Lisandro Martínez.” När svaret blev ”är inte han lite kort?” skulle Moyes ha emellertid svarat: ”Jo, kanske det. Det är bäst att låta bli. Nu ska jag fundera tre månader till och se om jag kan komma på ett namn på en annan mittback.” Sen skulle han typ ha låtit bli att köpa Marouane Fellaini ganska billigt i början av sommaren. För Fellaini kanske inte är rätt. Vet inte, vet inte, vet inte. Sen typ i slutet av sommaren skulle Moyes ha panikvärvat Fellaini för dyra pengar. Det vet vi, för det var precis vad som hände.

Nej, jag gillar inte David Moyes.

Han var precis fel för Manchester United. Manchester United skulle inte ha noll ligatitlar efter Sir Alex Ferguson om vår första manager efter Sir Alex Ferguson hade gjort ett acceptabelt jobb.

David Moyes är precis fel för alla klubbar som vill vinna.

Han verkar vara ganska mycket av ett rövhål också. Typ lika arrogant som Jürgen Klopp. Med skillnaden att Klopp – och detta skriver jag väldigt motvilligt – faktiskt har gjort något för att motivera lite arrogans.

Idag ska vi förhoppningsvis ploppa David Moyes likt en West Ham:sk såpbubbla. Det är precis vad han och West Ham förtjänar.

Seriöst, såpbubblor? Vad är det för fel på West Ham?

*****

Annars hoppas vi idag mer än något annat att Antony ska göra snurrfinter i 90 minuter. Helst med bättre resultat än senast.

Men vi ska förstås notera att snurrfinten senast var effektiv, den öppnade en lucka i motståndarförsvaret. Problemet var den efterföljande passningen.

Det är aldrig fel på spelare som försöker. Däremot är det för det mesta fel på spelare som aldrig försöker.

David Moyes var en sån som aldrig försökte.

Antony är motsatsen till David Moyes.

Att Antonys snurrfinter dessutom retar galla på omvärlden är en adderad bonus. En stor adderad bonus.

Hated, adored. Never ignored.

*****

Erik ten Hags United har visat att laget kan konkurrera mot de bästa lagen. För hittills har vi nästan bara mött bra lag (i ligan, vilket är det enda som räknas). Det betyder att vi den kommande perioden mestadels har matcher mot sämre lag. Som West Ham.

Nu gäller det för United att visa att laget kan städa av sämre lag. Vi har mycket riktigt vunnit mot Southampton, Leicester och Everton. Men det har inte särdeles enkla segrar.

Att hålla undan och vinna med uddamålet är starkt. Men det är inget framgångsrecept i längden. Förr eller senare slumpar motståndarna in en kvittering.

*****

Dagens lag är tämligen givet. Vi kan förstås leta fram frågetecken här och var. Till exempel skulle Harry Maguire kunna slängas in i mittförsvaret för att det inte skulle vara helt fel med en mittback som vill gå in i nickdueller.

Offensivt är det väldigt lite som är givet. Jadon Sancho har inte imponerat. Cristiano Ronaldo har inte imponerat. Antony och Marcus Rashford har inte varit dåliga men heller inte fantastiska (Rashford skulle alldeles säkert ha presterat bättre om han hade fått spela till vänster istället för centralt).

Alejandro Garnacho var bra mot Sheriff men han är givetvis inte aktuell från start imorgon. Det är inte Anthony Elanga heller, även om han gjorde ett piggt inhopp mot Chelsea. Men beroende på matchbild skulle någon av dem kunna slängas in från bänken.