Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Jack Butland
Ten Hag vill ha tre målvakter – better safe than sorry

Jack Butland blev under helgen klar för Manchester United på lån från Crystal Palace. Här är några snabba tankar om affären samt lite om Uniteds målvaktspost i allmänhet. 

Manchester United gjorde innan helgen klart med den 29-årige målvakten Jack Butland på lån från Crystal Palace för återstoden av säsongen. Dina tankar om det?

Mikael Österdahl: Jag känner väldigt lite, faktiskt. Men han var glad när han intervjuades, så det var väl trevligt.

Jonathan Gren: Har väl inte jättemånga tankar kring det. Ten jag ville ha en bättre andramålvakt och nu har han det.

Elias Hallström: Axelryckning, typ. Dubravka behövde tydligen ersättas och då plockas en annan in för att fylla kvoten. Kommer inte göra många matcher oavsett.

Martin Dubravka återvände i samma veva till Newcastle United, vilket förklarar Butlands intåg. Är det dock nödvändigt att låna in ytterligare en målvakt, tycker du?

Mikael Österdahl: Ten Hag var tydlig med att han vill ha tre målvakter, ifall två går sönder. Det händer förstås extremt sällan, men better safe than sorry, antar jag.

Jonathan Gren: Är ganska tydligt att Ten Hag inte litar på Heaton som andraval och då tycker jag att det absolut är nödvändigt.

Elias Hallström: Nej. Det finns ett gäng målvakter i ungdomslagen som säkerligen skulle kunna ta en plats som tredjemålvakt. Nathan Bishop är ett alternativ. Att kalla tillbaka Matej Kovar från lån hade kanske kunnat vara ett annat.

Butland kommer givetvis inte konkurrera ut De Gea i United. Så, vad tror du att Butland kommer bidra med i United?

Mikael Österdahl: Glatt humör på träningarna. I och med att det inte finns någon konkurrenssituation att tala om så handlar det mer för Butland och Heaton att hjälpa De Gea.

Jonathan Gren: Lite mer konkurrens på träning, men samtidigt anser jag att han är fullt kapabel att ställa sig mellan stolparna utan att göra bort sig, om något skulle hända med De Gea.

Elias Hallström: En tämligen rutinerad målvakt med erfarenhet från Premier League är väl inte fel att ha på träningarna, men kommer som sagt inte konkurrera ut De Gea, så han gör förmodligen ingen större nytta.

United och målvakter har på senare år blivit ett kapitel för sig. Är det inte dags att se över posten ordentligt snart? De Geas kontraktssituation är osäker och Tom Heaton blir inte yngre…

Mikael Österdahl: Förstamålvakten är den relevanta posten. Där vill jag definitivt ha in en modernare målvakt, vilket jag även tror att Ten Hag vill. Dock tycker jag att en Heaton-typ är bra som reserv. Backupen kommer sällan användas, så det är bättre med en veteran som inte kliver in för att bli hjälte och vinna platsen utan istället agerar stabilt.

Jonathan Gren: Jo, och det har ju ryktats om att man tittar på målvakter inför sommarens fönster. Tycker nog att det är dags att ta in en ny förstamålvakt och ha De Gea som ett andraval.

Elias Hallström: Jag tror det kommer göras till sommaren. Varken De Gea eller Heaton är spelare som Ten Hag har fått handplocka och jag gissar att han vill se över målvaktsposten när säsongen är över. United behöver hitta en bättre kontinuitet, framför allt vad gäller andra- och tredjealternativ på positionen. Det har varit väldigt rörigt på senare år. Det är dock skönt att De Gea alltid är tillgänglig för spel. Sedan ska väl också Dean Henderson nämnas, men han känns inte som ett potentiellt förstaval i United. Inte tillräcklig för att vara etta – för bra för att vara tvåa.

Dubravka gjorde två framträdanden för United. Tror du att Butland gör fler?

Mikael Österdahl: Om De Gea håller sig hel finns det få matcher för reserverna i vår. Heaton får rimligen vakta buren mot Charlton och sedan är det De Geas tur i Ligacupen. De Gea står allt i ligan och Europa, så det är möjligen någon FA-cupmatch kvar, beroende på lottning. Det är väl om de sista omgångarna i ligan blir betydelselösa, men det har jag svårt att se.

Jonathan Gren: Nej.

Elias Hallström: Tveksamt. Jag säger nej.